(VIDEO) Večerov podkast o nogometu z Amirjem Karićem: Kako je v Beogradu razbil nos Rudonji

Miha Dajčman Miha Dajčman
19.10.2023 07:46

Z Amirjem Karićem o igrah Slovenije, spominih na reprezentančne čase, prvi ligi, karierah sina Svena (Maribor) in hčere Tije (Sturm), razhodu z murašicami in igranju za veterane Kungote.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Amir Karić je bil gost v Večerovem podkastu o nogometu. 
Igor Napast

V Večerovem podkastu o nogometu smo ob koncu oktobrske reprezentančne akcije o igrah slovenske nogometne reprezentance govorili z Amirjem Karićem, dolgoletnim članom izbrane vrste. Slovenija je dve tekmi pred koncem kvalifikacij za Euro 2024 prva v skupini H, oktobra je premagala Finsko in Severno Irsko. "Reprezentanco je zajela ogromna energija, povezala je igralce, strokovni štab in navijače. Stvari so stekle, kot so morale. Proti Finski so Slovenci doma odigrali suvereno in borbeno. Proti Severnim Ircem so prišli tudi momenti, ko so trpeli, a so kljub vsemu zasluženo zmagali," je ocenil 49-letnik.

Član zlate slovenske reprezentance, ki je igral tako na Euru 2000 kot na svetovnem prvenstvu 2002, je opazil, da se v državo znova vrača nogometna evforija. "Navijači in celotna javnost takoj opazijo rezultate in začutijo energijo igralcev, ki garajo vseh 90 minut. Ko je reprezentanca blizu velike stvari, navijači stopijo skupaj. Fenomenalno jih je bilo gledati v polnih Stožicah, ker si fantje to zaslužijo. Presenečen sem bil, da je bilo toliko slovenskih navijačev tudi na irskem otoku, to je velik pokazatelj, da se od fantov nekaj pričakuje in da so zreli. Ko se vse skupaj poklopi, rezultat ne sme izostati. Prepričan sem, da bo zadnji dve tekmi v kvalifikacijah Slovenija odigrala še bolje. Vse tekme, z izjemo tiste na Finskem, ko ni bilo Jana Oblaka, je bila Slovenija suverena in je na poti do evropskega prvenstva," razlaga Karić.

Kako je videl gol Adama Gnezde Čerina s prostega strela v Belfastu? "Slovenija je točno vedela, zakaj in kako prihaja na gostovanje. Vedeli so, da bodo imeli eno ali dve priložnosti. Prosti strel je bil fantastičen, morda je vratar malenkost slabo reagiral, ne glede na to, je bil strel od vratnice v gol skoraj neubranljiv. Zdržali so do konca, tudi trpeli v nekih trenutkih, a so vseeno nadzirali obračun. Če je energija prava, če fantje vedo, kdo kaj dela, in ko se vsi borijo, ne more biti drugače. Če Andraž Šporar recimo odlično dela v obrambi, potem je to še en dokaz, da ni ekipe, s katero Slovenija ne bi mogla igrati," je poln hvale reprezentantov v Velenju rojeni nogometaš, ki je za Slovenijo igral na 64 tekmah in dosegel dva gola.

Nekdanji bočni branilec ne pričakuje, da bosta šli Danska in Slovenija v predzadnjem krogu kvalifikacij brezglavo v tekmo. Zmaga na Danskem četi Matjaža Keka prinaša prvo mesto v skupini, v primeru remija ali poraza pa Slovenci potrebujejo vsaj remi proti Kazahstanu na zadnji tekmi. "Prepričan sem, da bo bolj pomembna domača tekma s Kazahstanom, pred našimi navijači. Tam bo Slovenija potrdila uvrstitev na evropsko prvenstvo," meni Karić.

Na poziciji levega bočnega branilca, kjer je igral Karić, je v reprezentanci v zadnjih letih igralo več nogometašev. Do poškodbe je bil standardni član Gregor Sikošek, priložnost sta dobila Jure Balkovec in nazadnje Erik Janža, po potrebi na levi strani igra tudi Žan Karničnik. "Rešitve na tej poziciji so povsem okej. Vse je odvisno od forme igralcev. Sikošek je imel smolo, do takrat se je dokazal, Janža ima svoje prednosti, ima dobre predložke ... Če imamo dobre bočne igralce, lažje pridemo do priložnosti s predložki, prej tega Slovenija nekaj časa ni imela. Ko mašina deluje, je vse lažje," razlaga naš sogovornik, ki brez pomisleka napoveduje preboj Slovenije na Euro.

Primerjav trenutne generacije slovenske izbrane vrste s predhodnimi ni želel podati, poudaril pa je, da sta pomembna želja igralcev in védenje, kakšno vlogo ima kdo v reprezentanci. Je na mestu primerjava Benjamina Šeška in Zlatka Zahoviča? "Šeško je velik talent, naša generacija pa je bila povsem drugačna. Zlatko je imel posebnosti, za katere ne verjamem, da jih bo imel kdorkoli med slovenskimi nogometaši. Težko jih je opisati z besedami. Potreboval je le malenkost, da je dosegel gol. Velikokrat je bilo matematično nemogoče, da žoga pride do njega, pa je prišla. Okoli kazenskega prostora ali v njem je bil brez napake, izkoristil je vsako malenkost in to ga je krasilo. Beni pa se vzpenja, igra fantastično, daje gole, težko ga je čuvati, rabi pa še nekaj časa, da drži konstanto, kot jo je Zlatko. Je pa nihanje za 20-letnika nekaj normalnega. Pred Šeškom je svetla prihodnost, lepo ga je gledati," odgovarja Amir Karić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta