Pred kraljevsko etapo dirke po Kataloniji: Pogačar na preizkušnji

Uroš Gramc Uroš Gramc
22.03.2024 18:59

Šesta etapa je edina z več kot štiri tisoč metri višinske razlike, slovenski as pa vanjo stopa samozavestno z visoko prednostjo. V Belgiji v polnem teku spomladanske klasike, Matej Mohorič osvojil 15. mesto na E3 Saxo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Za Tadejem Pogačarjem sta na dirki po Kataloniji mirnejša dneva, ko so se za zmago udarili sprinterji, v peti etapi je slavil 22-letni Francoz Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck). A povsem drugače bo ob koncu tedna, ko karavana spet zavije v gore. Sobotne etape, ki ima edina na dirki več kot štiri tisoč višinskih metrov, kar pet kategoriziranih in enega najvišje, "ekstra" kategorije, se vodilni na dirki že veseli. Prelaz Coll de Praddell je novinec na preizkušnji s 103-letno tradicijo, dolg je 14,7 km in ima povprečni naklon 7,1 odstotka, a je precej težji, kot kažejo te številke, saj ima v 5,5-kilometrskem odseku naklon kar 11 odstotkov. Bo pa od vrha še daleč do cilja, 60 km in dva vzpona prve kategorije čakata peloton. Proti cilju v Queraltu je 6 km klanca s 7,2 odstotka naklonine.

"En velik vprašaj je čez celo etapo. Kar kratka je, vzponi so strmi, verjetno bo agresivno že od starta," je povedal Pogačar, ki ima pred drugouvrščenim Mikelom Lando kar 2:27 minute prednosti, pred tretjim Aleksandrovim Vlasovim 2:55, pred vsemi ostalimi pa več kot tri minute. Zdi se, da je prvo mesto že oddano, da bo do Barcelone borba le za preostali dve mesti na odru za zmagovalce, saj osem kolesarjev za Rusom zaostaja manj kot minuto. Tudi nedeljska sklepna etapa po katalonski prestolnici le v tem pogledu lahko še kaj spremeni, saj vsebuje kar pet vzponov na sloviti Montjuic.

Mathieu Van Der Poel je zmagal v Belgiji.
Epa

Dirka za drugo in vsa preostala mesta pa je potekala tudi na dirki E3 Saxo, na kateri sta za slovenske stopničke že poskrbela Pogačar (2022) in Martin Hvastija (2001). Belgijske klasike so v polnem teku, drugo od petih je prepričljivo dobil Mathieu van der Poel (Alpecin). Nizozemec si je z napadom na Oude Kwaremont, ki bo tudi na trasi znamenite dirke po Flandriji na velikonočno nedeljo, 40 km do cilja pred vsemi konkurenti privozil kar minuto in pol naskoka. Tudi pred večnim tekmecem Woutom van Aertom (Visma-Lease a Bike), Belgijec je ključni trenutek zamudil, ker je padel. Nato se je sam iz večje skupine podal za aktualnim svetovnim prvakom, a ga je premagal še rojak Jasper Stuyven (Lidl-Trek). Med najboljšimi je bil dolgo Matej Mohorič (Bahrain), ki je z zaostankom 2:54 minute osvojil 15. mesto. Jan Tratnik (Visma) je bil 33. (zaostanek 4:15). Na novo priložnost ne bo treba čakati dolgo, v nedeljo bo 86. dirka Gent-Wevelem z Mohoričem, njegovim moštvenim kolegom Matevžem Govekarjem in Luko Mezgecem (Jayco-Alula). Največji uspeh na njej je drugo mesto Boruta Božiča izpred enajstih let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta