SP v alpskem smučanju: Slovenki pregoreli, Hadalin presenetljivo že na poti domov

Bojan Bauman Bojan Bauman
16.02.2023 19:25

Nekoč slovenska disciplina v alpskem smučanju je minila z razočaranjem v našem taboru. Mikaela Shiffrin odslovila dolgoletnega trenerja in prvič na tem prvenstvu slavila

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Američanko Mikaelo Shiffrin iz tira ne vrže niti menjava dolgoletnega trenerja sredi svetovnega prvenstva. Včeraj je spet zmagala.
Leonhard Foeger

Še pred dobrim letom dni smo govorili o Sloveniji kot ženski veleslalomski velesili. Z Meto Hrovat, Andrejo Slokar, Tino Robnik, Ano Bucik in Nejo Dvornik smo resno kandidirali za titulo najmočnejše reprezentance v svetovnem pokalu. Kje je že to?

Medtem ko najboljše reprezentance organizirajo interne tekme za štiri mesta na tekmi, sta bili včeraj na startu ženskega veleslaloma na svetovnem prvenstvu le dve Slovenki. In roko na srce, nobena ni smela upati na res odmeven rezultat. Na velikih tekmovanjih štejemo medalje, in ko je Ana Bucik že v prvi vožnji za najhitrejšo Američanko Mikaelo Shiffrin zaostala za 1,39 sekunde, je bilo za Slovence takih sanj konec. V finalu je bilo še precej slabše in Primorka je nazadovala na tudi zanjo podpovprečno 25. mesto.

Ana Bucik v tej sezoni tekem za svetovni pokal vleče slovenski smučarski voz. V veleslalomu se je šele na začetku leta, na Zlati lisici prebila med najboljših petnajst na svetu. Med prve tri tekmovalke se ji doslej na tekmah najvišjega ranga ni uspelo uvrstiti niti v slalomu, ki je njena močnejša disciplina. Slovenska javnost je od nje včeraj - resda bolj na tiho - pričakovala čudež. "Bo medaljo na velikem tekmovanju osvojil tekmovalec, ki v karieri še nima takšne izkušnje? Ne bo," je še zmeraj povedna ugotovitev legendarnega slovenskega trenerja Filipa Gartnerja, ki tudi pri 83 letih še deli smučarske nasvete.

Vrstila napake

Ana je prvi del včerajšnjega veleslaloma odpeljala po svojih trenutnih sposobnostih, v finalu pa je bila podpovprečna, slaba. "Že pri petih vratcih se mi je zgodila prva napaka. Potem sem si rekla, da je to treba popraviti. A do cilja so se napake samo še vrstile. Zelo ponesrečena vožnja. A čez dva dni je nova tekma," je bila razočarana Ana Bucik. Ostaja ji še sobotni slalomski nastop, kjer je precej bližje najboljšim, saj kotira med sedem najboljših.

Po mukotrpni poti dokazovanja hodi tudi 22-letna Neja Dvornik, 19. mesto na prvi progi. V finalu pa je tudi ona močno nazadovala, na 27. mesto. "Od starta do cilja mi ni uspel niti en zavoj in nisem pokazala nič od tega, kar sem si zamislila. A četudi bi bila v veleslalomu 16., mi to ne bi prineslo ničesar," je bila razočarana Neja Dvornik. Točke za svetovni pokal dobi najboljših 15 tekmovalk.

Pa saj so težave včeraj imele tudi najboljše smučarke. Zmagovalka Mikaela Shiffrin je sredi prvenstva ostala brez trenerja Mika Daya, s katerim je preživela zadnjih sedem let. "Odločila sem se za nekaj novega v mojem smučanju," je menjavo trenerja, ki jo je nameravala uresničiti po tej sezoni, pojasnila Mikaela Shiffrin. Day pa je njeno izjavo razumel dobesedno in je že zapustil prizorišče. Ob Američanki je ostala mama Eileen, ki jo trenira skozi vso kariero. Včeraj se je podpisala pod hčerin sedmi naslov svetovne prvakinje. "Težko je, bila sem zelo nervozna, in to se je poznalo tudi na progi," je zmagovito vožnjo, ki še zdaleč ni bila brezhibna, opisala Shiffrinova.

Leonhard Foeger

Takoj za njo se je uvrstila Federica Brignone, ki je na tem mundialu pri enakem zbiru medalj kot Američanka - ima zlato v kombinaciji in srebro v veleslalomu. Med obema tekmama je sicer hudo zbolela, odpotovala je domov in zdravila bronhitis. A je bila včeraj znova odlična. Osmoljenka tekme je bila domačinka Tessa Worley. Pri 33 letih je bila na dobri poti do medalje, a je v finalu odstopila in tretje mesto prepustila Norvežanki Ragnhild Mowinckel.

Rekordno število tekmovalk

Včeraj smo se na ženskem veleslalomu srečali tudi z de Coubertinovim rekom, da je na tekmah predvsem pomembno sodelovati. Če je bilo na ženskem smuku vsega 29 tekmovalk, jih je bilo na veleslalomu za tekmo prijavljenih rekordnih 114. Nabor je bil zelo pisan, saj imajo iz vsake države pravico nastopa le štirje tekmovalci. Za spremljanje tistih, ki jim je bilo pomembno sodelovati, je bilo sicer treba iz kanalov nacionalnih televizij preklopiti na Eurosport. Tam pa so Indijke, Tajvanke, Kitajke, Grkinje ... lovile največ 13-sekundni zaostanek, ki je postal mejnik za uvrstitev v finalno vožnjo 60 najhitrejših. Pod rekordni zaostanek skoraj minute za najhitrejšo se je podpisala Celine Marti iz Haitija.

Danes, ko so na sporedu veleslalomisti, bo drugače. Fantje šli skozi kvalifikacijsko sito. Slovenci tokrat res lahko upamo na uspeh, ki ne bi bil samo zaseben - na medaljo bo startal Žan Kranjec. Tretji veleslalomist sezone tekem v svetovnem pokalu, srebrna olimpijska medalja. Za fanta, ki na velikih tekmovanjih običajno ne razočara, se zdi, da je prišel trenutek, ko se je sposoben preriniti tudi med prve tri na svetovnem prvenstvu. Medalje iz mundiala v petnajstletni tekmovalni karieri še nima, ima pa dve zmagi v svetovnem pokalu, kjer je bil skupaj 11-krat na odru za zmagovalce.

Rezultati ženskega veleslaloma na SP: 1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 2.07,13, 2. Federica Brignone (Italija) +0,12, 3. Ragnhild Mowinckel (Norveška) 0,22, 4. Lara Gut-Behrami (Švica) 0,31, 5. Marta Bassino (Italija) 0,80 ... 25. Ana Bucik 3,03, 27. Neja Dvornik 3,25.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta