Tadej Pogačar: Poskušajo prikazati, da je Vingegaard slabši, ampak meni je vseeno

Uroš Gramc Uroš Gramc
08.07.2024 18:34

Da je vajen besednih in drugih (taktičnih) igric iz tabora Jonasa Vingegaarda, je dejal slovenski as na prvi prosti dan dirke po Franciji v Orleansu, dodal tudi, zakaj mu je všeč Remco Evenepoel in kaj pričakuje od naslednjih dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Devet etap je za kolesarji na dirki po Franciji, prvi prosti dan so si pošteno zaslužili. Vrstni red na vrhu je za slovensko kolesarstvo precej lepši kot lani, ko je Jonas Vingegaard za 17 sekund vodil pred Tadejem Pogačarjem. Zdaj je Slovenec v vodstvu, Danec zaostaja minuto in 15 sekund. "Mislim, da sem lani prišel najbližje na devet sekund. Kar na živce mi je šlo, da ni šlo bližje. V tem položaju se počutim bolj udobno. Boljše je biti spredaj, niso pa noro velike razlike," je o velikem rivalstvu povedal Tadej Pogačar.

Vingegaarda zanima le Pogačar

Med največjima favoritoma je 33 sekund za Gorenjcem še Belgijec Remco Evenepoel, Slovenija pa ima edina dve orožji v ognju, 21 sekund za Dancem je Primož Roglič (po nedeljskem padcu je izgubil prvega pomočnika za gore Aleksandra Vlasova, zlomil si je gleženj). "Pred dirko bi podpisal takšno stanje. Imam nek naskok, ni ogromna razlika, toda zagotovo sem lahko vesel. Vse dni je šlo bolj kot ne vse po planu," je novinarjem prek spletne konference dejal Pogačar. Preživljal je tipičen prost dan za grand tour v Orleansu, kjer bo start desete etape - dopoldne vožnja s kavico, popoldne medijske obveznosti in masaža. Le "sobica v majhnem hotelu" je zmotila rutino, toda "k sreči nisem veliko časa v njej", je povedal.

Precej vzporednic se je vleklo s prejšnjimi leti in z dvobojem z Jonasom Vingegaardom, ki pravi, da sledi lanskemu preverjenemu receptu. Tudi ko je šlo na tesno, je Danec razlagal, da bo na koncu razlika velika, kar se je uresničilo. "Lani so samozavestno šli v finale. Zdaj igrajo enako igro, kar me ne moti. Jaz veliko bolj verjamem vase. Vesel sem, kako je dirka potekala do zdaj. Všeč mi je biti v rumeni majici. Dirkal bom po svoje, in če bo šlo po načrtu, bom imel dobre noge do konca," je dejal 25-letnik s Klanca pri Komendi.

V nedeljski etapi s polno makadama in napadov je opazil, da se Danec osredotoča le nanj. "Ko je šel Remco, je ostal povsem miren in je ekipi prepustil lov. Le za mano se je podal, samo jaz sem ga zanimal. Če bi ostal zadaj, bi on najbrž tudi. Verjetno se me malo boji," je iz taktičnih igric razbral prvi kolesar sveta. Ta način dirkanja Visme mu sicer ni tuj. "Lahko dirkajo proti meni, tega sem vajen. Na zadnjih treh, štirih Tourih je bilo isto. To me ne boli, jaz dirkam po svoje."

Če greš rekordno, ne moreš biti slab

Četudi Vingegaard še ni sprožil napada in verjetno čaka na svoj teren v gorah, je kapetan Emiratov spoznal, da ima spet trdega tekmeca. "V drugi etapi do San Luce sva postavila rekorden čas, čeprav dostop ni bil najhitrejši. Če greš tako hitro, si kar dober. Ko se vozi v pelotonu, je našpičen, zelo osredotočen, vedno sledi moštvenim kolegom, tvega, dobro se spušča. V dobri formi je," je potrdila rumena majica. Pri nizozemski ekipi sicer poskušajo prikazati drugačno sliko: "Poskušajo prikazati, da je slabši, ampak meni je vseeno. Če bi bila San Luca lani, zagotovo ne bi bila tako hitra.“

Že v drugi etapi na San Luco je slovenski as spoznal, da je Danec v odlični fromi.
Epa

Pogačarju se je to zdelo že pred startom v Firencah. "Nisem vedel, kako dober je, dokler niso oznanili, da bo startal. Takrat mi je postalo jasno, da je v vrhunski formi. Po prvi in drugi etapi sem spoznal, da je odličen in da si ne morem ustvariti ogromne razlike. Ne vem, zakaj bi si jo moral, če je nekdo tako dober?" Med njima je v skupnem seštevku Remco Evenepoel, ki je po načinu dirkanja precej bližje slovenskemu asu. Bi lahko kaj pripravila skupaj, da spravita Danca v težave? "To je najina prva skupna tritedenska dirka in je kar zabavno dirkati proti njemu. Zelo agresivno vozi, zelo dober je, a fajn se mi zdi, da gre nekdo na polno in poskuša narediti razliko.“

Priložnosti za kaj takega bo še veliko. Že sredina enajsta etapa v Centralnem masivu bo gorska s 4350 višinskimi metri, konec tedna pa bo karavana preživela v Pirenejih. "Enajsta etapa je zelo komplicirana, dolga, v zadnjih 50, 60 kilometrih pa tudi zelo težka. Verjetno bo velika ubežna skupina, težko bo dirkanje kontrolirati. Pireneji pa so mi vedno odgovarjali in se jih zelo veselim, ampak gremo dan za dnem, najprej treba preživeti sprintersko etapo," je druženje z novinarji sklenil Tadej Pogačar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta