Priprave na nogometni Euro: Merjenje moči s favoriti in uresničitev sanj

Miha Dajčman Miha Dajčman
26.03.2024 06:10

Slovenska nogometna reprezentanca se bo nocoj ob 20.45 v razprodanih Stožicah prvič pomerila s portugalsko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adam Gnezda Čerin je dejal, da bo dvoboj s Portugalsko in Cristianom Ronaldom tudi uresničitev otroških sanj. 
EPA

Po četrtkovem remiju na Malti (2:2) bo drugi nasprotnik Slovenije v pripravah na evropsko prvenstvo v Nemčiji danes ob 20.45 v Stožicah reprezentanca Portugalske, ki je leta 2016 osvojila naslov evropskih prvakov. V Ljubljano prihaja tudi Cristiano Ronaldo, eden največjih zvezdnikov najpomembnejše postranske stvari na svetu v zadnjih dveh desetletjih. "Zavedamo se, kakšen tekmec nas čaka. S spoštovanjem do Portugalske, njenih igralcev in selektorja pa moramo razmišljati predvsem o sebi. Na Malti mi predvsem v drugem polčasu marsikaj ni bilo všeč. Zato moramo - tudi glede na tekmeca - izgledati bolje," je dejal selektor Slovenije Matjaž Kek, ki zaradi smrti v družini v četrtek ekipe ni vodil s klopi.

Manj kot tri mesece pred začetkom velikega tekmovanja bo dvoboj z eno boljših reprezentanc v Evropi dober pokazatelj moči Slovenije, meni Mariborčan. "V preteklosti smo naredili nekaj dobrega, ampak to je preteklost. Treba je razmišljati o sedanjosti. Tekma s Portugalsko nam bo prišla zelo prav, moštvo je eden od favoritov evropskega prvenstva. Igranje proti takšni ekipi je vedno dobro za primerjavo, da vidiš, kje si," je povedal Kek.

Čeprav izid na pripravljalnih tekmah ni v ospredju, si želijo v slovenski vrsti pustiti dober vtis proti zvezdniški zasedbi v razprodanih Stožicah. "Vsak izid je pomemben. Upam, da bomo odigrali dobro tekmo, a vse je podrejeno pripravi na Euro," je dejal Kek. "Ob dodatnem motivu in dodatnem interesu za tekmo moramo poslati pozitivno sporočilo, ki opozarja, da je tudi Slovenija taka, da ne bo šla v Nemčijo zgolj turistično. Naj bo tekma privilegij, ampak upam, da bomo jutri kakovostnejši individualno in ekipno, drugače lahko dobimo porcijo. Portugalci ne bodo šparali, oni lahko ob širokem kadru rotirajo. Mi moramo pa izkoristiti to, kar imamo, to, kar nas je pripeljalo na evropsko prvenstvo," je povedal 62-letnik.

Ronaldo je s soigralci včeraj treniral še doma, nato so poleteli proti Sloveniji. 
Epa

Slovenci bodo morali proti moštvu, ki je na enajstih tekmah pod vodstvom Roberta Martineza doseglo 41 golov in jih prejelo le štiri, dobro igrati v obrambi. "Portugalska ima nekaj zvezdnikov, na katere moraš biti pozoren in se jim moraš prilagoditi. Potrebnega bo nekaj žrtvovanja v obrambi. Odziv po Malti je bil na treningih zelo dober. Vemo, da Portugalska kaznuje vsako napako. Tekma je pomembna kot vsaka v pripravah na poletno evropsko prvenstvo. Ni prijateljska, temveč pripravljalna tekma, ki se je lotevamo kot vsako s ciljem proti Euru," je včeraj na Brdu pri Kranju dejal zvezni nogometaš Adam Gnezda Čerin.

Član Panathinaikosa napoveduje lep obračun: "Velika tekma, ki se je veselimo. Najprej zaradi velikega tekmeca, pa zaradi polnih Stožic in tudi nove zelenice na stadionu." Slovenija se bo prvič pomerila s Portugalsko, ki na lestvici Mednarodne nogometne zveze zaseda sedmo mesto. "Ko gledam za nazaj, je prav neverjetno, da igraš proti takšnemu zvezdniku, kot je Cristiano Ronaldo. Ko sem komaj začel, je on že osvajal zlate žoge in lige prvakov. Vendar Portugalska ni samo Ronaldo. Bo pa to vsekakor nekakšna izpolnitev otroških sanj," je priznal 24-letni Idrijčan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta