Pred osmino finala odbojkarskega EP: Igra proti Bolgariji veliko obeta

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
07.09.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Možič je proti Bolgarom dosegel kar 22 točk.
EPA

Slovenski odbojkarji so na evropskem prvenstvu na torkovi peti in hkrati zadnji tekmi skupine B v Varni s 3:0 (31:29, 25:22, 32:30) premagali Bolgarijo, prepričljivo osvojili prvo mesto in bodo v osmini finala igrali proti Turčiji. Tekma bo v soboto ob 16.30 v Varni. Slovenci, ki so s 3:1 premagali Ukrajino in s 3:0 Finsko, Španijo in Hrvaško, so proti Bolgarom prikazali odlično odbojko, morda najboljšo na vseh petih tekmah. Čeprav so si napredovanje v osmino finala zagotovili že pred obračunom z reprezentanco gostiteljev skupine, selektor Gheorghe Cretu ničesar ni prepustil naključju, saj zmage na evropskem prvenstvu prinašajo tudi točke za nastop na olimpijskih igrah. V ogenj je poslal udarno šesterko, ki je sicer naletela na razpoloženega tekmeca, toda odtehtala je kakovost, ki je bila na slovenski strani. Z zmago 3:0 so se naši odbojkarji bolgarskim oddolžili tudi za nepričakovan poraz na uvodnem turnirju letošnje lige narodov v Nagoji, ko so bili Bolgari boljši z enakim rezultatom.

Vsaka tekma bo zrelostni izpit

Potem ko so se predsinoči končale zadnje tekme v skupinah B in D, so se pozno sinoči končale še zadnje tekme v skupinah A in C, tako da je znanih šestnajst reprezentanc, ki bodo igrale v osmini finala. Med njimi vse, ki naj bi se po napovedih odbojkarskih strokovnjakov potegovale za kolajne: Italija, Poljska, Francija, Srbija, Slovenija ...

 

"Težko je napovedati, kdo se bo veselil po odločilnih tekmah za kolajne. Upam, da bodo Slovenci med njimi," je optimist nekdanji reprezentant Samo Miklavc. "Fantom za dosedanje igre na prvenstvu lahko le čestitam. Igrajo odlično, prepričan sem, da bo tudi v nadaljevanju prvenstva njihova igra na podobni ali še višji ravni, ko se bodo udarili z zelo zahtevnimi tekmeci. Opazno je, da so na prvenstvo pripotovali odlično pripravljeni, saj so z nasprotniki v skupinskem delu opravili zlahka. Ekipa raste iz tekme v tekmo, napak v igri ni veliko, kar veseli, nekaj rezerv v igri pa bi lahko sprostili na tekmah proti kakovostnejšim reprezentancam. Vsaka naslednja tekma bo zanje zrelostni izpit in verjamem, da ga bodo opravili z odliko," doda trener mlajših starostnih selekcij v OK Nova KBM Branik Maribor.

Samo Miklavc: "Ekipa raste iz tekme v tekmo, napak v igri ni veliko, kar pred nadaljevanjem tekmovanja veseli."
Andrej Petelinsek

Miklavc je prepričan, da se naši odbojkarji s tako igro v nadaljevanju tekmovanja lahko enakovredno kosajo z vsakim tekmecem. "Imamo reprezentanco z zrelo igralsko zasedbo, še zlasti to velja za udarno šesterko, ki prikazuje izjemno igro. Tudi drugi odbojkarji, ki so dobili priložnost za dokazovanje, so upravičili selektorjevo zaupanje. To je zelo pozitivno, saj so igralci s klopi zelo pomembni. Pripravljenost fantov je v vzponu, kar je obetavno pred nadaljevanjem prvenstva in seveda tudi pred tekmo osmine finala proti Turkom. Ta bo vse prej kot lahek zalogaj, zaigrati bo treba na vso moč. S Turki smo že večkrat igrali, toda po kakovosti so slabši od nas. Turke vodi Alberto Giuliani, ki je Slovence vodil od leta 2019 do 2021 in z njimi na prvenstvih stare celine osvojil srebrni kolajni. Toda to ne bo odločilno, o zmagovalcu bo odločala igra, v kateri smo favoriti," je še povedal Miklavc.

Rast igre hrabri

Tudi Dejan Fujs, nekdanji reprezentant iz Murske Sobote, je bil poln pohval za igro slovenskih odbojkarjev v skupinskem delu prvenstva. "Prvo mesto med reprezentancami, ki so na lestvici Ceva nižje uvrščene od slovenske, je bilo pričakovano. Suvereno so naši premagovali tekmece, niti v enem trenutku ni bilo zaznati podcenjevanja, le v uvodni tekmi proti Ukrajini, ko so izgubili niz, so pokazali za spoznanje slabšo igro. Iz tekme v tekmo so igrali boljše, kar dokazuje, da ekipa igralsko raste v vseh pogledih. Igra je zanesljiva, pripravljenost pa na ustrezni ravni. Z nastopi naših fantov smo lahko zelo zadovoljni," je za uvod povedal trener odbojkarjev Panvite Pomgrada iz Murske Sobote.

Dejan Fujs: "Naši fantje so igralii zanesljivo, in, kar je pomembno, nobenega tekmeca niso podcenjevali."
Janko Rath

"K dobrim predstavam je prispevalo tudi dobro vodenje s klopi, motiviranost igralcev, čeprav so se tu in tam prikradle napake, a v športu ne gre brez njih. V tekmi proti Bolgariji so na trenutke igrali vrhunsko. Če bodo tako igrali tudi v nadaljevanju, jim je pot do kolajne odprta," je dodal Fujs. Dotaknil se je tekme proti Turčiji: "Zelo zahtevna bo, tekmec ima nekaj odličnih igralcev, a je kakovost na naši strani. To, da jih vodi Alberto Giuliani, ni njihova prednost, kajti tudi naš selektor ve vse o igri turške reprezentance."

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta