Odlično izhodišče za slovensko poletje v Nemčiji: Sprovocirani so lahko nevarni

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
16.11.2023 05:31

Priložnost, kot je še ni bilo: slovenska nogometna reprezentanca lahko že jutri, krog pred koncem kvalifikacij, potrdi uvrstitev na Euro 2024

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Junija se je v Stožicah končalo z remijem 1:1, a Danska tokrat ne more računati na Christiana Eriksena.
Reuters

Prvo mesto v skupini in dve zaključni žogi. Slovensko nogometno reprezentanco čakata le še zadnji nalogi v kvalifikacijah za Euro 2024. Poletje v Nemčiji si lahko zagotovi že z jutrišnjo (začetek tekme ob 20.45) zmago na Danskem. Če tam spodleti, pa bo za potrditev drugega mesta v ponedeljek (tekma se začne ob 20.45) v že mesec dni razprodanih Stožicah dovolj remi proti Kazahstanu.

V tako dobrem položaju naša reprezentanca dva kroga pred koncem kvalifikacij za velika tekmovanja še ni bila. Zadnjo priložnost, da bi, ne ozirajoč se na preostale tekme v skupini, skočila na prvo mesto, je imela v kvalifikacijah za Euro 2000. Z že zagotovljenimi (vsaj) dodatnimi kvalifikacijami je dva kroga pred koncem za vodilno Norveško zaostajala le za dve točki, a je nato septembra 1999 visoko, z 0:4, izgubila v Oslu, oktobra pa z 0:3 še proti Grčiji v Mariboru. Poraza ji sicer nista preprečila, da bi se prvič prebila med najboljše na celini, novembra je padla Ukrajina.

Blizu prvega mesta je bila zlata generacija tudi v lovu na SP 2002, a sta bila remi proti takratni ZR Jugoslaviji v Beogradu in zmaga proti Ferskim otokom v Ljubljani dovolj za potrditev drugega mesta, saj je Rusija z zmagama proti Ferskim otokom in Švici obdržala vrh skupine. Ko je lovila nastop na SP v Južnoafriški republiki (in ga kasneje, s skalpom Rusije v dodatnih kvalifikacijah tudi ulovila), je zadnji nalogi v rednem delu kvalifikacij opravila z odliko, z gostovanj na Slovaškem in v San Marinu odnesla poln izkupiček, a ji je zmaga Slovaške na Poljskem preprečila skok na prvo mesto in s tem direktno uvrstitev na mundial.

Tokrat izbranci selektorja Matjaža Keka pomoči preostalih reprezentanc ne potrebujejo. S triumfom v Köbenhavnu Slovenija ne bi le sestavila najdaljšega niza zmag v svoji zgodovini – septembra in oktobra je nanizala štiri zmage, kar ji je pred tem uspelo že štirikrat, a petih zapored še nima -, ampak bi krog pred koncem že potrdila prvo mesto v skupini H. "Energija stadiona Parken bo pravi izpit za nas. Vložek je zelo velik, treba bo uživati in se v danem trenutku sprovocirati, da bomo dali vse od sebe ali pa še malo več. V takih primerih pa je Slovenija lahko zelo nevarna," pred dvobojem z reprezentanco, s katero je po osmih krogih izenačena z 19 točkami, a ima od nje boljšo razliko v zadetkih, razmišlja selektor Matjaž Kek.

Vsaj na papirju bi morala biti slovenska naloga še nekoliko lažja. Dansko so načele poškodbe. Evropski prvakinji iz leta 1992 in polfinalistki zadnjega Eura ne bo mogel pomagati s sedmimi goli njen najboljši strelec v tem ciklu Rasmus Höjlund, poškodbi sta preprečili nastop tudi Christianu Eriksenu in Simon Kjaeru. "Če kdo razmišlja, da je Slovenija samo Benjamin Šeško in Jan Oblak, se krepko moti. To velja tudi za nasprotnike - tudi Danske ne predstavljata zgolj Höjlund in Eriksen," pa pred prehitrim slavjem svari Kek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta