Novak Đoković poziva k spremembi teniških protidopinških pravil

STA, A.L.
25.08.2024 16:22

Srbski teniški as Novak Đoković je v pogovoru za medije pred odprtim prvenstvom ZDA v tenisu pozval k spremembi teniških protidopinških pravil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"V sistemu je veliko težav," je dejal Đoković.
EPA

Zmagovalec olimpijskega turnirja v Parizu, nekdanji prvi igralec sveta, meni, da se v javnosti ustvarja vtis o dvojnih merilih, zato vodilne poziva k boljšemu pristopu.

Đoković je pozval k spremembi protidopinških pravil v tenisu v zvezi z nedavnim primerom italijanskega teniškega igralca Jannika Sinnerja. Srbski as pravi, da razume, zakaj igralci dvomijo, ali se primeri dopinga obravnavajo enako, je poročal britanski Guardian.

"V sistemu je veliko težav," je dejal Đoković. "Opažamo pomanjkanje standardiziranih in jasnih protokolov. Razumem občutke številnih igralcev, ki se sprašujejo, ali so bili obravnavani enako. Upajmo, da se bodo vodilni organi našega športa lahko nekaj naučili iz tega primera in v prihodnosti ubrali boljši pristop. Kolektivno mora priti do spremembe in mislim, da je to več kot očitno," se je Đoković odzval na primer domnevnega dopinga prvega igralca sveta Sinnerja, ki je vznemiril športno javnost, potem ko se je Sinner kljub pozitivnemu vzorcu na prepovedani steroid izognil daljšemu suspenzu.

Đoković je pozval k spremembi protidopinških pravil v tenisu v zvezi z nedavnim primerom italijanskega teniškega igralca Jannika Sinnerja.
USA TODAY

Tenisaču iz kraja Sexten/Sesto na Južnem Tirolskem v severni Italiji so zaradi pozitivnega izida naknadno odvzeli denarno nagrado in točke za turnir ATP v Indian Wellsu, kjer se je marca uvrstil v polfinale.

Prvi igralec sveta je marca padel na dveh protidopinških testih, a so pri Mednarodni agenciji za teniško integriteto (Itia) z neodvisno preiskavo ugotovili, da Italijan ni bil kriv ali malomaren zaradi prisotnosti presnovka prepovedanega steroida klostebola. Sinnerju je uspelo z razlago, da je prepovedana snov v njegovo telo zašla nehote in nevede prek kože, potem ko je prišel v stik z v športu prepovedano snovjo med masažo.

Pršilo s klostebolom je uporabljal njegov zdaj že nekdanji fizioterapevt, ki si je pršilo nanesel na prst za zdravljenje rane. Sprej je Naldiju dal trener Umberto Ferrara.

Od takrat so številni igralci, vključno s Kanadčanom Denisom Shapovalovom, Francozom Lucasom Pouillejem in Britanko Taro Moore, trdili, da za najboljše igralce veljajo drugačna pravila kot za igralce nižjega ranga.

Avstralski teniški igralec Nick Kyrgios pa je prek omrežja X odločitev Itie označil za "smešno". "Ne glede na to, ali je bilo po naključju ali načrtovano. Dvakrat te testirajo s prepovedano (steroidno) substanco. Odsoten bi moral biti dve leti," je zapisal 29-letnik.

"Številni igralci, ne da bi imenoval katerega od njih, so bili v podobnem ali skoraj enakem primeru, vendar pa niso doživeli enakega razpleta," je dejal Đoković.

"In zdaj se postavlja vprašanje, ali gre za vprašanje finančnih sredstev, ali si igralec lahko privošči plačilo znatne vsote denarja za odvetniško pisarno, ki bi potem bolj učinkovito zastopala njegov primer. Ne vem, je tako ali ne? To je nekaj, kar resnično čutim, da bi morali skupaj bolj proučiti," se je o zadevi, ki je pred US opnom prišla v ospredje, spraševal Đoković, lastnik rekordnih 24 naslovov na turnirjih za veliki slam med posamezniki.

Đoković bo na turnirju v New Yorku v vlogi branilca naslova ter bo naskakoval peto ameriško krono. Na igriščih Flushing Meadows bo igral tudi 23-letni Sinner.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta