Slovencem so se prvič odprla vrata raja

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
19.06.2024 11:35

Naši odbojkarji so si z zmago proti Argentini prvič zagotovili nastop na največjem športnem tekmovanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tonček Štern (z žogo) se veseli uvrstitve na olimpijske igre.
Volleyball World

Čeprav so že po drugem turnirju lige narodov slovenski mediji poročali, da so si naši odbojkarji zagotovili nastop na olimpijskem turnirju, je iz Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) dan pred začetkom tretjega, zadnjega turnirja v Ljubljani, prišla novica, da Slovenci za potrditev nastopa v Parizu potrebujejo zmago proti Argentini. To je naše fante bržčas še bolj spodbudilo, da so se v Stožicah tekme lotili s še večjo vnemo, Argentince premagali s 3:0 (25:23, 25:22, 29:27) in si zagotovili krstni nastop na olimpijskih igrah. Danes ob 20.30 se bodo Slovenci pomerili s Kubanci. 

Klemen Čebulj je bil zelo uspešen v napadalnih akcijah.
Volleyball World

"To so zame najlepši trenutki v moji karieri. O olimpijskih igrah sem sanjal pri 13 letih, ko je romunska reprezentanca na olimpijskih igrah v Moskvi leta 1980 osvojila bronasto kolajno. Upal sem, da bom nekega dne kot športnik ali trener na olimpijske igre odpotoval tudi sam. Zaradi tega so takšni trenutki zame res nekaj posebnega, saj so podobne sanje imeli tudi igralci, ki jih vodim. Uresničitev njihovih sanj je plod večletnega dela. Prepričan sem, da lahko igrajo še bolje in v Parizu dosežejo še več," je pojasnil selektor Slovencev, Romun Gheorghe Cretu

Tekma je bila pomembna tudi za argentinske odbojkarje, ki so prav tako še v igri za nastop v Parizu. Južnoameričani so se predstavili kot zelo trdoživ tekmec, v vseh treh nizih so se do prelomnih trenutkov enakovredno kosali z našimi odbojkarji. Slednji so v uvodnem nizu povedli s 23:21, pri 24:23 pa je Tonček Štern, najučinkovitejši igralec tekme, izkoristil žogo za zmago. V drugem nizu je bila slika podobna, naši fantje so odločilne točke dosegli v ključnih trenutkih tekme, v tretjem pa so bili naši odbojkarji na robu poraza, potem ko so Argentinci povedli s 24:22, a so se izvili iz primeža in v nadaljevanju vendarle strli odpor tekmecev. 

Blok Slovencev, od leve Tonček Štern, Alen Pajenk in Klemen Čebulj, je bil večkrat previsok za Argentince.
Volleyball World

V slovenskem taboru je bilo po tekmi veliko veselje. "V zadnjem času se je veliko pisalo o uvrstitvi na olimpijske igre v Parizu. Človek na takšne stvari ne more biti imun. Na dveh turnirjih smo opravili veliko dela, uvrstitev v Pariz pa potrdili z zmago proti Argentini. V tretjem nizu smo bili v navidezno izgubljenem položaju, a smo se nato vrnili in ga obrnili v svoj prid. To je nekaj, kar nas krasi v ligi narodov, in upam, da bomo to ohranili tudi v prihodnje," je povedal kapetan Tine Urnaut. "Argentinci so bili zahteven tekmec, v bloku in obrambi so igrali na zelo visoki ravni. V napadu je bilo težko zaključevati, saj so branili vse mogoče, a smo točke dosegali z močnimi udarci. V končnicah nizov smo bili bolj zbrani, iz sebe smo iztisnili zadnji kanček moči in zmagali," je razložil Tonček Štern.

Za Slovenijo so proti Argentini igrali Tonček Štern (21 točk), Alen Pajenk (8), Uroš Planinšič, Jan Kozamernik (4), Urban Toman, Rok Bračko, Sašo Štalekar, Jani Kovačič, Žiga Štern, Gregor Ropret, Tine Urnaut (9), Klemen Čebulj (13), Nik Mujanović, Janž Janez Kržič. 
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta