Obupna generalka za SP: Nogometni kaos v ZDA k sreči brez žrtev, objokani Messi pa spet prvak z Argentino

Borut Planinšič ml.
15.07.2024 12:20

Finale ameriškega pokala v nogometu se je najprej zavlekel zaradi vdora navijačev in nato zavil še v podaljšek, v katerem je Argentina ugnala Kolumbijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Južnoameriški kaos sredi Severne Amerike
Reuters

V noči, ko se je končal Euro, so imeli svoj nogometni finale tudi tam čez. Copa America, ki že dolgo ni več le prvenstvo južnoameriških držav, je bila tudi v 48. izvedbi - kaos. Takšna zmeda, da se vrstijo pozivi, da naj Američani čez dve leti raje ne organizirajo svetovnega prvenstva. Pred stadionom v predmestju Miamija je malo manjkalo, pa bi kdo umrl, navijači so plezali skozi jaške in čez ograje, policija je obračunavala s tistimi, ki so ji prileteli v roke. Eni z vstopnicami so ostali zunaj, drugi brez njih so prodrli noter, začetek finala med Argentino in Kolumbijo pa se je zato zavlekel za poldrugo uro.

Nihče ni vedel, koliko ljudi je na stadionu, uradno bi jih moralo biti 65 tisoč. Dobili so zmago Argentine v podaljšku, z golom Lautara Martineza v 112. minuti. S petimi goli je najboljši strelec turnirja, najbolj oblegani zvezdnik Lionel Messi je dal enega, Argentina pa je osvojila že tretjo trofejo zapored po ameriškem pokalu 2021 in svetovnem prvenstvu 2022. "To ni niz, to je že era," je tekmecem polaskal selektor Kolumbije Nestor Lorenzo. "To moštvo še naprej preseneča vse," je selektor Lionel Scaloni hvalil svojo zasedbo, v kateri sta bila zadnjič skupaj veterana Lionel Messi in Angel di María, ki je razglasil reprezentančno slovo. "V finalu je odigral eno najboljših tekem za Argentino," meni Scaloni. "Ko so bili vsi že utrujeni, je tekel, kot da mu je 25 let," je govoril o 36-letniku. Leto starejši Messi je obležal v 66. minuti z otečenim gležnjem. Takrat je v solzah končal finale. Niso bile solze bolečine, temveč želje, da bi bil zraven do konca.

Lionel Messi je zajokal z otečenim gležnjem. Naposled pa se vendarle smejal, saj je spet prvak.
Reuters

Najpomembneje je, da v južnoameriškem kaosu sredi Severne Amerike ni bilo žrtev. Bilo pa je kar nekaj poškodovanih, ko so na stadion Hard Rock najprej vdrli brezobzirneži brez vstopnic, organizatorji so zato zaprli vsa vrata, a je bilo le še slabše, saj je pritiskajoča množica mečkala one spredaj pri ograji. Vrata so raje spet odprli in navijači, z vstopnicami ali brez njih, so se razbežali po stadionu. Po ocenah naj bi bilo "padalcev" brez kart okoli 7000.

Za 88 minut so preložili začetek finala. Sredi tekme so varnostniki pri navijačih, ki so stali, preverjali, ali imajo vstopnice, in jih naganjali s stadiona. Zmeda v sokrivdi Američanov in nogometne zveze Conmebol, južnoameriške različice Uefe, je bila le finalni dodatek k slabi organizaciji prvenstva v ZDA. Reprezentance so se pritoževale nad slabimi igrišči, varnost je imela takšne luknje, da se je po polfinalu Kolumbije in Urugvaja Darwin Nunez, urugvajski as iz Liverpoola, na tribuni mlatil z navijači Kolumbije, ker so menda ogrožali njegovo družino. Obupna generalka za SP 2026, ki ga Američani organizirajo skupaj s Kanado in Mehiko.

Odločil je gol Lautara Martineza.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta