Rokometašice na svetovno prvenstvo: Kljub težavam je čutiti optimizem

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
28.11.2023 05:01

Na svetovnem prvenstvu, kamor odhaja precej oslabljena, Slovenijo najprej čakajo Islandija, Angola in Francija.
Tihi cilj je uvrstitev na olimpijske kvalifikacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Z izjemo lanskega domačega evropskega prvenstva nikoli nismo imeli na voljo vseh igralk," pravi Dragan Adžić, črnogorski strokovnjak na klopi Slovenije.
Andrej Petelinšek

Članice slovenske rokometne reprezentance se danes odpravljajo na sever Evrope, v zibelko tega športa, kjer se jutri začne svetovno prvenstvo. Selektor Dragan Adžić je že pred pripravami, te so dekleta opravila v Ljubljani, prečrtal dve nosilki, Elizabeth Omoregie, ki okreva po operaciji kolena, in Nino Zulić, ki ima družinske obveznosti. Ekipi ne bosta mogli pomagati niti Nuša Fegic in Nena Černigoj. Pod velikim vprašajem je tudi nastop prve zvezdnice in kapetanke Ane Gros, ki je zaradi poškodbe stegenske mišice že slab mesec izven tekmovalnega pogona. Slovenke v sklepnih pripravah niso igrale nobene tekme, opravile so le nekaj kombiniranih skupnih treningov z mlajšimi moškimi selekcijami Slovana.

"Na turnirju bomo zagotovo pogrešale pomoč vseh manjkajočih igralk, a to ne sme biti ovira. Tudi igralke, ki niso bile z nami na lanskem evropskem prvenstvu, se lahko izkažejo in dokažejo, da znajo igrati rokomet. Če bo vsaka od nas na igrišču pokazala vse svoje zmožnosti ali šla malenkost čez svoje meje, potem je vse mogoče. Naši cilji so visoki, upam in verjamem, da bomo na turnirju videli kakovostno in čustveno Slovenijo z močnim značajem," pred odhodom proti norveškemu Stavangerju, kjer jih čaka skupinski del, pravi selektor. Prvenstvo bosta poleg Norveške gostili še Danska in Švedska.

Uvodna tekma svetovnega prvenstva, ki bo za slovensko reprezentanco osmo, jih čaka v četrtek proti Islandiji, po dnevu premora sledi obračun z afriško prvakinjo Angolo, v ponedeljek prihodnji teden pa še s polfinalistko zadnjega evropskega prvenstva, Francijo, ki velja za eno izmed glavnih favoritinj za naslov prvaka. Za preboj v glavni del tekmovanja bo potrebna (vsaj) ena zmaga, ki bi prinesla eno od prvih treh mest v predtekmovalni skupini D. Slovenke bodo na rokometnem mundialu lovile tudi uvrstitev v kvalifikacije, prek katerih si želijo na svoje prve olimpijske igre. "Gre za zadnje tekmovanje, kjer si je možno zagotoviti nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre v Parizu. Verjamemo, da lahko na njem izpolnimo naše cilje. Moje varovanke so po individualni plati zagotovo v vzponu, nosilke igre so tudi pripravljene prevzeti odgovornost na svoja ramena," je jasen selektor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta