Stara dama: Dvoboj umirajočih labodov

Uroš Gramc Uroš Gramc
22.04.2023 06:30

Z najstarejšo enodnevno dirko in četrto v sezoni iz elitne peterice spomenikov, Liege-Bastogne-Liege, se zaključuje spomladanska sezona klasik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogačar in Evenepoel se prav velikokrat ne pomerita, sta pa oba najstarejšo klasiko že osvojila. 
Pogačar in Evenepoel se prav velikokrat ne pomerita, sta pa oba najstarejšo klasiko že osvojila. 
Epa

Za Tadeja Pogačarja je bila ta nadvse uspešna, saj je v seriji osvojil dirke po Flandriji, Amstel Gold in Valonsko puščico. Z zadnjima dvema in predlansko Staro damo je postal sedmi kolesar z ardenskim trojčkom, a če mu v nedeljo uspe vnovič, bo v še elitnejši družbi le Davida Rebellina (2004) in Philippa Gilberta (2011), ki sta na vseh treh slavila v istem letu.

Največja prepreka do vrhunskega dosežka ne bo 258,1-kilometrska trasa z enajstimi kategoriziranimi vzponi in 4400 metri višinske razlike, kar je lahko več od kraljevskih etap na največjih dirkah, pač pa tekmec iz pelotona - Remco Evenepoel. "Dirkati proti Pogačarju je vedno nekaj posebnega, saj se nikoli ne preda," na Komendčana gleda lanski zmagovalec v Liegu, ki bo prvič letos v domovini tekmoval v mavričasti majici. "To, in da imam na hrbtu številko ena, me še posebej motivira. Sem maksimalno pripravljen, morda celo 105-odstotno, dva tedna pred Girom si ne morem privoščiti kaj manj," je dejal 23-letnik. Lani je do slavja prišel po spektakularnem pobegu na slovitem vzponu La Redoute (1,6 km, 9,4 odstotka naklona) skoraj 40 km do cilja in po dolgem samostojnem pobegu. Prireditelji so finiš letos še začinili, saj so pred zadnji klanec Roche-aux-Faucons (1,3 km, 11 odstotkov) vrnili še nekategorizirani Cornemont in Forges (1,3 km, 7,8 odstotka) ter po mnenju Belgijca pripravili najtežjo traso v zadnjih 15 letih.

Ta upa, da se mu bodo po višinskih pripravah na Kanarskih otokih noge na generalki za Giro dobro vrtele, Slovenec pa, da je v njih po napornem dirkaškem ritmu še kaj ostalo. "Še en strel, nato pa počitek in pogled proti novim ciljem. Ta dirka mi ustreza, to je moj prvi osvojeni spomenik," je dejal Tadej Pogačar. Proti dve leti mlajšemu Evenepoelu v primerjavi s Primožem Rogličem prav veliko še ni dirkal. "In še nikoli sprintal. Če bom moral v nedeljo, ne vem, kdo bo zmagal. Opazil sem, da je hiter. In zagotovo bo svež," je dejal Gorenjec. Na koncu najbrž ne ... "Če bo sprint, bo sprint umirajočih labodov," je dejal Evenepoel, ki ima svojo matematiko za finiš: "Rogliča sem v Kataloniji premagal v sprintu in on je enkrat Pogačarja." Druga matematika pa, ki je nihče od glavnih favoritov ne skriva - najlepše bi bilo priti v cilj sam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta