(POGOVOR) Matej Mohorič: Dolžina ni ključna. Bomo pa šli na polno malo prej

Uroš Gramc Uroš Gramc
30.06.2024 06:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako na tesno je lani dobil dvoboj s Kasperjem Asgreenom, da v cilju noben od njiju ni vedel, kdo je zmagal. 
Epa

Matej Mohorič bo na dirki po Franciji spet lovec na etapne zmage. Je eden od le treh Slovencev, ki jim je na njej že uspelo. S tremi prvimi mesti je izenačen s Primožem Rogličem, pred njima je le Tadej Pogačar (11). Slednja sta v nedeljo v Trebnjem manjkala na državnem prvenstvu, oba sta brez tekmovalnega testa sklenila zaključne višinske priprave, Mohorič pa je generalko opravil z bronasto kolajno. "Počutim se v redu, pripravljenost je na zelo visokem nivoju. Bomo pa na dirki videli, ali mi bo uspela etapna zmaga ali ne," nam je dejal Gorenjec. 

Napada, ko drugi že razmišljajo o počitnicah

Zdaj smo že vajeni, da se domov vrača z njo. Prvi dve je osvojil pred tremi leti. Najprej je slavil v najdaljši, kar 249-kilometrski sedmi etapi s ciljem v nekoč železarskem mestu Le Creusot, in nato še ob zadnji priložnosti za ubežnike, v še eni dvestokilometrski, 19. etapi ob izhodu iz Pirenejev v Libournu na vinogradniškem območju. Neutruden in izredno vzdržljiv kapetan Bahrain Victoriousa je svoje kvalitete unovčil tudi lani, ko je večina ob slovesu od Alp že pogledovala proti Parizu. Napadel je v 19. etapi in jo za milimetre dobil. "Vsi uspehi ti dajo motivacijo, samozavest, da nekaj zmoreš. Vedno pomagajo, jih je pa vedno težje ponoviti. Zelo dobro sem pripravljen in motiviran, da dam od sebe največ, kar lahko," je povedal pred odhodom proti Franciji. 

Ni skrival, po kaj gre. "Tudi letos ciljam na etapno zmago!" Z analitičnim pristopom, kot ga vedno ubere, je hitro našel profile prog, ki mu najbolj ustrezajo. Kot aktualni svetovni prvak v "gravelu" si je seveda obkrožil 9. etapo v Troyesu s 14 makadamskimi odseki, 199 km in 2000 višinskimi metri. "Ta je zanimiva. Pa tudi 18. v zadnjem tednu je. Mislim, da mi je tista še bolj pisana na kožo," je dejal Mohorič. Zanimivo je, da ni izbral ene od petih 200-kilometrskih. "Dolžina ni ključna. Bomo pa šli na polno že malo prej," je odvrnil. Pomembno mu je, da je trasa težka, a da nima prezahtevnih vzponov. Osemnajsta etapa Gap-Barcelonnette (179 km) jih nima, čeprav jih ima kar pet (in 3100 višincev), so pa vsi "le" tretje kategorije. Zelo dobro jih pozna, saj so v zaledju Monaka, kjer živi in trenira.

V Italiji nima kaj iskati

Tudi začetni trije dnevi v Italiji bodo zahtevni. "Prva etapa bo zelo težka, še težja kot v Baskiji lani. Veliko bo nervoze in verjetno bo kaos, ampak na vzponih se bo hitro pokazalo, kdo lahko cilja kam, in se bodo takoj naredile razlike. Tam prav veliko nimam za iskati in bom podpiral naše, ki bodo vozili na skupni seštevek," je povedal 24. kolesar s svetovne lestvice. Ker ima močan "motor", obilo taktičnega znanja, obvlada kolo in se znajde v pelotonu, mu šefi naložijo številne naloge. Sodeluje tudi v sprintih in pomaga tistim, ki visoko ciljajo v generalni razvrstitvi, zato bo bržčas vsak dan v pogonu. 

EPA

"Saj je vedno tako. Lahko se zanesejo name kot pomočnika. Uskladili bomo interese in vsak dan naredili plan, ki ga bomo podprli. Kar nekaj nas cilja na etapno zmago iz pobegov, Phil Bauhaus v sprintih, imeli pa bomo tudi več kolesarjev, ki bodo vozili na skupni seštevek. Vsak dan bo pestro, ne bo nam dolgčas," je dejal 29-letnik, ki pa spada med mlajše v postavi Bahraina za rumeno pentljo. Pet jih je starejših od njega, štirje imajo več kot 30 let, je bil pa Mohorič ena od njihovih zvezd nove, druge sezone serije Netflixa Tour de France. "Sem si jo pogledal. Mislim, da je boljša in bolj zanimiva od prve, lepo so opisali bistvo vsega. Upam, da je tudi ljudem všeč." Mohorič pa je že razkril, o čem se bo govorilo v novi sezoni, če bo kamera obiskala njihov avtobus. Predvsem v epizodah o boju za rumeno majico. "Z več kolesarji za skupni seštevek bomo imeli več opcij, ko se bodo razvijali pobegi. Mislim, da ne moremo neposredno parirati najboljšim, iz pobegov bomo skušali pridobiti prednost in se povzpeti v skupnem seštevku," je sklenil slovenski kolesarski as. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta