Slovenci najboljši na balkanskem prvenstvu

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
07.07.2024 15:24

Naša reprezentanca do 18 let je na Poljanah osvojila trinajst kolajn, od tega sedem zlatih, dve srebrni in štiri bronaste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nina Turčin tokrat ni tekla v skladu s pričakovanji.
Tadej Regent

Privrženci kraljice športov so minulo soboto v Mariboru spremljali boje na 21. balkanskem prvenstvu za mlajše mladince in mladinke (do 18 let), največjem tovrstnem tekmovanju na prenovljenem atletskem stadionu Poljane. Lepo sončno, a tudi vetrovno vreme je bilo največji krivec, da so izostali vrhunski rezultati na tekmovanju, ki sta ga pod pokroviteljstvom Atletske zveze Slovenije brezhibno organizirala mariborska atletska kolektiva - AK Poljane in AD Štajerska. 

"Za mariborske atletske delavce je bila organizacija tako pomembnega tekmovanja velik zalogaj. Priprave nanj so trajale več dni, na dan tekmovanje pa je bilo v organizacijo vpetih blizu 200 atletskih delavcev, in ko so nastopajoči in njihovi trenerji in spremljevalci zapuščali Maribor, so nam pohvale gostov zelo godile. Tisti, ki so naš stadion poznali pred prenovo, se niso mogli načuditi, kakšno podobo ima sedaj," je povedal predsednik AK Poljane in podpredsednik Atletske zveze Slovenije Lado Mesarič.

Tekmovanje je pokazalo, da ima Slovenija zelo nadarjen rod atletov in atletinj do 18 let. Vsi, ki so bili povabljeni v reprezentanco, so se po najboljših močeh borili s skoraj 400 tekmeci iz kar 21 držav in veliko prispevali k temu, da je bila naša reprezentanca najuspešnejša udeleženka balkanskih iger. Slovenija je osvojila trinajst kolajn, od tega sedem zlatih, dve srebrni in štiri bronaste. Trinajst kolajn je na drugem mestu osvojila tudi Srbija, a eno zlato manj od Slovencev, največ kolajn, kar šestnajst, pa je osvojila Grčija, a le dve zlati.

Zlate kolajne so za slovensko atletiko osvojili Damian Križaj v skoku v daljino (7,41 m), Benjamin Lakošeljac na 800 m (1:52,51), Lenart Rener na 400 m (48,85), Hana Sekne na 110 m ovire (13,45), Žiga Božič na 100 m (10,745), Vita Ana Verneker na 1500 m (4:24,54), Pika Ema Raj na 3000 m (9:46,52), srebrni Žiga Brinjevec na 800 m (1:54,65) in Luka Zarnik v kopju (64,66), bronaste pa Leandro Krkalič v kladivu (64,70), Zala Kovačič v kladivu (59,64), Sara Vodušek na 400 m (1:04,06) in Gal Sagmeister na 400 m (56,41).

"Med nosilci zlatih kolajn so tisti naši atleti in atletinje, za katere smo vedeli, da imajo po rezultatih možnost, da se kosajo za prvo mesto ali ga tudi osvojijo. Pozornost si zaslužijo predvsem Hana Sekne, Damian Križaj (vnuk slovitega smučarja Bojan Križaja, op. p.), Vita Ana Verneker, Ema Pika Raj in Žiga Božič, ki so med najboljšimi mlajšimi mladinci in mladinkami na stari celini. Vsi so tudi aduti naše 40-članske reprezentance, ki bo ob koncu prihodnjega tedna nastopila na evropskem prvenstvu v Banski Bystrici, kjer pričakujemo tudi kakšno kolajno," je še povedal Mesarič. 

Gaja Kovačec je bila v teku na 3000 metrov peta.
Tadej Regent

Med zanimivejšimi disciplinami je bil tek na 800 metrov, v katerem sta se za prvo mesto potegovala naša atleta Benjamin Lakošeljac in Žiga Brinjevec. Na koncu je največ moči imel Lakošeljac, ki je v cilj pritekel s časom 1:52,51, Brinjevec pa je bil s časom 1:54,65 drugi. "Tek je bil taktičen, tu in tam nam je ponagajal veter. V začetku sem tekel za drugimi, v zadnjih 300 metrih pa sem se začel prebijati v ospredje, se nato prebil na čelo kolone in ohranil dovolj moči za finiš. Čas ni bil najboljši, saj je moj osebni rekord 49,27, lahko bi tekel hitreje, toda tokrat čas ni bil pomemben, pomemben je bil le rezultat. Zelo sem zadovoljen z zmago," je povedal Benjamin Lakošeljac, ki ima četrti najboljši čas med mlajšimi mladinci na evropski lestvici. "Od evropskega prvenstva v Banski Bystrici pričakujem veliko, napadel bom kolajno," je optimist član koprskega atletskega kluba Nova Aurora.

Na Poljanah je nastopilo tudi nekaj atletov in atletinj obeh mariborskih kolektivov, žal pa med njimi nobeden ni posegel po najvišjih mestih, tako da posebej zadovoljen s svojim nastopom ni bil nihče. Tudi Nina Turčin iz AK Poljane, ki je tekla na 800 m, ne. "Tekla sem veliko slabše, kot sem sposobna, osmo mesto je veliko manj od pričakovanj, prav tako tudi čas 2:16,25, ki je daleč od osebnega rekorda. Vročina in veter nista bila moja zaveznika, a tudi moja pripravljenost malo niha. To je bila letos šele druga mednarodna tekma zame. Upam, da bom v Banski Bystrici tekla občutno hitreje, blizu osebnega rekorda ali še hitreje, saj bo tudi konkurenca veliko večja, kot je bila tokrat," je razložila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta