Roland Garros: Pariz je ponovno španski

Aleš Mišič Aleš Mišič
09.06.2024 21:24

Prvič v karieri je na peščenem grand slamu triumfiral Carlos Alcaraz po maratonu z Nemcem Alexandrom Zverevom, četrtič Poljakinja Iga Swiatek

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Carlosu Alcarazu je pokal izročil sloviti Bjorn Borg.
Epa

Carlos Alcaraz je osvojil tretji turnir za grand slam v karieri in prvega pariškega, medtem ko je drugi finalist, Nemec Alexander Zverev drugič ostal praznih rok v finalih na turnirjih velike četverice. V dvoboju, kjer sta oba nasprotnika prikazala nekaj izjemnih potez, je Španec slavil s 6:3, 2:6, 5:7, 6:1 in 6:2. Kljub porazu kralja peska, 14-kratnega zmagovalca Roland Garrosa, Rafaela Nadala, že v prvem krogu prav proti Zverevu, je tako zmaga na pariškem pesku spet španska. Lani je slavil Srb Novak Đokovič, ki se je zaradi težav s kolenom moral predčasno posloviti brez odigranega četrtfinalnega dvoboja. Najzanimivejši je bil tretji niz, v katerem je 21-letni Alcaraz že vodil s 5:3 in imel v deveti igri začetni udarec, a je 27-letni Zverev po odvzemu servisa dobil še naslednje tri igre. Zmaga prinaša tretjemu nosilcu Alcarazu skok na drugo mesto svetovne jakostne lestvice ATP.

"V ta uspeh smo vložili ogromno dela. V zadnjem mesecu smo večkrat trpeli zaradi poškodbe roke. V Madridu se nisem počutil najbolje in sem prišel z veliko dvomi. Nisem preveč treniral in le hvaležen sem lahko, da imam ob sebi tako sposobno ekipo, ki mi vsak dan pomaga, da sem ne le boljši igralec, temveč tudi boljši človek. Sicer ste moja ekipa, ampak vam lahko rečem tudi moja družina," je po osvojitvi naslova dejal Carlos Alcaraz. "Tretji grand slam pri 21 letih je res neverjeten dosežek. Osvojil si jih na treh različnih podlagah. Že zdaj imaš kariero za hišo slavnih. Prepričan sem, da to ni tvoj zadnji naslov v Parizu," je zmagovalcu polaskal Alexander Zverev.

Pokal Suzanne Lenglen je dvignila ta čas najboljša na svetu 23-letna Iga Swiatek.V finalu je prepričljivo boljša od Italijanke Jasmine Paolini. Pet let starejšo nasprotnico je ugnala s 6:2, 6:1. Poraženka, ki je v polfinalu izločila 17-letno Rusinjo Miro Andrejevo, z uvrstitvijo v finale prvič v karieri vstopa v prvo deseterico lestvice WTA.

Iga Swiatek je že vajena pariških zmag.
Epa

Poljakinja je tretjič v nizu in četrtič doslej prišla do naslova na peščenem grand slamu, na turnirjih velike četverice pa je predlani slavila naslov tudi na trdi podlagi v New Yorku. Z zaporednim trojčkom na OP Francije se je izenačila z Monico Seleš in Justine Henin. Na poti je imela težave le v drugem krogu, ko je proti Japonki Naomi Osaki rešila zaključno žogo in zmagala v treh nizih. Niza ni prepustila nasprotnici niti v polfinalu, v katerem se je srečala s tretjo nosilko Coco Gauff. Spomnimo, da je v drugem krogu Američanka izločila edino Slovenko na glavnem turnirju Tamaro Zidanšek in jo poslala na turnir WTA 125 v italijanski Bari. Konjičanka, lanska zmagovalka turnirja, je tokrat v polfinalu klonila proti Madžarki Panni Udvard.

"Čeprav sem bila v drugem krogu že pred izpadom, ste me ves čas podpirali in spodbujali. Hvala, Pariz, to je moj najljubši kraj in vsako leto komaj čakam, da se vrnem. Čestitke tudi Jasmine za izjemne predstave ta dva tedna," je v soboto povedala Iga Swiatek. Letošnji naslov v Parizu ji je prinesel 2,4 milijona evrov, poraženka je pospravila 1,2 milijona evrov, enak znesek sta prejela finalista.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta