Pred svojim domom se je zgrudil: Umrl legendarni igralec ameriškega nogometa

M.R.
13.12.2023 13:33

Nekdanji zvezdnik lige ameriškega nogometa (NFL) Frank Wycheck se je v 53. letu starosti nenadoma zgrudil in pozneje umrl.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Frank Wycheck je trikrat igral na tekmi vseh zvezd.
Profimedia

Ameriški mediji poročajo, da se je Frank Wycheck v soboto dopoldne zgrudil pred svojim domom, našli pa so ga šele popoldne, ko ni več kazal znakov življenja. Pred tem sicer ni bilo nobenih indicev, da bi se lahko bližala njegova smrt, je pa v zadnjih letih opozarjal na posledice športa, s katerim se je ukvarjal. 

V svoji karieri je največ dosegel z ekipo Tennessee Titans (nekoč Houston Oilers in Tennessee Oilers), za katero je igral v letih od 1995 do 2003. Trikrat je nastopil na "pro bowl" tekmi (gre za enačico All Stars tekme v ligi NBA). 

Ob nenadni smrti so mediji ponovili njegove izjave iz zadnjih let. Razkril je namreč, da trpi za kronično travmatsko encefalopatijo. Gre za bolezen, ki privede do kroničnega odmiranja možganskih celic. Najbolj pogosto se ta bolezen pojavlja pri boksarjih, borcih MMA in igralcih ameriškega nogometa. Gre za športe, kjer so zelo pogosti udarci v glavo, bolezen pa se kaže v izgubi spomina, demenci in depresiji.

Leta 1971 rojeni Wycheck je v zadnjih letih večkrat opozoril, da bi morali prilagoditi pravila ameriškega nogometa v smeri, da bi bilo takih udarcev čim manj. A njegovi pozivi niso naleteli na plodna tla. Vodstvo lige se očitno boji, da bi sprememba pravil povzročila padec zanimanja za ta šport. Wycheck je povedal, da se je z udarci moral soočati že kot otrok, ko se je začel ukvarjati z ameriškim nogometom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta