Pogačarju primanjkovalo kisika, drugim dinamita

Uroš Gramc Uroš Gramc
20.03.2024 18:38

Prvi kolesar sveta odlično opravil s še drugo gorsko etapo na dirki po Kataloniji in ima štiri dni pred koncem ogromno prednost pred zasledovalci

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Druga gorska etapa na dirki po Kataloniji in še druga zmaga Tadeja Pogačarja. Prvi kolesar sveta na enotedenski preizkušnji, ki jo je lani v dvoboju z Remcom Evenepoelom dobil Primož Roglič, največkrat (sedemkrat) pa je na njej slavil Španec Mariano Canardo že davno, v obdobju med obema svetovnima vojnama, za zdaj nima dostojnih konkurentov. Ko se cesta postavi pokonci in jih na vrhu čaka cilj, jim pomaha v slovo.

V drugi etapi se je 25-letni Komendčan v dežju do smučišča Vallter na višino 2146 metrov pripeljal minuto in pol pred prvim zasledovalcem Mikelom Lando, dan kasneje je pripeljal na skoraj dvatisočak Port Aine slabo minuto pred Baskom in se že zdi do končnega cilja v nedeljo v Barceloni neulovljiv, pa čeprav so pred karavano še štiri etape. Četrta etapa Sort-Lleida (169,2 km) - z le enim gorskim ciljem (Port d'Ager) že v prvi polovici - je med lažjimi, tista, ki še lahko kaj spremeni, je sobotna, predzadnja s šestimi kategoriziranimi vzponi, zelo zahtevnim, a za kolesarstvo še neznanim prelazom Coll de Pradell in skupno več kot štiri tisoč metri višinske razlike. Še za odtenek več, kot jih je imela tretja etapa s tremi klanci, a vsemi dolgimi in strmimi. 

Po treh etapah ima Gorenjec dve etapni zmagi in drugo mesto. 
Epa

"Zagotovo ni bilo lahko. Zadnji vzpon je bil težek in na visoki nadmorski višini. Zeblo me je na vrhu in nisem imel dovolj kisika. Vesel sem, da sem zmagal, ker so moji moštveni kolegi opravili tako dobro delo," je dejal Tadej Pogačar na vrhu prelaza Port Aine, z 18 kilometri in skoraj 7 odstotki povprečnega naklona enega od dveh najvišje kategorije. Najstrmejši (naklon 12 odstotkov) je bil tik pod vrhom. "Do zadnjih dveh kilometrov sem dobro pritiskal na pedale, potem pa me je malo ustavilo, ampak sem lahko dobro zaključil." 

Gorenjec si mesta za napad na 66. profesionalno zmago ni izbral sam, 6,4 kilometra pred ciljem so bili ključni trenutki etape. "Mikel Landa je napadel prvi in jaz za njim, saj sem videl, da je ustvaril razliko. Razmišljal sem, da je bilo mogoče malo prezgodaj, ampak sem našel dober ritem," je povedal prvi kolesar sveta, ki se mu ni poznalo, da ima malce oslabljeno ekipo. Jay Vine je zaradi želodčnih težav že odstopil, povsem zdravi naj ne bi bili tudi nekateri drugi. 

Rezultati, 3. etapa, Sant Joan de les Abadesses-Port Aine, 176,7 km: 1. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 4.34:25 (povpr. hitrost 38,6 km/h), 2. Mikel Landa (Španija/Soudal-Quick Step) +0:48, 3. Antonio Tiberi (Italija/Bahrain Victorious) 1:03, 4. Wout Poels (Nizozemska/Bahrain Victorious), 5. Sepp Kuss (ZDA/Visma-Lease a Bike) oba isti čas ... 165. Domen Novak (Slovenija/UAE) 33:37; vrstni red: 1. Pogačar 13.38:12, 2. Landa +2:27, 3. Aleksandr Vlasov (Rusija/Bora-Hansgrohe) 2:55, 4. Lenny Martinez (Francija/Groupama-FDJ) 3:21, 5. Chris Harper (Avstralija/Jayco-Alula) 3:22, 165. Novak 1.12:55.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta