(POGOVOR) Gloria Kotnik: Na Rogli iščem več in mogoče hočem preveč

Uroš Gramc Uroš Gramc
24.01.2024 06:30

Naša edina deskarka alpskega sloga pred svetovnim pokalom na domačem smučišču. Za letos pravi, da ne bo komplicirala, in morda se izide za prve stopničke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najboljša na Pohorju je bila četrta leta 2018. 
Najboljša na Pohorju je bila četrta leta 2018. 
Andrej Petelinšek

Čeprav je v prejšnji sezoni v Cortini d'Ampezzo prvič zmagala, v tej pa še ni bila na stopničkah, je za Glorio Kotnik morda celo najuspešnejša zima. V svetovnem pokalu je v slalomu in skupnem seštevku prvič med deseterico, v veleslalomu pa se s 14. tudi suče okrog svojih najvišjih uvrstitev. To je tudi njena paradna disciplina, v kateri je dosegla največje uspehe, tudi olimpijsko kolajno, v paralelnem veleslalomu pa bo prav tako četrtkova tekma na Rogli. Ker v tej zimi ni velikega tekmovanja, bo to vrhunec za četverico slovenskih deskarjev alpskega sloga.

"Vsako tekmo jemljemo podobno, ne smemo delati razlik, ampak tukaj stavim na podporo, navijače, družino, domače smučišče, domače okolje. Tudi mediji nas takrat zelo podpirate, vsi nam dajete posebno energijo. Ja, recimo, da bo to vrhunec sezone," je dejala Gloria Kotnik. Sicer je v Celju živeča Velenjčanka na Pohorju tudi kdaj klonila pod težo pričakovanj. "Domača tekma je prednost, to vedno pravimo. Kar pa se terena tiče, je bil pri meni nekako ovira za dobre rezultate. Tudi druge reprezentance tukaj že ogromno časa trenirajo in tekmujejo, kar pomeni, da jo tudi drugi dobro poznajo. Jaz iščem še nekaj več in mogoče hočem preveč. Potem se mi dogajajo napake. Letos praktično nismo nič trenirali na tekmovalni progi. Mogoče bo ravno to dobro, da nisem in ne bom komplicirala."

Peto mesto le osnova

Na Rogli je tekmovala že neštetokrat, samo v svetovnem pokalu desetkrat, izpustila je le dve tekmi, a lepe spomine ima le na leto 2018, ko sta bila edinkrat dva veleslaloma. Edino takrat se je uvrstila v izločilne boje - v prvem je celo dosegla polfinale ter končno četrto mesto, v drugem je bila deseta -, sicer pa vsakič cilja visoko. V tej sezoni se je prvič prav na vseh tekmah uvrstila v boje na izpadanje. "Zelo sem konstantna, nekaj dosežkov je tudi odličnih. Peto mesto je moj najboljši slalomski rezultat, šesto in dve osmi mesti, vse to so super rezultati. Si pa ne želim le petega mesta, od tod naprej bi rada gradila," je povedala naša edina deskarka med svetovno elito. Vsi trije fantje so na Rogli že stali na stopničkah, je čas tudi za njo? "Nerada govorim o rezultatskih ciljih. Želim dati vse od sebe, pokazati najboljše vožnje, da bi bili moji na mene ponosni. Res se bom potrudila," je obljubila.

Za njo ni idealna zima, saj je med novoletnimi prazniki zbolela. "Štirinajst dni sem bila čisto out, brez treningov. Ni bilo idealno, sploh, ker sem imela manko treningov iz pripravljalnega obdobja, nisem imela pravih pogojev. Zelo sem si želela med prazničnim premorom to nadoknaditi, ampak je, kar je, to je šport. Iz tistega, kar imaš, poskušaš narediti najboljše." Težave z zdravjem za 34-letno Štajerko niso novost, zaradi izčrpanosti je že trpela. "Naredili smo analizo krvi, da smo ugotovili, kje so težave, in to rešujemo. Ne bi šla v detajle, toda v določenih parametrih sem bila na nuli. Tega ne opaziš takoj, misliš, da si samo majčkeno utrujen, ampak včasih ni samo to, še kaj drugega ne štima."

V življenju ni le šport in ne teče vse gladko

A rezultati tega praktično niso izražali. Na sedmih tekmah je bila štirikrat v četrtfinalu (enkrat v tekmi parov z Žanom Koširjem), le za najboljše štiri ji je vsakič kaj zmanjkalo. "Težko rečem, kaj. Vsak dan posebej je zame mala zmaga. Pri meni ni samo šport, velikokrat se moram prilagoditi, spreminjati plane, urnike. Ne gre vse gladko, ampak vedno rečem, da če zvečer ugotovim, da sem dala vse od sebe, je bil dober dan in si nimam kaj očitati," je povedala mamica sinka, ki bo v soboto praznoval tretji rojstni dan. Večkrat jo spremlja na tekmah v bližini, tudi na Rogli jo bo. Bi bile stopničke darilo zanj? "Ja, bi bile. Upam, da bo v živo videl še kak moj uspeh." Sicer pa se menda še ne zaveda, kako uspešna je njegova mama, da je osvojila olimpijsko kolajno. "Se pa zaveda, da mamica gre, zna povedati, da me pogreša in da je žalosten, ko me ni. Saj veste, otroci so iskreni in me kakšna izjava tudi zelo prizadene. Ampak mi tudi zna lepo voščiti srečo, mi pove, da navija zame in naj fajn tekmujem. To so lepi občutki."

V Pekingu se je osmislila športna pot Velenjčanke.
Reuters

Ki znajo še kar trajati, uspeh v Pekingu je Kotnikovi dal krila. "Super je, zaposlena sem v športni enoti Slovenske vojske. Imam dobre pogoje, da treniram in tekmujem. Zelo sem vesela in hvaležna tudi sponzorjem, da me podpirajo, v meni vidijo potencial. Mogoče je to motivacijska zgodba za druge." O koncu kariere ne razmišlja, že pogleduje proti olimpijskim igram v Cortini d'Ampezzo čez dve leti. "Zelo sem motivirana, kot aktualna nosilka olimpijske kolajne bom tudi tam imela visoke cilje. Potem bomo pa videli, v kakšnem stanju bo moje telo, koleno, kakšno bo zdravje. Če me bo še veselilo, izpopolnjevalo in če mi bo telo to omogočalo, mogoče grem še na kakšne olimpijske."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta