Pred prvim grand slam turnirjem sezone: Lani izgon, letos pa sproščen lov Đokovića na rekord

Aleš Mišič Aleš Mišič
16.01.2023 05:00

Glavni favorit v Melbournu Novak Đoković je prišel v Avstralijo po 22. naslov na turnirjih za grand slam, s katerim bi se izenačil z rekorderjem Rafaelom Nadalom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novak Đoković je na treningu že preizkusil podlago na igriščih Melbourne Parka.
REUTERS

V Melbournu se bo danes začelo in 29. januarja končalo odprto prvenstvo Avstralije v tenisu, letošnji prvi turnir za grand slam od tradicionalnih štirih v sezoni. Vsakič pred začetkom je veliko ugibanj o favoritih, a tokrat je govora predvsem o dveh. Prvi favorit v moški konkurenci je Srb Novak Đoković, medtem ko v ženski ta vloga pripada Igi Swiatek, kljub temu da je Poljakinja nekoliko poškodovana. Slovenija bo imela na turnirju dve predstavnici, Tamaro Zidanšek in Kajo Juvan, v moški pa je nastala praznina, potem ko je lani tekmovalno kariero zaključil Aljaž Bedene. Na njegovo odsotnost in boleče dejstvo, da še kar nekaj časa Slovenija ne bo imela tenisača, ki bi se bil sposoben uvrščati na glavne turnirje grand slamov, se bo treba navaditi. V moški konkurenci je namreč po upokojitvi Ljubljančana najboljši Slovenec na lestvici ATP 18-letni Bor Artnak iz Šmartnega pri Litiji, in sicer na 682. mestu.

Žreb nikakor ni bil naklonjen Tamari Zidanšek (88. na lestvici WTA), ki je bila razglašena za najboljšo slovensko teniško igralko leta 2022. Konjičanka se bo jutri (predvidoma ob 9. uri) pomerila z drugo igralko sveta, Tunizijko Ons Jabeur, sicer finalistko zadnjih dveh grand slamov v Wimbledonu in New Yorku. Vloga favoritinje je izrazito na strani 28-letne Afričanke, vendar pa predaja vnaprej ne pride v poštev. "Počutim se dobro, že odkar sem začela pripravljalno obdobje. Pomembno je, da sem zdrava in fizično dobro pripravljena na tekmovanje. Prva tekma bo velik izziv, saj bom lahko že takoj na začetku sezone igrala proti eni najboljših igralk na svetu. Tekme se veselim, moj cilj pa je ne glede na tekmico zmaga," je na spletni strani Teniške zveze Slovenija poudarila svoj optimizem 25-letna polfinalistka predlanskega Roland Garrosa.

Odločila se je za Španca

Vendar bodimo realni, veliko več možnosti za preboj v drugi krog ima Kaja Juvan, ki bo danes (začetek je napovedan za 6.15) igrala proti 185. igralki sveta, 20-letni Francozinji Seleni Janicijevic. "Skupaj si bomo pogledali njene tekme in videli, kako igra. Skušali se bomo čim bolje pripraviti nanjo in bomo glede na to prilagodili treninge," je za krovno organizacijo dejala 22-letna Ljubljančanka. Veljala je za velik teniški potencial, a se v svoji profesionalni karieri nikoli ni stoodstotno posvečala tenisu, saj je mislila tudi na študij. Po nastopu v Portorožu septembra lani ni več tekmovala na turnirjih WTA, ob koncu leta pa je sporočila, da je začela sodelovati s Špancem Oscarjem Serranom Gamezom.

"Večjih sprememb ni, še vedno treniram podobno in skušam čim bolj napredovati tako fizično kot tehnično. Veliko se pogovarjamo o načinu igre, tu so tudi druge stvari, kot so taktična priprava na nasprotnico in analiza tekem. Vsak je malo drugačen, a se lepo privajamo eden na drugega. Vse poteka mirno," je o delu s Špancem dejala 106. igralka lestvice WTA.

Prvi so se veselili organizatorji. Novak Đoković se je na začetku sezone vrnil v Avstralijo, potem ko so ga lani zaradi necepljenosti proti novemu koronavirusu izgnali iz države. Se še spomnite predlanske drame? Bo nastopil, ne bo nastopil? Tega tokrat na srečo ni bilo, saj so novembra lani zapriseženemu anticepilcu izničili triletno prepoved vstopa v Avstralijo, pravila pa tako sprostili, da niti pozitivnim na okužbo z novim koronavirusom ne bodo preprečili nastopa na turnirju. Srbski zvezdnik je v Avstralijo prišel po 22. grand slam, s katerim bi se izenačil z rekorderjem Rafaelom Nadalom. Težave z levo stegensko mišico za takšnega mojstra, kakršen je Nole, ne bi smele biti prevelika ovira. Najprej se bo trenutno peti igralec sveta in četrti nosilec v torek pomeril s Špancem Robertom Carballesuom Baenijem (75. na lestvici ATP).

Prisilni počitek Alcaraza, povratek Zvereva

V Adelaide je Beograjčan zabeležil še 92. turnirsko zmago v karieri. Pripravljalno obdobje 35-letnega Rafaela Nadala ni bilo tako uspešno kot pri največjem tekmecu, a je Španec še vedno zadnji zmagovalec Melbourna. Lani je v finalu s 3:2 v nizih izločil Rusa Danila Medvedjeva. Španec na trdi podlagi ni med glavnimi favoriti, v prvem krogu pa se bo kralj peščenih igrišč pomeril z Britancem Jackom Draperjem.

Med igralci, ki lahko pridejo daleč, so poleg Medvedjeva še Grk Stefanos Cicipas, domačin Nick Kyrgios, Norvežan Casper Ruud, Kanadčan Felix Auger-Aliassime pa tudi Italijana Jannik Sinner in Matteo Berrettini nista brez možnosti. Uganka je Nemec Alexander Zverev, ki se vrača v teniško karavano po daljši odsotnosti zaradi poškodbe gležnja, ki jo je staknil na lanskem grand slamu v Parizu.

Zlasti španski ljubitelji tenisa bodo pogrešali poškodovanega mladega zvezdnika Carlosa Alcaraza, vodilnega na lestvici ATP, domači pa Ajlo Tomljanović, ki je zaradi poškodbe kolena nastop odpovedala tik pred zdajci. Prav tako zaradi poškodbe ne bo Španke Paule Badosa, nekdanje številke ena Naomi Osake pa zaradi nosečnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta