Pokal Billie Jean King: Slavje pomešano z jezo, solzami in virusom

Uroš Gramc Uroš Gramc
12.11.2023 17:51

Slovenske tenisačice so v Španiji v polfinalu izgubile proti Italijankam, a kljub zadovoljstvu ob zgodovinskem uspehu je nekaj grenkega priokusa, ker bi lahko dosegle še več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaja Juvan je bila nemočna, sesul se ji je imunski sistem.
Reuters

Sanjska sezona slovenske ženske teniške reprezentance se je zaključila v polfinalu Pokala Billie Jean King v Španiji, v katerem sta Kaja Juvan in Tamara Zidanšek morali priznati premoč Italijankama Martini Trevisan in Jasmine Paolini. Dvoboja je bilo konec že po posamičnih partijah. Za peti naslov in prvega po desetih letih so se naše zahodne sosede pomerile s Kanadčankami, ki so kot naša dekleta v Sevilli prijetno presenetile. Po zmagi nad favoritinjami turnirja Čehinjami so se prvič prebile v finale.

Preveč smole proti odlični Italiji

"Imeli smo svoje priložnosti. Punci sta dali vse od sebe, imeli pa smo tudi nekaj smole. Italija ima številne igralke v prvi stoterici in odlično ekipo. Kaja je imela žogico za niz, pa se ni izšlo. Tamara je odigrala zelo dobro, a me je tekmica presenetila, čeprav sem jo že velikokrat videl igrati. V celotni tekmi je držala visoko raven igre. Mislim, da smo naredili izjemen rezultat, toda obstaja občutek, da bi lahko naredili nekaj več," je povedal kapetan Andrej Kraševec, ki ni mogel zadrževati solz. Te tokrat niso bile solze sreče, čeprav je dekleta vodil do zgodovinskega uspeha.

Jeze pa ni mogla obvladati Tamara Zidanšek, po tretjem porazu v karieri proti dve leti starejši in 70 mest višje rangirani Italijanki je kar zlomila lopar. "Jezna sem bila, ker sem igrala res dobro, ona pa še boljše. Bila sem blizu zmagi, ki bi pomenila izenačenje skupnega izida na 1:1. Vedeli smo, da imamo v dvojicah precej možnosti za zmago," je obžalovala stota igralka na lestvici WTA. A bila je ponosna na uspeh in zadovoljna, da so prenehale bolečine v rami, ki so ji grenile pravkar zaključeno sezono. Z nasmehom je odpotovala domov in na počitnice.

Počitek pa čaka njeno reprezentančno kolegico, ki ji je ponagajalo zdravje in preprečilo, da bi proti 30-letnici iz Firenc ostala neporažena. Osem let mlajša Ljubljančanka je dobila njun edini dosedanji dvoboj pred tremi leti v Palermu. Tokrat ni šlo niti z daljšo pavzo po maratonskem prvem nizu, ki ga je izgubila po podaljšani igri, niti z zdravniško pomočjo, za katero je zaprosila sredi drugega. Po koncu tekme jo je zdravniška služba na stadionu celo zadržala na opazovanju. "Kaja se ne počuti najboljše. Vsi vemo, da je imela na azijski turneji težave z boleznijo, na Kitajskem je staknila virus. Videlo se je, da imunski sistem še ni vzpostavljen. Za njo je naporen teden, kar se je videlo na igrišču, ko se ji je imunski sistem sesul," je dejal Kraševec.

Denar bo šel za mlade

A to ni pokvarilo veselja ob uspehu. "V Sevilli smo presegli cilje. Smo med štirimi najboljšimi reprezentancami na svetu, verjamem pa, da lahko ta dosežek v prihodnosti še izboljšamo. Kaja in Tamara sta še mladi, za sabo pa imata kar nekaj igralk, ki bodo v prihodnjih letih potrkale na vrata reprezentance," je dejal kapetan. Tudi na slovenski teniški zvezi so pokali od zadovoljstva, obrestovalo se je delo na daljši rok. "To je zgodba zadnjih petih, šestih let. Zgodba, ki se je ustavila na predzadnji stopnici, ampak na to stopnico smo zelo ponosni. Čeprav je kapetan jokal, se zavedamo, da moramo dvigniti glavo in biti veseli. Gre za enega največjih uspehov slovenskega tenisa. Zdaj je treba zgodbo graditi naprej, tudi z mladimi igralkami. Erjavčeva je zelo napredovala, veliko pomagamo tudi Eli Nali Milić, ki je res obetavna igralka," je povedal direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič.

Polfinale neuradnega svetovnega prvenstva v ženskem tenisu bo imel tudi pozitiven finančni učinek. Iz rekordnega devetmilijonskega denarnega sklada je slovenskim igralkam pripadla desetina denarja, naša krovna organizacija pa je od mednarodne teniške zveze prejela 350 tisoč evrov. "Leta 2013 smo imeli 600.000 evrov proračuna, zdaj bomo s to nagrado presegli tri milijone. Nagrada je zelo dobrodošla. Namenili jo bomo za mladinski tenis oziroma teniške turnirje serije WTT v Sloveniji. Ti so za naše mlade igralce, ki se prebijajo v svet profesionalnega tenisa, zelo pomembni, saj doma dobijo priložnost za točke ATP in WTA in nimajo stroškov s potovanji v tujino. Letos smo jih skupno pripravili 14, naslednje leto od aprila do septembra pa jih bo kar 39, 18 moških in 21 ženskih," se je direktor že obrnil proti novi sezoni.

Rezultati, polfinale: Slovenija - Italija 2:1 (Juvan - Trevisan 6:7 (6), 3:6, Zidanšek - Paolini 2:6, 6:4, 3:6), Kanada - Češka 2:1.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta