Kek ne bo dovolil prehitevanja: "Ostati moramo skromni, a ne ponižni"

Miha Dajčman Miha Dajčman
07.11.2023 18:54

V boju za uvrstitev na Euro 2024 bo slovenska izbrana vrsta 17. novembra gostovala na Danskem, tri dni kasneje v Stožice prihaja Kazahstan. Na seznamu vabljenih nogometašev ni presenečenj, novinec je Nino Žugelj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjažu Keku po kvalifikacijah za evropsko prvenstvo poteče pogodba, o svoji prihodnosti na klopi Slovenije še ne želi govoriti.
Robert Balen

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam vabljenih igralcev za zadnji tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Nemčiji prihodnje leto. Slovenija lahko prvi nastop na velikem tekmovanju po 14 letih in prvo mesto v skupini H potrdi z zmago na gostovanju proti Danski 17. novembra, v primeru remija ali poraza ter ob zmagi Kazahstana proti San Marinu pa bo za preboj na Euro dovolj tudi remi v razprodanih Stožicah 20. novembra proti azijski reprezentanci. Z Dansko so se Slovenci na prvi medsebojni tekmi v Stožicah razšli z 1:1, Kazahstan pa so v gosteh premagali z 2:1. Danska bo v zadnjem krogu igrala v Belfastu proti Severni Irski.

"Smo v situaciji, ki smo si je želeli in je bila naš cilj. Črta se vleče na koncu in vse naše misli so usmerjene v kvalitetno pripravo, najprej v prvo tekmo in nato še v zadnjo. Času v sezoni primerno je nekaj več problemov s poškodbami, zato bodo na seznamu nastale tudi nekatere spremembe," je uvodoma dejal Kek.

Težave s poškodbami imajo Žan Celar, Petar Stojanović, Timi Max Elšnik in David Brekalo, ki ga ni na selektorjevem seznamu. "Vedno ne morejo biti na razpolago vsi, imam pa zaupanje v fante, ki so že igrali in bodo dobili priložnost. Izhajam iz tega, da se je ustvarila skupina kvalitetnih in karakterno močnih igralcev, ki so sposobni dobro odigrati ti dve tekmi. Jasno, da so pričakovanja velika. Velik privilegij je, da se razmišlja o nečem velikem. Na drugi strani pa moramo ostati normalni, skromni, samozavestni in odločni, z motivom, ki ti ga daje moment, v katerem smo zasluženo. Veseli nas, da bo stadion na drugi tekmi poln, koncentracija pa je trenutno usmerjena na tri treninge in na tekmo na Danskem," pravi Mariborčan, ki bo nogometaše na Brdu pri Kranju zbral v ponedeljek.

Benjamin Šeško na tekmi proti Finski.
Robert Balen

Žugelj po značaju blizu selektorju

Prav zaradi zdravstvenih tegob nekaterih standardnih članov Kekove čete je 62-letnik prvič v člansko izbrano vrsto povabil vezista Nina Žuglja, ki igra za norveški Bodo/Glimt. "Že nekaj časa je bil v mojih mislih. Pa ne samo on, zraven teh nogometašev, ki jih vidite na seznamu, je še nekaj igralcev prejelo klic. Če bo treba, bomo koga od njih aktivirali. Žugelj lahko zapolni vrzel na igralnem mestu, s katerim imamo nekaj težav. Po poškodbi je začel igrati dobro. Igra na način, ki bi nam lahko ustrezal. Igra v zahtevni ligi, v ekipi, ki igra zanimiv nogomet in je po značaju blizu mojega razmišljanja," je o vpoklicu nekdanjega nogometaša Maribora dejal selektor.

Kek opozarja, da mora Slovenija kljub prvemu mestu na lestvici v svoji skupini ostati skromna, a ne ponižna. "Lahko pridemo do zgodovinskega rezultata. Bodite pa prepričani, da se bo nogomet igral tudi po 21. novembru. Sami smo si zakuhali, kar imamo. Zdaj moramo to izkoristiti," razlaga Kek, ki je bil s Slovenijo že uspešen v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010, še dvakrat pa so Slovenci igrali na velikem tekmovanju, leta 2000 na evropskem prvenstvu in dve leti kasneje na svetovnem.

Robert Balen

Danci favoriti

"Primerjave s prejšnjimi zgodbami so nesmiselne. Danes so okoliščine drugačne, izhodišče prav tako. Mi moramo priti do teh točk, ki bi nas popeljale na evropsko prvenstvo. Danes imamo že 19 točk, kar bi lahko ob določenih scenarijih že zadoščalo, a se je razpletlo, da ne. Prehitevanje, preračunavanje … Tega ne bomo dovolili. Nismo v situaciji, da bi lahko kogarkoli podcenjevali. Vemo, da je tekma na Danskem zelo pomembna, da so Danci favoriti," pravi selektor Slovenije, ki bo imela tudi v Köbenhavnu, kjer bo stadion za 36 tisoč gledalcev razprodan, glasno podporo.

Ali Keka skrbi, da napadalec Benjamin Šeško za Leipzig ne igra veliko? "Že lani poleti sem govoril, da je preskok iz Salzburga v nemško bundesligo tak, da gre lahko v eno ali drugo stran. Kakšna minuta več bi veselila, slaba igralna praksa lahko predvsem pri mladih pusti posledice. Po drugi strani pa je jasno, da je vsak mesec odigral dve kakovostni tekmi v reprezentanci. Jaz upam, da ga to hrani. Pa ni tukaj samo on, še nekaj nogometašev igra manj od pričakovanj. Na drugi strani nekateri nenehno opozarjajo nase," odgovarja Kek, ki mu kmalu poteče pogodba z NZS, a o svoji prihodnosti na klopi reprezentance še ne želi govoriti.

Matjažu Keku po kvalifikacijah za evropsko prvenstvo poteče pogodba, o svoji prihodnosti na klopi Slovenije še ne želi govoriti.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta