Pogačar "zakockal" kraljevsko etapo proti Majki, a v popolni prevladi Emiratov bržkone že osvojil dirko

STA, Va, U.G.
18.06.2022 15:25

Rafal Majka in Tadej Pogačar sta skupaj prečkala ciljno črto na Veliki planini daleč pred konkurenco in imata pred zadnjo etapo dirke po Sloveniji, ki ne bi smela znatno vplivati na skupni seštevek, zelo veliko prednost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Tadej Pogačar (UAE Emirates) in njegov klubski kolega Poljak Rafal Majka sta suvereno opravila s kraljevsko četrto etapo kolesarske dirke po Sloveniji. Na Veliko planino sta pripeljala z ramo ob rami, etapna zmaga pa je vendarle pripadla Majki. V skupnem seštevku še naprej vodi slovenski as, se je pa prednost 23-letnega Slovenca pred Majko pred zadnjo etapo slovenske pentlje zmanjšala na tri sekunde. Na tretjem mestu ostaja Domen Novak (Bahrain Victorious), ki je osvojil 11. mesto in za Pogačarjem zaostaja 1:56 minute.

Dirka se je pričakovano odločila v zadnjem, 8,2 km dolgem vzponu na Veliko planino s povprečnim naklonom 7,6 odstotka, kjer se je slovenski-poljski par najbolje znašel. Pet kilometrov pred ciljem sta se z napadom ločila od glavnine. Tako sta se že tretjič doslej na dirki znašla v odličnem položaju v samem zaključku etape, podobno je bilo tudi prvi dan in v petek. Z veliko prednostjo pred ciljem sta si najprej čestitala, nato je ciljno črto prvi prečkal Majka.

V Komendi so prepričani, da Tadeju Pogačarju tudi letos ne uide zmaga v Parizu.
Urška Mlinarič

Po helikopterskem posnetku je bilo celo videti, da si je Poljak zmago priigral z igro kamen-škarje-papir nekaj metrov pred ciljem. "Vemo, da je Tadej najmočnejši, zato sem vesel za zmago. Hvala njemu, hvala celi ekipi. To je odlična napoved za dirko po Franciji. Vse poskušamo zmagati," je dejal Majka, ki je osvojil drugo etapo letos. Eno je še Pogačar, le eno pa so prepustili drugim, sprintersko preizkušnjo je dobil Nizozemec Dylan Groenewegen. Prvi pomočnik Pogačarja je navdušen tudi na vzdušjem ob slovenskih cestah. "Ob moji zmagi niti približno ni bilo toliko ljudi. Zelo sem presenečen, kako se je kolesarstvo v vaši državi razvilo v zadnjih petih letih. Neverjetno veliko jih je bilo tudi v Pogačarjevem kraju, ko smo se peljali skozi. Zelo sem vesel."

Slovenski šampion je bil zadovoljen, na kak način sta z moštvenim kolegom odpeljala slovensko pentljo. "Skupaj sva pokazala, da sva močna na vzponih in po ravnem. Zelo dobro sva se peljala skupaj," je dejal Tadej Pogačar. V kraljevski etapi so številna moštva sicer poskušala presenetiti, a sta bila premočna. Že v prvem delu vzpona na Veliko planino sta se postavila na čelo in nihče nima ni mogel slediti. "Bahrain nas je sicer spet presenetil, da smo takoj izgubili dva fanta, ki sta bila na čelu kar sto kilometrov, potem pa smo najprej samo sledili. Jan Polanc je bil na koncu super močan, z Rafo naju je pripeljal pod vznožje, potem pa sva uprizorila popoln napad," je povedal mož v zeleni majici.

V nedeljo kolesarje čaka še zadnja, pretežno ravninska etapa od Vrhnike do Novega mesta v dolžini 155,7 kilometra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta