SP v košarki: "Boli izpasti na tak način"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
06.09.2023 19:35

Medalje in olimpijske vstopnice so ušle, jutri ob 14.30 v razigravanju od petega do osmega mesta Slovenija proti Litvi igra za svojo najboljšo uvrstitev na SP

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dončić in soigralci so se zaleteli v čvrst kanadski zid, na koncu pa sta z Dillonom Brooksom (na fotografiji) zaradi tehničnih napak predčasno končala tekmo.
EPA

Sanj o medalji ali avtomatski olimpijski vozovnici za Pariz je konec, a po četrtfinalnem porazu proti Kanadi slovenska košarkarska reprezentanca še ni zaključila svetovnega prvenstva. Že jutri jo ob 14.30 proti Litovcem čaka prva tekma za razvrstitev od petega do osmega mesta. Če zmaga, bo že dosegla najboljši rezultat doslej na svetovnih prvenstvih, kar je za zdaj sedmo mesto s SP 2014 v Španiji. Končni rezultat bo znan v soboto, ko bodo nasprotniki še Italijani ali Latvijci.

Za družbo polfinalistov, ZDA, Srbije in Nemčije, je bila Slovenija tokrat enostavno prešibka v obrambi. Še drugič zapored je prejela stotico, česar v napadu ni zmogla kompenzirati, čeprav je imela skoraj 50-odstoten met za tri točke (15/31). Dokler je v prvem polčasu imela celo 59-odstotnega (10/17), je še držala priključek oziroma bila celo izenačena na 50, a kot že proti Francozom in Latvijcem so Kanadčani v tretjo četrtino odločno vstopili, z močnimi prodori in zabijanji gradili prednost, zadete trojke Slovencev pa nemudoma kompenzirali s svojimi natančnimi meti izza črte 6,75 metra. Pri tem je prednjačil dvojec Shai Gilgeous-Alexander (31 točk) in RJ Barrett (24), medtem ko sta ob prešibki obrambi Slovenijo vsaj v napadu med živimi ohranjala Luka Dončić (26) in Klemen Prepelič (22). A njune napadalne akcije so bile enostavno preveč predvidljive; Kanadčani so vedeli, da je prva opcija igra Dončića ena na ena ali dva na dva, druga pa ​Prepeličev met za tri točke. V omejeni igri Slovenije kakšnih drugih napadalnih rešitev niti več ni bilo, zato tudi možnosti za presenečenje ne. Dončić in soigralci so kaj več želeli iztržiti še na silo, rezultat pa je bila le izključitev Dončića zaradi dveh tehničnih napak po prigovarjanju sodnikom v zadnji četrtini. Glede na kakovostno razliko posameznikov - Kanadčani so bolj ali manj ves čas igrali s peterko igralcev iz lige NBA - je bila razlika na koncu še znosna.

"Zavedam se, da na trenutke reagiram preveč čustveno, za reprezentanco namreč igram s srcem, vendar se je treba zavedati, da tekmeci proti meni igrajo zelo fizično obrambo, sodniki pa tega enostavno ne kaznujejo. To ni pravično," se je po koncu tekme pridušal Luka Dončić. In selektor Aleksander Sekulić ga je vzel v bran: "Povsem razumem hudovanje Dončiča nad sodniki, saj se njega od prve tekme tekmeci lotevajo zelo fizično, grobo, sodniki pa nimajo znanja in izkušenj, da bi ga zaščitili."

Sodniki gor ali dol, oba sogovorca sta na koncu odkrito priznala premoč tekmecu. "Kanada ima izjemno ekipo, odlične igralce in strokovni štab. Vedno sem govoril, da je kandidat za najvišja mesta. Mislim, da se lahko enakovredno kosa tudi z ZDA. Po odličnem prvem polčasu nam je v tretji četrtini popustila zbranost, dovolili smo tekmecu preveč lahkih košev iz protinapadov in nato se nismo mogli več vrniti v igro za zmago. Ne glede na poraz sem ponosen in več kot zadovoljen z našimi predstavami na tem prvenstvu," je Sekulić pozitivno sprejel poraz. Tudi Dončić meni, da se kaj več ni dalo storiti: "Čestitke Kanadi za zmago. Igrala je zelo fizično tekmo, v svojih vrstah ima enega najboljših igralcev na svetu. Kljub porazu sem ponosen na soigralce, saj so dali vse od sebe. V hotel gremo lahko z dvignjeno glavo." A vendarle ni mogel skriti, da si je želel še kaj več kot vnovičen izpad v četrtfinalu: "Zadovoljen sem, da smo prišli v četrtfinale, a hoteli smo še stopničko višje. Za to smo garali celo poletje, se odrekli počitnicam in družinam, zato boli, ko izpadeš na tak način." Da so bili prekratki za polfinale zaradi česa drugega, pa meni Sekulić: "Imeli smo veliko težav zaradi poškodb, tudi med prvenstvom. Manjkajo nam ključni igralci, vendar smo prikazali igro, ki je mnogi, vključno z mano, niso pričakovali."

Drugi četrtfinalni par se je končal z zmago Nemčije proti Latviji (81:79), kar pomeni, da bo v petkovem polfinalu ob 14.40 igrala z ZDA, že prej, ob 10.45, pa se bosta v prvem polfinalu udarili Srbija in Kanada.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta