Prvi teniški spektakel leta: Ostaja nam le še Kaja

Borut Planinšič ml.
15.01.2024 19:11

Novak Đoković pa na prvem letošnjem turnirju za grand slam lovi svoje rekorde.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaja Juvan je opravila z Rusinjo Anastazijo Potapovo.
Reuters

Ena punca nam je ostala na prvem od štirih največjih teniških turnirjev leta. Kaja Juvan je v prvem krogu odprtega prvenstva Avstralije pospravila 29. igralko sveta, Rusinjo Anastazijo Potapovo. Dekle, ki je kar 80 mest pred našo prvo damo tenisa, je padlo s 6:1, 6:4. Tamara Zidanšek je trčila ob premočno oviro. Kot številka 98 je v Melbournu naletela na Argentinko Nadjo Podorski, 65. na lestvici WTA, ki jo je odpihnila s 6:1, 6:0.

"Včasih zmagaš, včasih se nekaj naučiš. Nikoli ni lahko izgubiti na takšen način, vendar gremo že jutri odločno naprej," se je na ta gladki poraz prek družbenih omrežij odzvala Tamara Zidanšek. Juvanova pa se bo v drugem krogu pomerila z rusko kvalifikantko Anastazijo Zaharovo, 191. igralko na svetovni lestvici. Prelepa priložnosti za še korak naprej.

A v vrhu svetovnega tenisa, v največjih zgodbah, gre seveda za - rekorde. Za Novaka Đokovića, desetkratnega zmagovalca Avstralije. V številu osvojenih grand slamov že zdaj vodi s 24 proti 22 proti Rafaelu Nadalu. Ki ga zaradi poškodbe (znova) sploh ni zraven. Kdo bi si mislil, da je po vsem, s čimer se je ukvarjal na celini tam spodaj, ko so ga predlani zaradi anticepilskih stališč izgnali iz države, za Đokovića prvi grand slam sezone celo - najljubši.

Premagati 18-letnega Hrvata? Ne zdi se kot velik dosežek, a Novak Đoković je bil vzhičen.
Reuters

"Nisem vraževeren. A očitno se rad vrnem v kraje, ki so mi prinesli srečo. In če kam grem rad, rad grem v Melbourne. Okoli teniškega centra, v botanični vrt, kjer objamem drevo. To počnem že 15 let. Je to moja skrivnost, da sem rekorder Australian Opna ... ne vem. A tu se res počutim dobro," Novak Đoković pojasni nenavadno simbiozo s prizoriščem, ki ga je zaradi neupoštevanja covid pravil tako sataniziralo, da se je njegova kariera takrat že zdela končana.

Srb še vedno lovi pravi grand slam - vse štiri največje turnirje v enem letu. Tri od štirih je osvojil v letih 2011, 2015, 2012 in lani. Ja, vedno nekaj zmanjka. A leto 2024 prinaša še en cilj - olimpijsko zlato. In to ne kjerkoli, temveč v Roland Garrosu, na prizorišču peščenega grand slama. "Počasi. Sezono bi rad začel, kot jo običajno začnem - z zmago v Melbournu. Na svojem najljubšem terenu, o tem ni dvoma," prizna Đoković.

Novak Đoković proti Dinu Prizmiću - razrešeno v štirih nizih 
EPA

Nenavadno veliko težav je imel te dni v prvem krogu z 18-letnim Hrvatom Dinom Prizmićem. Štiri nize je potreboval za zmago. Čeprav trdi, da ga poškodba zapestja, zaradi katere je v pokalu United celo izgubil z domačinom Alexom de Minaurom, ne ovira več. Tisto je bilo v Perthu, pri 36 letih se vendarle velja držati tradicije, po kateri v Melbournu ni izgubil od leta 2018.

Ni za vse favorite tako enostavno. Že v prvem krogu Australian Opna se je poslovila aktualna prvakinja Wimbledona, Čehinja Marketa Vondroušova. In Naomi Osaka, novopečena mama, je spoznala, da vrnitev v vrh svetovnega tenisa po dobrem letu ni kar tako.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta