(ODZIVI) Slovenski odbojkarji (še) brez olimpijskih iger: Ko potegnemo črto skozi poletje, smo lahko zadovoljni

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
08.10.2023 17:03

Slovenski odbojkarji so kvalifikacijski turnir skupine B za nastop na olimpijskih igrah sklenili na tretjem mestu, vstopnico za Pariz bodo lovili v ligi narodov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Možič je k zmagi proti Srbom prispeval 14 točk.
Volleyballworld

Za slovenske odbojkarje so se sanje o uvrstitvi na olimpijske igre leta 2024 v Parizu razblinile, ko so v tekmi 6. kroga kvalifikacijskega turnirja skupine B z 0:3 (21:25, 22:25, 18:25) izgubili proti Japoncem. Današnja zmaga v 7., zadnjem krogu s 3:0 (25:22, 25:23, 25:21) proti Srbiji je bila le obliž, saj so naši odbojkarji s petimi zmagami in dvema porazoma v skupini osvojili tretje mesto, nastop na olimpijskem turnirju pa sta si zagotovili izbrani vrsti ZDA in Japonske.

Zmaga Japoncev zaslužena

Japonska se je v tekmi proti Sloveniji pokazala kot boljši tekmec. Spodbujana s polno dvorano navijačev je tekmo odigrala v visokem ritmu in zasluženo slavila, kar je potrdila tudi izjava kapetana naše reprezentance Tineta Urnauta: "Japonci so odigrali boljše od nas, prikazali so boljšo odbojko v vseh prvinah. Dobro smo začeli, a hitro zašli v težave. Japonci so dosegali serije zaporednih točk, morali smo jih loviti, vedeli smo, da so dobri v obrambi in to so tudi dokazali. Večkrat so se ubranili, bolje so se organizirali, grozili s protinapadi, v katerih so bili učinkoviti. Žal, morali smo priznati premoč."

Tine Urnaut je izpustil tekmo proti ZDA.
Volleyballworld

Čeprav zadnja tekma med Slovenijo in Srbijo ni mogla spremeniti vrstnega reda na prvih dveh mestih, ki Japonski in ZDA zagotavljata igranje na olimpijskih igrah, so se je naši odbojkarji lotili resno in zbrano. V vseh treh nizih so bili veliko boljši od tekmeca in so na koncu osvojili tretje mesto v skupini. Za našo vrsto so igrali Pajenk 9 točk, Planinšič, Kozamernik 13, Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Štern, Urnaut 11, Čebulj 8, Možič 14, Mujanović 1. V zadnji tekmi skupine B so ZDA s 3:2 premagale Japonsko.

Parizu še niso pomahali v slovo

Čeprav jim ni uspel veliki met, slovenski odbojkarji upajo, da si bodo nastop na olimpijskih igrah priigrali v ligi narodov. "Zelo smo veseli, da smo premagali Srbijo, vemo, da znamo odigrati boljše, tudi danes bi lahko. A tekmec ni bil na taki ravni kot Japonci in Američani. Z zmago smo se še bolj oddaljili od Srbov v boju za vozovnico za Pariz. Celo poletje je bilo zelo naporno, pet mesecev smo bili skupaj. Bilo je zelo malo trenutkov, ko smo popuščali, tako da smo mentalno držali skupaj od prvega do zadnjega dne, in če potegnemo črto skozi celotno poletje, smo lahko zelo zadovoljni," je dejal Jani Kovačič. "Zdaj pa res lahko rečemo, da je konec tega dolgega poletja, konec dolgih petih mesecev, ki smo jih preživeli skupaj. Lahko smo zelo zadovoljni, četudi se na žalost nismo uvrstili na olimpijske igre, imamo pa še možnosti, da zaigramo na njih. Z nestrpnostjo pričakujemo, da se si bomo v ligi narodov priigrali olimpijsko vozovnico," je dodal Klemen Čebulj. "Če se ozrem na celotne kvalifikacije, nismo dosegli tega, kar smo želeli. Turnir smo zelo dobro oddelali, razen dveh zahtevnih tekem. Za konec kvalifikacij smo si želeli zmago in to nam je tudi uspelo. Konec koncev je tudi to, da imamo še drugo možnost za nastop v Parizu, spodbudno," pa je povedal Alen Pajenk.

Končni vrstni red: ZDA 20 točk, Japonska 16, Slovenija 15, Turčija 11, Srbija 9, Finska 7, Egipt 5, Tunizija 1.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta