Pred večnim derbijem v finalu pokala: Mariborčani bodo veseli kakšne karte viška

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
04.05.2023 19:55

Ogrevanje pred praznikom v Celju: Maribor rešuje sezono, Olimpija pa kljub trofeji še ni privabila navijačev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V obeh taborih so si enotni: sobotni finale bo praznik nogometa.
Sherpa

Napovedi iz obeh taborov so podobne. Sobotni finale pokala Slovenije v Celju bo praznik nogometa, zatrjujejo tako v Olimpiji kot Mariboru. Prva bo lovila dvojno krono, po že zagotovljenem naslovu državnega prvaka še pokalnega, drugi edino lovoriko v sezoni in nekoliko boljše izhodišče v poletnih kvalifikacijah za konferenčno ligo.

Če lahko večer na Stadionu Z'dežele ljubljanski zasedbi prinese lep okrasek že tako uspešni sezoni, bo za štajersko šele takrat padla dokončna sodba, kako (ne)uspešno nogometno leto je za njo. "Pritisk je v Mariboru vedno prisoten. Želeli smo prvenstvo, žal se ni izšlo, zato bi morali osvojiti pokal, a vedno se kaj vpraša tudi nasprotnika. Borimo se proti dobri ekipi, v prvi vrsti pa moramo gledati nase. Dokazali smo že, da znamo odigrati odlično, želim si samo, da ne bomo podlegli pritisku," pravi kapetan vijoličastih Martin Milec. Želja po novi lovoriki ni nič manjša na drugi strani. "Poskusili bomo izkoristiti naša orožja. Maribor ima napadalca, ki je zabil 20 golov v niti ne celi sezoni, saj prva dva meseca ni igral. Vse ekipe si želijo takega igralca. Naš najboljši strelec je vezist z 12 goli, a uporabljamo svoja orožja, Maribor pa svoja. To ne pomeni, da je nekdo boljši, smo različni. Premagali smo jih trikrat, oni nas enkrat – čeprav je šlo za krajo, še vedno čakam, da bomo odigrali zadnjih 10 minut, če ne drugače, bova z Damirjem odigrala ena na ena. Poskušali bomo najti njihove slabosti, oni pa naše, drugače bo kot v prvenstvu, saj gre za finale, kjer odločajo detajli," napoveduje trener zmajev Albert Riera.

Čeprav je v tej sezoni izgubil tri večne derbije in si v prvi ligi nabral obilen zaostanek za zeleno-belimi, bi Maribor v tekmo le lahko krenil s prednostjo. Vsaj na tribunah. Doslej so se precej bolje prodajale vstopnice v sektorju, rezerviranem za navijače vijoličastih. Da ga to po treh letih in pol, odkar je v Olimpiji, ne preseneča, je dejal kapetan Timi Max Elšnik: "Ljubljana je specifična. Zakaj, nihče direktno ne ve. Zmeraj je nekaj – ali prazniki ali košarka ali protesti … Absolutno si želimo, da svoje sektorje razprodamo, da bi bilo pol stadiona zelenega, a na žalost je v slovenskem nogometu to skoraj nemogoče. To je tekma, kjer bi se morala začutiti prava energija. Izgovorov ni, Celje je na pol poti. Verjamem, da bodo tisti, ki bodo prišli, nagrajeni z našim dvigom pokala." "Če bo ostalo kaj kart pri Ljubljančanih, bodo naši zelo veseli kake viška," pa je na druženju z novinarji Nogometni zvezi Slovenije predlagal Milec.

Na testu prizorišča, sobotni prvenstveni tekmi v Celju, Maribor ni bil uspešen, a vzdušje v ekipi se je po torkovi zmagi proti Muri popravilo, zatrjuje šef strokovnega štaba. "Trenerji moramo včasih sprejeti težke odločitve, biti strožji kot običajno, to pa lahko vpliva na ekipo tako v pozitivnem kot negativnem smislu. Previdnost je mati modrosti, zato smo bili v tem delu priprave previdni. Zagotovo je po tekmi v Celju manjkalo samozavesti, a pomembno je, da je po Muri situacija popolnoma drugačna. Vrnili so se optimizem, sijaj v očeh, lakota po uspehih. Lepa priložnost je pred nami, da sezono zaključimo na lep način. Zavedam se, da bo zelo težko, a ravno v tem bi morali najbolj uživati," se je proti finalu ozrl trener Damir Krznar.

"Ne smemo pozabiti, da je nogomet šov. To vedno govorim igralcem. Ne smemo pozabiti na navijače, saj igramo za njih. Že ko izrečeš besedo finale, se pojavi nasmeh na obrazu, saj je krasno, da si del tega. Na eni tekmi se lahko zgodi vse, odločajo zelo majhni detajli. Upam, da bomo videli dober nogomet in da bo vsa Slovenija videla najbrž najboljši ekipi tega leta v boju za pokal," pa si je zaželel Španec na čelu moštva iz prestolnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta