Sölden, poženi, smučarji so pripravljeni

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
26.10.2024 06:00

Ledenik Rettenbach visoko nad Söldom je v pričakovanju uvodnih veleslalomskih preizkušenj najboljših alpskih smučark in smučarjev. V soboto se bodo na njem merile ženske, v nedeljo še moški.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strmina v Söldnu je ena najtežjih v celotnem koledarju svetovnega pokala.
EPA

Vse kaže, da organizatorjev prve tekme, zdaj že legendarnega veleslaloma na avstrijskem Tirolskem, ne more nič več presenetiti. Dva razmeroma sončna dneva in temperature okoli ničle bodo ob več kot zadostnih zalogah snega v svet poslale najlepšo možno sliko.

V lov na stoto zmago

Kot veleva tradicija - in ker imajo dame prednost -, bodo tudi letošnjo sezono, katere vrhunec bo gotovo svetovno prvenstvo februarja v Saalbachu, odprle ženske. Slovenski navijači bodo pesti stiskali za Ano Bucik Jogan, Andrejo Slokar in Nejo Dvornik, oči svetovne javnosti pa bodo uprte predvsem v tri, brez katerih bi bilo zadnje smučarsko desetletje precej manj atraktivno. V najožji krog favoritinj sodijo izkušene Lara Gut-Behrami, Federica Brignone in Mikaela Shiffrin. Prav Švicarka Gut-Behramijeva ima s tem mondenim smučarskim središčem najlepše izkušnje. Lanska zmaga je bila že njena tretja v Söldnu, s čimer je izenačila rekord Tine Maze. Da se, ko gre za izkušnje, s Švicarko ne more kosati praktično nobena druga v karavani svetovnega pokala, govori tudi dejstvo, da se bo danes že petnajstič pognala med vratca na Rettenbachu.

Lara Gut-Behrami
EPA

"Včasih se sprašujem, kaj sploh počnem, a imam po drugi strani močan občutek, da še nisem rekla zadnje," pred uvodno tekmo pravi Lara Gut-Behrami, ki v sezono vstopa odlično pripravljena. A načrte bi ji kaj lahko pokvarila Federica Brignone. Zmagi na zadnjih dveh veleslalomih v lanski sezoni ji vlivata precej samozavesti, nezanemarljivo je tudi to, da je svojo prvo zlato kolajno v karieri dočakala prav v Söldnu. Na prizorišče je sredi tedna povsem mirna in odločena, da je huda poškodba iz Cortine pozabljena, pripotovala Mikaela Shiffrin. V letošnji zimi bo gotovo, čeprav tega ne priznava, razmišljala tudi o mejniku, ki ni uspel še nobenemu alpskemu smučarju ali smučarki v zgodovini tega športa. Če zmaga še trikrat, bo postala prva na svetu, ki bi ji uspelo nanizati neverjetnih 100 uvrstitev na najvišjo stopničko. "Navdušena sem, da začnem še eno sezono v svetovnem pokalu. Še vedno smo tukaj. Počutim se odlično, tako fizično kot psihično," pravi Američanka.

Vsi so boljši zaradi Odermatta

Čeprav se je zelo veselila tudi nedeljske tekme, na kateri bi navijala za svojega zaročenca Aleksandra Aamodta Kildeja, so iz njegovega tabora sporočili, da bo namesto na sneg zaradi poškodbe, ki jo je utrpel januarja v Wengnu, moral spet pod nož, kar pomeni, da bo izgubil celo sezono. Najboljši veleslalomisti bodo sicer (spet) iskali recept, kako ustaviti Švicarja Marca Odermatta, aktualnega olimpijskega in svetovnega prvaka ter trikratnega zmagovalca veleslalomskega seštevka v svetovnem pokalu. Čeprav njegovo smučanje meji na popolnost, pa tekmeci vseeno razmišljajo o tem, da bodo letos vendarle bolj konkurenčni. "Neverjeten je, a premagljiv. Je pa tudi res, da vse nas dela boljše," pravi Avstrijec Vincent Kriechmayr. Nevaren za Švicarja bi lahko bil tudi Norvežan Henrik Kristoffersen, Hrvat Filip Zubčić je v zadnji zimi dvakrat stal na stopničkah …

Bo Marco Odermatt tudi letos nepremagljiv? 
EPA

Računati velja še na Švicarja Loica Meillarda, ki je spomladi v Saalbachu ob Odermattovem odstopu prekinil njegov niz zmag, pa na Avstrijca Marca Schwarza in - seveda - na našega Žana Kranjca, ki je v Söldnu že trikrat stal na stopničkah. "Zelo sem vesel, da je konkurenca takšna, kot je. Rad tekmujem v konkurenčnem športu, to daje dodatno zanimivost za gledalce. V preteklosti sem že dokazal, da se lahko merim z najboljšimi," pravi najboljši slovenski smučar. Zanimivo bo tudi spremljati, v kakšni formi se bosta vrnila Marcel Hirscher, ki bo nastopal za Nizozemsko, in Lucas Braathen pod brazilsko zastavo ... Naj se zima začne!

Žan Kranjec na zadnjem treningu pred nedeljsko tekmo.
EPA

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta