Novi trener vijoličastih po prvi tekmi: Na terenu so bili moški, ki so želeli zmagati, bili so čvrsti in borbeni

Miha Dajčman Miha Dajčman
19.08.2022 15:25

V četrek so se vijoličasti na prvi tekmi play-offa konferenčne lige z romunskim Clujem razšli brez golov, v nedeljo državni prvaki v Ljudskem vrtu ob 17.30 gostijo Celje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Še na četrti domači evropski tekmi v sezoni Mariborčani niso dosegli gola, toda debitantu na klopi vijoličastih in ekipi so gledalci v Ljudskem vrtu namenili aplavz za remi s Clujem. Državni prvaki po šestih zaporednih porazih niso klonili. Proti romunskemu prvaku so bili z dvema nevarnima priložnostma Marka Božića bližje zmagi, solidno je delovala znova premešana obrambna vrsta, ki sta ji poveljevala Sven Šoštarič Karić in Luka Uskoković. Po posvetu s sodelavci je hrvaški strateg od prve minute na igrišče poslal 17-letnega krilnega nogometaša Tineta Čuka, ki ga je Krznar hvalil že pred tekmo. Da bodo vijoličasti na pot v Romunijo, kjer si lahko po petih letih zagotovijo evropsko jesen, odšli samozavestni, pa potrebujejo zmago v domačem prvenstvu. V nedeljo ob 17.30 se bo pod Kalvarijo začel dvoboj petouvrščenega Celja in zadnjega Maribora.

Mešane občutke je imel po prvi tekmi na klopi Maribora Damir Krznar. "Čutim nekaj zadovoljstva pa tudi nezadovoljstva. Bolj se bomo osredotočili na to, s čim smo zadovoljni, to je energija ekipe. Na terenu so bili moški, ki so želeli zmagati, bili so čvrsti in borbeni. Nismo pa zadovoljni, da je manjkalo nekaj kreacije. Čeprav smo imeli manj priložnosti, so bile naše bolj nevarne. Na takšnih tekmah moraš doseči gol, če imaš takšne priložnosti," je obračun ocenil hrvaški strateg in pohvalil publiko, čeprav je bila manj številčna (4500 ljudi) kot na prejšnjih evropskih tekmah vijoličastih v sezoni. "Zelo sem presenečen nad sprejemom, ki sem ga dobil. Moje srce je polno. Hvala navijačem. Hvala jim, ker so podprli mene in igralce. To je prava definicija navijačev. Da si ob klubu vedno. Takrat, ko gre ekipi dobro, kot takrat, ko je slabo," je dejal Krznar.

Za obrambo poskrbiš hitreje

Čeprav z rezultatom ni bil zadovoljen, verjame v uspeh na povratni tekmi. "Po rezultatu 0:0 je vse odprto. Za nami je šele prvi polčas. Pomembno je, da smo še v igri. K sreči ni bilo novih poškodb. Najprej se bomo osredotočili na nedeljsko prvenstveno tekmo proti Celju. Moramo ostati prisebni, iz sebe iztisniti še več. Da bomo, če bo bog dal, zmagali in v Romunijo odpotovali z dobro popotnico." Cluj v Ljudskem vrtu ni bil nevaren, kar Krznar pripisuje dobremu zapiranju prostora vezistov.

Toda Maribor v šesti tekmi sezone v Ljudskem vrtu petič ni dosegel gola. "Za obrambo lahko poskrbiš hitreje, za gradnjo igre v napadu pa potrebuješ čas. Mi ga žal nimamo. Nekaterih stvari danes ne moreš preskakovati. Verjamem, da bo prišla tudi stabilnost v napadu. Ni problem neučinkovitost, ampak to, da ne prihajamo v priložnosti. Tudi velike ekipe za gol potrebujejo šest, sedem priložnosti. Manjka nam prihajanje v zaključke akcij. Na teh mehanizmih bomo morali delati. V Evropi še nismo zadeli. Problem je tudi kakovost nasprotnika. Borili se bomo in dali vse od sebe, da oklenemo vrata nasprotnika," se težav zaveda novi snovalec taktike vijoličastih.

Rezervista kot prvokategornika

V dnevu in pol, kolikor je imel Krznar s strokovnim štabom časa, da se pripravi na tekmo, je z moštvom delal predvsem na obrambi. Za dobro pokrivanje medprostorov je 50-letnik najprej pohvalil veziste in nato zadnjo vrsto, ki ga je prijetno presenetila. "Oba osrednja branilca sta nosila našo igro v obrambi. Če bi kdo gledal tekmo, pa ne bi vedel, kaj se dogaja, bi verjetno mislil, da sta to glavna branilca Maribora, ne pa rezervista," je komentiral igro Uskokovića in Šoštariča Karića, ki bosta najverjetneje v prvem planu tudi na naslednji tekmi, saj Nemanja Mitrović zaradi poškodbe nosu do ponedeljka ne bo na voljo trenerju.

Damir Krznar po prvi tekmi na klopi Maribora z rezultatom ni bil zadovoljen, Hrvata so navdušili navijači vijoličastih.
Igor Napast

Krznar je tudi pojasnil, zakaj je od prve minute igral komaj 17-letni Čuk. "Kolikor sem dobil informacije od sodelavcev, je to fant, ki lahko prenese pritisk. Je fantastičen igralec, ki se igra nogomet. Pritiska ne čuti. Je otrok, ki se igra. S tem ne mislim, da je nediscipliniran. Uživa v nogometu. Ne fascinirajo ga pomembne tekme, niti občinstvo. Zaupamo mu. V moji filozofiji je takim igralcem treba dati priložnost. Seveda pa je na to, da je igral od prve minute, malo vplivalo tudi dejstvo, da so številni manjkali."

Igor Napast

Trener si želi okrepitev

Krznar je po tekmi s Clujem klišejsko dejal, da je naslednja tekma, proti Celju, najpomembnejša: "Vsaka naslednja tekma je najpomembnejša. Pomembno je, da v Celju zmagamo in se počasi začnemo premikati proti vrhu lestvice. Dobro bi bilo, da zmagamo. Tudi zaradi tega, ker je z zmago lažje iti v naslednjo tekmo." Dvanajsto tekmo v 43 dneh so odigrali Mariborčani, lahko jutri pričakujemo rotacije? "Priznam, da še nimam vpogleda v ekipo, saj ni bilo časa, da bi jo pobližje spoznal, ampak imam dobre sodelavce, ki mi bodo pri tem pomagali, da se bomo hitro ujeli. Definitivno bo treba osvežiti ekipo, ne preveč, že tako imamo ozek kader," je dejal Krznar, ki je v svojem tretjem medijskem nastopu znova omenil, tokrat bolj suvereno, da potrebuje okrepitve.

Igor Napast

Po treh dneh v mestu ob Dravi trener iz Hrvaškega Zagorja že čuti pritisk, ki ga prinaša funkcija trenerja v najtrofejnejšem slovenskem klubu. "Tudi zaradi pritiska sem se odločil, da sprejmem ponudbo Maribora. Vse življenje sem bil član kluba, v katerem si vseskozi pod pritiskom. S tem živimo. Ni ugodno, ampak pod pritiskom kar malce mazohistično uživamo. V klubu, kot je Maribor, je pritisk prisoten vsak dan. Tudi če bomo zmagali na naslednjih šestih, sedmih tekmah – daj bog, da se to zgodi -, bomo na osmi tekmi spet pod pritiskom. To za nas ni nekaj novega. Nova pa je kriza rezultatov. Morali bomo iti čez to. Recept je samo en. Moramo pustiti srce na igrišču," je jasen Krznar.

Pari 6. kroga I. SNL: Radomlje - Tabor (nocoj), jutri ob 17.30: Bravo - Mura; ob 20.15: Koper - Olimpija; v nedeljo ob 17.30: Maribor - Celje; v ponedeljek ob 20.15: Gorica - Domžale.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta