Smučarski tek: Brez Planice bo lažje

Uroš Gramc Uroš Gramc
24.11.2023 06:00

Slovenska reprezentanca z Evo Urevc in Miho Šimencom na čelu se v Ruki na Finskem podaja v novo sezono svetovnega pokala

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urevčeva je z drugim mestom na generalki potrdila, da je še vedno naše najmočnejše orožje.
Luka Kotnik

S tridnevnim programom v Ruki na Finskem se danes tradicionalno prične sezona svetovnega pokala v smučarskih tekih. Sprintu v klasičnem slogu (kvalifikacije ob 10. uri, finale ob 12.30) bo jutri sledila 10-kilometrska preizkušnja v tej tehniki, v nedeljo še 20-kilometrska v prosti tehniki s skupinskim startom. Slovenska reprezentanca je na sever, kjer bo do srede decembra - s selitvijo v Gällivare in Östersund na Švedskem ter v Trondheim na Norveškem - kar skandinavska turneja, odpotovala s šesterico Eva Urevc, Anja Mandeljc, Miha Šimenc, Anže Gros, Vili Črv in Miha Ličef.

"Sezona ne prinaša svetovnega prvenstva in bo nekoliko drugačna. Eden izmed vrhuncev bo Tour de Ski, zanimiva bo turneja po Severni Ameriki in Kanadi. Zanima nas tudi skupni seštevek svetovnega pokala," je povedal glavni trener, Norvežan Ola Vigen Hattestad. Sezona prinaša manj pritiska za Slovence, so na predstavitvi razlagali vsi po vrsti, v prejšnji je bilo v svetovno prvenstvo v Planici. Na njem naši niso sodelovali v bojih za kolajne, a to še ne pomeni, da tokrat nimajo visokih ciljev.

Pred dnevi so v Muoniu na Finskem imeli neke vrste generalko na tekmah Fis. Največ je pokazala Urevčeva, na 10 km v prostem slogu je zaostala le za Nemko Victorio Carl, ki je prejšnjo sezono svetovnega pokala na razdalji končala v petnajsterici. Naša prva violina je na tem področju naredila velik korak naprej, je pa v sprintu, kjer je prej držala stik s svetovno elito, sploh v paru z Anamarijo Lampič, malce nazadovala. "Veselim se Ruke, celotne konkurence. Uživam. Pritisk je prisoten, saj ne veš, kako dobro si delal. Potrebuješ potrditev. Nekaj takega, tudi motivacijo, sem dobila v Muoniu. Nisem pa še v pravi formi, kar je dober znak," je povedala Eva Urevc. Največja sprememba pri njej je menjava proizvajalca smuči: "Dobro sodelujemo in me ne skrbi."

Na Finskem jih je pričakala prava zima z nočnimi temperaturami pod minus deset stopinj, dnevnimi pa tudi globoko po ničlo. "Saj smo že v Muoniu imeli nizke temperature in smo se privadili. S tem se sprijazniš, skušaš biti ogret in to je to," je dejala 28-letna Gorenjka. Danes še naj ne bi bila na delovni temperaturi, Hattestad je napovedal nastop Šimenca, Črva in Grosa. "Med poletjem je bilo nekaj težav, tudi z zdravjem, a na splošno smo delali dobro. Prve tekme so pokazale dobro stanje, toda za svetovni pokal je potrebno narediti korak navzgor," je povedal Miha Šimenc. Zadnjo sezono je v Lahtiju zaključil z devetim mestom v sprintu in prebojem med prvo deseterico po več kot treh letih.

V Muoniju je izpadel v četrtfinalu. S petimi v finalu šesterice so bili tam najboljši Norvežani, ki so napovedali še eno sezono prevlade. V prejšnji se je le Italijan Federico Pellegrino vrinil med norveško peterico, in to na tretje mesto v svetovnem pokalu. Skupno in v sprintu je slavil Johannes Hoesflot Klaebo, na razdalji Paal Goldberg. Pri dekletih je konkurenca bolj odprta. "Le" veliki kristalni globus je odnesla Norvežanka Tiril Udnes Weng, mala pa švedska sprinterka Maja Dalqvist in Finka Kerttu Niskanen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta