Plezalni asi z Janjo Garnbret na čelu na domači tekmi: Po zmago, na sladoled in koncert

Uroš Gramc Uroš Gramc
06.09.2023 05:01

Koper v petek in soboto drugič gosti tekmo svetovnega pokala, ki so jo tekmovalci lani ocenili z desetico. Slovenska reprezentanca, ena najboljših na svetu, ima spet najvišje cilje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani je najboljša slovenska plezalka preizkušnjo v Kopru končala na drugem mestu.
Grega Valančič/ Sportida

Po dolgih letih v Kranju zdaj Koper drugo leto zapored gosti tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju. Športni park Bonifika bo v petek in soboto prizorišče bojev najboljših na svetu v težavnosti. Prvi dan bodo kvalifikacije (ob 9. uri) in polfinale (ob 20. uri), drugi dan finale najboljše osmerice deklet in fantov (ob 20. uri). Ob lanski premieri na Obali se je z zmago Luke Potočarja in drugim mestom Janje Garnbret za Slovence končalo praktično sanjsko. Ne bi bilo nič čudnega, če bi bilo tako tudi tokrat. Višja pričakovanja so sicer pri nežnejšem spolu.

"Za mano je malce slabša sezona. Forma je sicer dobra, ni pa mi steklo. Upam, da mi bo šlo pred domačimi navijači boljše," je dejal 21-letni Gorenjec, ki je lani v Koper prišel kot evropski podprvak. Na svetovnem prvenstvu (SP) v Švici je nedavno obtičal že v kvalifikacijah. "Najpomembnejša tekma sezone in najslabši rezultat. Upam, da to obrnem," je pred predzadnjo tekmo dejal deveti plezalec sezone.

Luka Potočar je lani blestel na Obali in zmagal.
Zdravko Primožič/fpa

Ob morju kot na dopustu

Nesporna številka ena, čeprav je v svetovnem pokalu v težavnosti šele četrta, pa je Janja Garnbret, ki se je prvo polovico leta ubadala s poškodbo palca. Poletni del je bil že bolj po njenem okusu, iz Berna se je vrnila z zlatima in srebrnim odličjem. "V Kopru bo moja zadnja tekma in zagotovo bom po koncu malo ostala in se zabavala," je napovedala udeležbo na koncertu zasedbe Tabu, ki je le del bogatega spremljevalnega programa. "Tudi druge punce pravijo, da jim je prizorišče fajn. Na morju je kot na dopustu pa še ob koncu sezone je. V vodo sicer ne vem, če bom skočila, ker ne grem, če nima vsaj 26 stopinj, je pa to priložnost za zadnji sladoled. No, jaz ga itak jem celo zimo," se je zasmejala Garnbretova.

A tekmo bo vzela povsem resno. "Lani sem bila razočarana. Ne vem, zakaj, ker sem bila še vedno druga najboljša na svetu (zmagala je Japonka Ai Mori, op. p.). Tokrat želim, kot vedno, v plezanju uživati in zmagati. Verjamem, da bo vzdušje spet odlično, lokacija je vrhunska in upam, da pridejo vsi navijat za nas. Ko grem v steno, sicer nič ne slišim, le glasove določenih ljudi, ki me ves čas spremljajo, a čutim publiko, ki stoji za mano. Poseben čar je tudi, ker pridejo prijatelji, družina," je dejala najboljša plezalka na svetu. Vseh najboljših najbrž ne bo v Sloveniji. "Ta čas potekajo kontinentalne kvalifikacije za olimpijske igre. Konkurenca bo malo okrnjena. Upam, da bo v finalu čim več Slovencev in da bo spektakel," si je zaželela edina Slovenka ta čas z vozovnico za Pariz, kjer bo v naslednjem poletju branila zmago iz Tokia.

Radovedni, kaj so jim pripravili

Letošnjo sezono je že ocenila kot perfektno, po SP je že malce popustila pri treningih. "Že zrem proti Parizu. Vzela sem si deset dni pavze, toda forma se v dveh, treh tednih ne spremeni," je povedala 24-letnica. Všeč ji je domače prizorišče, ki po besedah reprezentančnega trenerja Luka Fonde ne bi moglo biti boljše: "Izjemno je, lep kraj, vrhunska organizacija. Lani je bilo s strani ekip ocenjeno z 10/10. V tekmovanju tekmovališč smo torej zmagali. Pa tradicija je pomembna, tudi za vse, ki prihajajo za nami. Da kak otrok reče, da hoče nekoč tukaj tekmovati."

Vsi v slovenski reprezentanci si to želijo in so že neučakani. "Najlepše je plezati zunaj. Stena je malo drugačna kakor na klasičnih prizoriščih, kot sta Chamonix, Briancon. Trikrat se prelomi, ne dvakrat, drugačni so nakloni in drugačne smeri. Prav radovedna sem, kaj so pripravili," je razložila Garnbretova. Po njenih stopinjah bodo skušali iti preostali člani reprezentance. Kar 21 jih je prijavljenih, od tega sedem iz mladinskih vrst, med slednjimi svetovna prvakinja Sara Čopar.

Z vrhom koprske stene in rezultatske razpredelnice se spogleduje tudi Vita Lukan, ki je letos zmagala v Brianconu. V seštevku težavnosti je tik za Garnbretovo. "Veselim se tekme. Lani je bilo vzdušje fenomenalno in prepričana sem, da se bo ponovilo. Doma je vedno drugače kot v tujini, podpora je glasna, le pustiti ne smeš, da ti trema pride do živega," je dejala 22-letna Radovljičanka, ki je bila lani deseta. Slovenija je imela dve finalistki, štiri mesta višje je bila Mia Krampl, ki prispeva svoj delež, da je naša reprezentanca najmočnejša. Edina ima tri plezalke v top 10 v skupnem seštevku težavnosti. "Forma je dobra celo sezono. Ciljam na finale, čeprav si nočem ustvarjati pritiska z rezultatom. Domače prizorišče je velik plus, dodatna energija, adrenalin te dvigne, stres pa moraš obrniti sebi v prid," je dejala 23-letnica z Golnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta