Razburljivi Giro: Bujenje Zasavca in razočaranje zmagovalca

Uroš Gramc Uroš Gramc
14.05.2023 20:35

V pestrem koncu tedna Remco Evenepoel v vožnji na čas Primožu Rogliču vrnil, kar je v hribih izgubil

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zasavec je uspešno napadel Belgijca, britanski dvojec pa je pristavil lonček.
Reuters

V drugem koncu tedna se je na dirki po Italiji veliko dogajalo, bitka se je razplamtela, a prav veliko se še ni spremenilo. Tehtnica se je med Remcom Evenepoelom in Primožem Rogličem najprej nagnila na eno in nato na drugo stran, je pa Belgijec z zmago v posamični vožnji na čas spet oblekel roza majico. Andreas Leknessund mu jo je predal. "Nisem razočaran, ni boleče, ker sem to pričakoval. Ponosen sem nase, na zadnje dni. Itak sem jo nosil dlje, kot se mi je zdelo, da jo bom," se je poslovil 23-letni Viking.

Svetovni prvak pa je kljub zmagi dajal vtis razočaranja, očitno je pričakoval več kot pa tesen izid. Prva trojica je bila v pičlih dveh sekundah, za ovratnik mu je dihal britanski dvojec Geraint Thomas/Tao Geoghegan Hart, Roglič pa je v 35 kilometrih izgubil zgolj 17 sekund, čeprav je po prvem vmesnem času (zaostanek 31 sekund) kazalo, da bo veliko več. "Nisem dobro tempiral nastopa. Začel sem prehitro, drugi del pa odpeljal zelo slabo. Na koncu sem rešil, kar sem lahko. Ni bil to moj najboljši kronometer, ampak zaradi druge etapne zmage in roza majice sem vesel," je dejal 23-letni Belgijec. Le tri sekunde je proti Zasavcu pridobil ob koncu tedna, v soboto je v zadnjih kilometrih na zelo strmem vzponu Cappuccini slovenski as napadel in mu nepričakovano pobegnil. Evenepoel je priznal, da je storil napako: "Nisem se počutil najboljše, vendar sem mu sledil, za kar sem plačal. Ampak 14 sekund ni veliko."

"Imel sem dobre noge in sem k sreči lahko pridobil nekaj časa proti tekmecem, čeprav so ti zelo močni. Zadovoljen sem s formo," je povedal Primož Roglič. V uri resnice je olimpijski prvak dan kasneje zelo počasi startal, drugi dve tretjini proge pa odpeljal najhitreje od vseh. "V takšnem ritmu ponavadi odpeljem, takšen rezultat bi pred startom podpisal. Remco je malo pred mano, fanta iz Ineosa tudi, ampak vse bližje smo si. Pred nami sta zanimiva dva tedna," je dejal 33-letni Kisovčan. V nizozemskem moštvu so zadovoljni, kako nastopa zadnje dni. "Primož je dobro stopnjeval tempo v kronometru. V dobri formi je. Na zadnjih dveh gorskih etapah tega ni mogel pokazati, nato pa je le prevzel iniciativo in tekmece stisnil ob zid," je povedal športni direktor pri Jumbo-Vismi Marc Reef. To naj bi bil šele začetek. "Primož se je dobro in dolgo pripravljal ter je že pokazal, da bo izkoristil vsako priložnost, ki se bo ponudila. Veliko še jih bo."

A najprej se bodo kolesarji spočili, ponedeljek je dirkanja prost. V prihodnje dni optimistično zrejo pri Ineosu, konkretno so se vmešali v boj za roza majico. Geraint Thomas in Tao Geoghegan Hart sta bila v soboto edina ob Rogliču, v nedeljo tik za Evenepoelom. S šestega in osmega mesta v skupnem seštevku sta se povzpela na drugo in četrto ter sta največja zmagovalca konca tedna, pa čeprav z grenkim priokusom. "Sekunde me nimajo rade. Je pa lepo biti visoko. Upam, da uporabimo ekipno moč in kaj naredimo," je dejal zmagovalec Toura 2018, ki je "pohvalil" Rogliča: "Dobro dirka za nekoga s covidom." Kisovčan naj bi se v pelotonu pošalil, da ga je tudi on staknil. Resno je razmerja v karavani ocenil drugi adut Otočanov. "Na dirki sta dva izstopajoča favorita in veliko moštev na podobnem nivoju, zato je težko kaj načrtovati. Čudno je, veliko ekip ima različne ideje. Moramo dirkati po svoje, včasih potrpežljivo, včasih napadalno. Za zdaj nam uspeva," je povedal zmagovalec Gira 2020.

Rezultati, 8. etapa, Terni-Fossombrone, 207km: 1. Ben Healy (Irska/EF Education-EasyPost) 4.44:24 (povp. hitrost 43,7 km/h), 2. Derek Gee (Kanada/Israel Premier-Tech) +1:49, 3. Filippo Zana (Italija/Jayco AlUla) isti čas ... 10. Tao Geoghegan Harrt (Velika Britanija/Ineos Grenadiers) 4:34, 11. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo-Visma), 12. Geraint Thomas (Velika Britanija/Ineos Grenadiers) oba isti čas, 19. Remco Evenepol (Belgija/Soudal-QuickStep) 4:48; 9. etapa, Savignano sul Rubicone-Cesena, 35 km, posamični kronometer: 1. Evenepoel 21.24 (50,7 km/h), 2. Thomas +0:01, 3. Geoghegan Hart 0:02, 6. Roglič 0:17; vrstni red: 1. Evenepoel 34.33:42, 2. Thomas +0:45, 3. Roglič 0:47, 4. Geoghegan Hart 0:50, 5. Almeida 1:07.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta