Po pozitivnem primeru v Sloveniji, po valu okužb v Švici ... Kot da koronavirus obstaja le še za kolesarje

Uroš Gramc Uroš Gramc
18.06.2022 08:00

Vsi so na trnih, sploh udeleženci dirke po Franciji in prvi favorit za rumeno majico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kolesarji se pravil držijo kot v času epidemije, korona jim lahko precej zagreni življenje.
Andrej Petelinsek

Niti strogi ukrepi v boju proti koronavirusu na dirki po Sloveniji niso preprečili, da ne bi bilo okužbe pri Emiratih, zaradi katere je dirko zapustil Danec Mikkel Bjerg, njegov cimer, Norvežan Vegard Stake Laengen, pa zaradi preventive prav tako ni startal v Žalcu. K sreči je to osamljen primer, precej huje je v Švici, kjer so dirko zapustili vsi kolesarji Emiratov in še marsikdo drug.

"Žal imamo tudi mi, kot imajo v mnogih drugih ekipah, val primerov koronavirusa. Žal nam je, toda virus je še vedno med nami," je dejal direktor zdravniške oskrbe pri Emiratih Adrian Rotunno. Da bi tudi s slovenske pentlje umaknili vse, vključno z zeleno majico Tadejem Pogačarjem, Janom Polancem in preostalo trojico, ne razmišljajo. A stanje še naprej budno spremljajo in izvajajo testiranja.

Testiranja na dirki ekipe opravljajo same, nam je dejal direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink. Kaj pri teh primerih sploh lahko naredi organizator? "Merila oziroma pravila Mednarodne kolesarske zveze (UCI) so strožja, kot so trenutni ukrepi v Republiki Sloveniji, kjer jih pravzaprav ni. Mi se držimo pravil UCI, je pa v nekih primerih to izredno težko urediti, ker ljudje tega niso navajeni. Ne želimo si nobenih težav, ker vemo, da gre ogromno fantov na Tour de France. Danes je petek. Nisem infektolog, ampak mogoče je bila ta okužba prisotna pred prihodom v Slovenijo," dodaja. Pred prihodom so se kolesarji sicer morali testirati: "Naša dirka spada v kategorijo Pro Series, kar pomeni, da so se morali vsi dvakrat testirati, nazadnje tri dni pred prireditvijo."

In kako primer koronavirusa odmeva med kolesarji, ki si pred novinarji nadenejo zaščitne maske? Nekateri jih pred kamerami sicer snamejo. "Mi se držimo ukrepov celo leto, imamo maske, s tem nimamo težav. Nekateri drugi pa so to opustili. Naša ekipa poskrbi, da je vse tako, kot mora biti," je dejal Domen Novak, ki si bo po tej dirki najbrž privoščil daljše počitnice. Povsem drugače je pri Tadeju Pogačarju, ki ga vrhunec sezone še čaka: "Občutek imam, kot da samo kolesarji nasankamo, saj se ljudje ne testirajo več, maske niso več nikjer obvezne, ljudje jih ne nosijo nikjer, niti na letališčih, kjer je kritično. Potem pa prideš na dirko, nimaš simptomov, a jo moraš zapustiti, če si pozitiven. Tak je pač protokol, kar je sicer boljše, kot če se še kdo okuži in pride do hujših posledic." Zadnji primer virusa v njegovem moštvu je mladega Gorenjca malce zdramil, da je še bolj pazljiv: "Prvih nekaj dni smo se še fotografirali z navijači in delili podpise. Škoda, da se to dogaja. Upam, da se virus ne razširi v grupi, med kolesarji. Radi bi šli na Tour."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta