Še nebo je zanju preblizu! Prepričljiva zmagovalca tekem za svetovni pokal - Mikaela Shiffrin in Marco Odermatt

Bojan Bauman Bojan Bauman
19.03.2023 19:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mikaela Shiffrin čestita Marcu Odermattu.
Jean-christophe Bott

Za 28-letno Američanko Mikaelo Shiffrin je še ena izjemna smučarska sezona tekmovanja v svetovnem pokalu. S konkurenco je pometla že dolgo pred finalnimi nastopi, ki so bili na sporedu prejšnji teden v Andori. Sezono je končala s 14 zmagami, z osvojenimi 2206 točkami, kot skupna zmagovalka in kot zmagovalka slalomov in veleslalomov sezone. V karieri je bila samo leta 2019 boljša - takrat je zmagala na 17 tekmah.

Presegla idole

Toda tudi letošnje leto je bilo prelomno. Potem ko je postala svetovna prvakinja v veleslalomu in podprvakinja v slalomu ter v superveleslalomu, je na tekmah svetovnega pokala porušila rekord legendarnega Ingemarja Stenmarka. Šved je v karieri zmagal na 86 tekmah za svetovni pokal, Američanka je že pri 88 zmagah, kar je absolutni rekord v alpskem smučanju. Uspelo ji je po dvanajstih sezonah in pri vsega 28 letih, ko je pred njo vsaj še pet tekmovalnih sezon. Stenmark ni brez razloga izjavil: "Ona je veliko boljša od mene."

Že pred nekaj leti je prehitela svoja idola iz mladih let - Janico Kostelić in Bodeja Millerja. O njunih dosežkih je sanjala okoli 11. marca leta 2011, ko je bila s 16 leti v Špindlerjevem mlinu prvič na tekmi za svetovni pokal. Istega leta je bila prvič na stopničkah, decembra v Lienzu. Dve leti kasneje, še zmeraj mladoletna, je prvič zmagala, takrat v švedskem Aareju. Enajstega marca letos je na istem prizorišču z novo zmago prehitela legendarnega Stenmarka, ki je rekord postavil daljnega leta 1989.

Padci? Najhujši je bil smrt očeta Jeffa leta 2020. Sledil je rekordno uspešnemu letu 2019, ko je bila v svetovnem pokalu najboljša v slalomu, veleslalomu, superveleslalomu in v skupni razvrstitvi. "Po izgubi skrbnega, potrpežljivega, ljubečega in čudovitega očeta so naša srca strta," je takrat zapisala Mikaela, preden je skoraj za eno leto prekinila smučarsko kariero in se odpravila k družini.

Od takrat je ob Mikaeli nenehno mama Eillen, ki med drugim opravlja tudi delo glavne trenerke. Shiffrinova se je letos med svetovnim prvenstvom, kjer je osvojila dva naslova podprvakinje in je v veleslalomu tudi zmagala, razšla z dolgoletnim prvim trenerjem Mikom Dayem. Takrat ga je obvestila, da po tej sezoni nanj več ne računa, ker bo krenila na novo pot. Trener je sredi prvenstva pripravil kovčke in odpotoval domov. Od prihodnje sezone bo sodelovala s Karin Harjo, trenerko Kanadčank.

Jekleni Švicar

Petindvajsetletni Marco Odermatt je vzhajajoča zvezda svetovne smučarije. No, to je bil lani, ko je prvič osvojil naslov zmagovalca skupnega seštevka tekem za svetovni pokal. Letos, ko je ta uspeh ponovil, je hkrati že tudi zrušil dosežek Hermanna Maierja, ki mu je v sezoni 2000 uspelo osvojiti 2000 točk. Odermatt jih je letos, ko je na tekmah za svetovni pokal 13-krat zmagal, zbral 2042. "Ni bilo lahko zaradi teh presnetih 2000 točk. Res sem si zelo želel stopničk. Torej, še ena zmaga, dve sekundi prednosti ... ne vem, kaj naj še rečem," je v soboto z novo zmago v veleslalomu sezono zaključil Švicar.

Čudežni otrok tekmuje na smučeh Stocklija, na katerih so imenitne dosežke imeli tudi slovenski smučarji. Tina Maze je denimo na tem opremljevalcu leta 2013 dosegla celo za Odermatta letos še nedosegljivih 2414 točk. Več sezon je na njihovih smučeh tekmovala tudi Ilka Štuhec, ki pa je letos zamenjala opremljevalca; in se vrnila v svetovni vrh. "Stockli je dobra smučka, Odermatt na njih raztura. A za Ilko ta smučka ni bila primerna," je razhod s Švicarji komentirala Ilkina mama Darja Črnko.

Da je enkraten, je Odermatt potrdil pred petimi leti na mladinskem svetovnem prvenstvu, ko je osvojil kar pet zlatih medalj - v smuku, superveleslalomu, veleslalomu, kombinaciji in z ekipo. Le v slalomu takrat ni bil najboljši, ker pač v tej disciplini ne tekmuje. Hitro je prestopil v člansko konkurenco, kjer je bil prvič na stopničkah leta 2019 v naši Kranjski Gori - tretji na veleslalomu.

Lani je že dominiral s sedmimi zmagami, skupno zmago in kot najboljši veleslalomist. Letos se je ustavil pri trinajstih zmagah. Samo v smuku mu še zmeraj ni uspelo poraziti vse konkurence. "Surova moč," je najbolj pogosta oznaka za njegovo smučanje. Ta se je v sezoni izrazila na znamenitem Streifu v Kitzbühlu, ko se je na progi čudežno rešil iz že izgubljene situacije tudi z vožnjo delno po varovalni ograji. No, dve naslednji tekmi je počival, saj si je pri manevru poškodoval levo koleno. Dve leti pred tem je imel poškodovan meniskus desnega kolena in je moral na operacijo. "Kmalu bom nazaj," je takrat sporočil javnosti. Res ni izpustil veliko in sedaj je daleč najbolje pripravljen smučar v celi smučarski karavani. Kot sedaj kaže, je pred njim še dolgo obdobje smučarske dominacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta