Slovenski orli na poljski turneji: Rekord izgubili, a vodijo še vedno

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
14.01.2024 19:35

Anže Lanišek in Lovro Kos sta z zmago na superekipni tekmi Sloveniji priborila izdatno prednost v seštevku turneje, na posamični tekmi je Kos še četrtič to sezono ostal tik pod odrom za zmagovalce

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V novi olimpijski disciplini, ki bo nadomestila moštvene tekme, sta bila Lovro Kos in Anže Lanišek razred zase.
EPA

Na premierni poljski turneji, kjer v primerjavi s podobnimi tekmovanji glavno nagrado, 50.000 evrov, pobere zmagovalna reprezentanca in ne skakalec, Slovenija po prvi (Wisla) od treh (še Szczyrk in Zakopane) postojank prepričljivo vodi. Najprej sta za to v soboto poskrbela Anže Lanišek in Lovro Kos, ki sta na prvi od treh superekipnih tekem (oziroma tekem parov) v sezoni oziroma na tretji tovrstni tekmi v zgodovini športa - na naslednjih zimskih olimpijskih igrah 2026 pa bo tovrstna tekma zamenjala klasično ekipno, da bi lahko sodelovalo več "eksotičnih" držav - deklasirala konkurenco. Dan kasneje več ni šlo tako šampionsko, drugo (Anže Lanišek), četrto (Lovro Kos) in šesto (Peter Prevc) mesto po prvi seriji so naši tekmovalci pretvorili v četrto (Kos), peto (Prevc) in deveto (Lanišek) ter tako ostali brez uvrstitve na oder za zmagovalce. Še več; Kos je bil že četrtič to sezono tik pod njim. A v seštevek turneje gresta dosežka dveh najboljših reprezentantov posamezne države, Kos in Prevc pa sta bila najboljši reprezentančni par. Zmagovalec Rjoju Kobajaši je svojega drugega najboljšega rojaka Rena Nikaida našel komaj na 13. mestu, drugouvrščeni Avstrijec Stefan Kraft Jana Hörla na šestem, tretjeuvrščeni Nemec Andreas Wellinger Karla Geigerja na desetem. Slovenci imajo tako pred torkovimi kvalifikacijami v Szczyrku, povsem novi postojanki svetovnega pokala, na poljski turneji 1558,4 točke, Avstrijci 1507,2, Nemci 1484 točk.

Prav nova pravila pri (super)ekipnih tekmah oziroma krčenje ekip na dva tekmovalca omogoča, da na turneji sodeluje 13 reprezentanc. No, zmaga naveze Lanišek-Kos za več kot 40 točk pred tekmeci je pokazala, da to še ne pomeni bolj zaostrene konkurence. Blestel je predvsem Lanišek, ki je s 134,5 metra v kvalifikacijah in s 137,5 metra na tekmi dvakrat podrl rekord skakalnice - tik preden je Andreas Wellinger pristal pri norih 144,5 metra. Resda v počep oziroma kahlico, kot radi rečejo skakalci, pa vendarle je mejnik zdaj njegov.

Rjoju Kobajaši je skočil do posamične zmage.
EPA

Ker je Lanišek v soboto potrjeval odlične skoke, potem ko je z zmago v petkovih kvalifikacijah Slovenijo tudi pahnil v vodstvo na turneji, se je pričakovalo, da bo v nedeljo med glavnimi kandidati za zmago na posamični preizkušnji. Z najboljšo daljavo prve serije, 135 metri, in drugim mestom po polovici tekmovanja je tudi bil, a mu skok v drugo ni uspel, zato je končal kot deveti. Tekma se je prelomila po finalnem skoku po prvi seriji petouvrščenega Rjojuja Kobajašija, ki je pristal pri 139,5 metra. Žirija je nato znižala zaletišče kar za dve mesti, nakar nihče več ni bil kos Japoncu, ki je po štirih drugih mestih na novoletni turneji prišel še do prve zmage v tej sezoni. Poseben mejnik pa je uspel drugouvrščenemu Kraftu - izenačil je rekord Finca Janneja Ahonena, 108 stopničk v karieri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta