(SP V PLANICI) Nika Križnar bolna, a s kvalifikacijami opravila najboljše v ekipi

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
22.02.2023 20:30

Čeprav izolirana v svojem kontejnerju boleha za gripo, je Križnarjeva kvalifikacije pred prvo skakalno tekmo nordijskega svetovnega prvenstva v Planici končala na osmem mestu, Ema Klinec je bila deveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V nedeljo je zbolela, torkov trening odpovedala, v kvalifikacijah pa je Nika Križnar presenetila s konkurenčnostjo. 
Reuters

Ne prav spodbudnih 4000 vstopov v planiški skakalni kompleks so prvi dan svetovnega prvenstva zabeležili organizatorji, pri čemer so v številko vključeni tudi novinarji. Tudi nekaj poporodnih organizacijskih težav je bilo, saj so skakalke že drugi dan zapored novinarjem s tekmovališča skoraj ušle. A tudi najpomembnejše, rezultat kvalifikacij, tokrat ni bil vreden kakšnih posebnih pohval. Resda se je na tekmo uvrstilo vseh pet tekmovalk - kvoto petih imajo slovenske skakalke na mali skakalnici zaradi svetovne prvakinje Eme Klinec -, a najboljša je bila tista, ki je bolna.

Nika Križnar je namreč zbolela za gripo tipa B, zato se je v torek odpovedala treningu, na kvalifikacijah pa se je vendarle odločila nastopiti - in pristala je na osmem mestu. Tik pred deveto Emo Klinec, trinajsto Majo Vtič, 25. Niko Prevc in 28. Katro Komar. A Križnarjeva še zdaleč ni ozdravela, celo v svojem posebnem kontejnerju mora bivati, da ne bo okužila sotekmovalk. Ah, kako nesmiselni se v tem pogledu zdijo časi covida, ko okuženi niso smeli niti blizu tekmovališča ...

"Vesel sem, da se je Nika Križnar odločila, da pride in se bori v kvalifikacijah. Ni stoodstotna, kar sem začutil, ko sem jo lovil pri imitaciji, a upamo, da bo vsak dan boljše. Manjka ji moči, a vseeno je naredila dva solidna skoka, ki sta bila na odskočni mizi malo zamujena," je njen nastop ocenil trener Zoran Zupančič, ko se je Križnarjeva izmučena komaj privlekla po stopnicah. Tako izmozgana je delovala, da s(m)o jo še novinarji zadržali le za pol minute. "Glede na to, kako sem se počutila še pred enim dnevom, sem zelo vesela, da sploh lahko tekmujem. Zbrala sem toliko moči, da sem zdaj tukaj, in z dvema skokoma sem pokazala, da sem konkurenčna in lahko grem mirno v tekmo. Po takšni bolezni nisem več najbolje telesno pripravljena. Počutim se šibko, imela sem veliko težav z mišicami, a sem ponosna nase, da sem se pravilno odločila," je izdahnila na nek način zmagovalka dneva.

Ema Klinec
EPA

Prvakinja Ema Klinec je bila kljub devetemu mestu zadovoljna s svojim kvalifikacijskim skokom, celo boljši se ji je zdel kot dva na torkovem treningu, s katerima je končala kot tretja. "A svoje so dodale tudi tekmice," pravi. "Zadovoljna sem. Kar sem si zastavila, sem opravila. Enako velja tudi za tekmo. Če bom dobro skakala, bom zadovoljna ne glede na vse."

Prijetno je presenetila Maja Vtič: "Cilj je bil, da napredujem iz skoka v skok, kar mi je uspelo, tako da lahko grem mirno na tekmo. Predstave si želim še stopnjevati in biti osredotočena le nase." Negativno presenečenje pa je 25. mesto Nike Prevc, ki je še ta mesec stala na odru za zmagovalke svetovnega pokala: "Nisem niti zadovoljna niti nezadovoljna. Popravljala sem določene stvari, a so se pojavljale druge napake. Na prvih treningih sem bila pri odrivu prezgodnja, tokrat prepozna."

Anna-Odine Ström je bila že v torek najboljša na dveh od treh treningov.
Reuters

Kot velika favoritinja tekme, ki bo na sporedu ob 17. uri, se je izkazala Norvežanka Anna-Odine Ström. Že v torek je bila najboljša na dveh od treh treningov, na vrhu je končala tudi v kvalifikacijah, a z manj kot točko prednosti pred Nemko Katharino Althaus in Japonko Juki Ito. Ta dan o morebitni slovenski medalji ni bilo veliko govora, "srednje zadovoljni" Zupančič je predvsem ugotavljal, da imajo še vse njegove skakalke veliko rezerv, ki jih bo treba na tekmi aktivirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta