Tadej Pogačar v svojo zbirko pospravil še Valonsko puščico: Zmagovanja se kar ne morem naveličati

Uroš Gramc Uroš Gramc
19.04.2023 19:41

Tadej Pogačar je kot koza splezal po zidu nad Huyjem in osvojil lovoriko, ki se mu je trikrat izmaknila

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S Pogijem v karavani je bila zmaga oddana, dirkalo se je za drugo mesto.
Epa

Prav neverjetno je, kako dominanten je Tadej Pogačar na enodnevnih dirkah iz dneva v dan, in to še na takšnih, ki mu načeloma ne ustrezajo. Valonska puščica z ekstremno strmim vzponom v zadnjem kilometru (naklon do 19 odstotkov), slikovito imenovanem zid nad Huyjem, spada med te. Na njej je nastopil že četrtič, doslej pa je bil z devetim mestom najboljši pred tremi leti. Letos je plezal kot koza, kot so zapisali prireditelji, in v 19. nastopu v sezoni osvojil že dvanajsto zmago. Uspeh kariere je z drugim mestom dosegel 22-letni Danec Mattias Skjelmose, tretji je bil izkušeni Španec Mikel Landa. Moštveni kolega slednjega pri Bahrainu, Matej Mohorič, v zadnjega pol kilometra ni zmogel držati tempa najboljših.

epa10580275 Slovenian rider Tadej Pogacar (R) of UAE Team Emirates celebrates winning the Fleche Wallonne cycling race over 194.2km from Herve to Huy, Belgium, 19 April 2023. EPA/OLIVIER MATTHYS
Olivier Matthys
Epa

"Vse sem pustil na zadnjem izjemno težkem in spektakularnem klancu. Zmagovanja se kar ne morem naveličati, kot se ga verjetno nihče drug ne, zelo sem užival. Zelo sem hvaležen, da sem v tako odlični formi. Želim uživati v tem športu, dokler bom lahko," je povedal 24-letni Gorenjec. Ves dan je imel močno podporo svojega moštva, ki je narekovalo ritem dirkanja in ga v idealnem položaju pripeljalo v finiš. "Morali smo vleči od začetka, Ineos nam je malo pomagal in nihče drug. Moral sem tako zaključiti, da vse delo ne bi bilo zaman. To me je motiviralo. Želeli smo narediti težko dirko, vse se je izšlo po načrtih," je dejal kapetan UAE Emiratov.

Zdi se, da so se drugi predali že pred startom. "Zjutraj sem za dansko televizijo rekel, da bi bil zadovoljen z drugim mestom za Tadejem. Tako kot on zdaj dirka, je to zmaga za vse druge," je povedal Mattias Skjelmose.

Opravičil se je za kletvice, ki so mu zletele z jezika, ko je opisal, kako dobro delo so opravili Emirati. Ampak ni mu za zameriti, spodobnih presežnikov za prevlado Pogačarjevih je itak že zmanjkalo. Mladi Danec je bil presenečen, da je slovenski as hranil moči povsem za zaključek. "Moraš biti kar šampion, da si potrpežljiv, ko imaš tako močne noge, kot jih ima on."

In to dan za dnem. Thomas Pidcock, ki je bil v nedeljo na Amstel Gold tretji, je priznal, da si še ni povsem opomogel, končal je tik pred Mohoričem. Pogačar je zdaj na pragu še enega izjemnega uspeha, po Davidu Rebellinu (2004) in Philippu Gilbertu (2011) lahko postane šele tretji z ardenskim trojčkom, če v nedeljo slavi na Stari dami, dirki Liege-Bastogne-Liege. Belgijec Louis Vervaecke meni, da mu ne bo uspelo. "Mi ga bomo poskušali premagati z Remcom (Evenepoelom, op. p.)," je član Soudal-QuickStepa napovedal prihod svetovnega prvaka. Bitka lanskega in predlanskega zmagovalca najstarejše enodnevne klasike bo zadnji vrhunec spomladanskega dela sezone, to bo ena od dirk, ko prvo mesto ni vnaprej oddano.

Epa

Rezultati, Herve-Mur de Huy, 194,3 km: 1. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 4.27:53 (povp. hitrost 43,5 km/h), 2. Mattias Skjelmose (Danska/Trek-Segafredo), 3. Mikel Landa (Španija/Bahrain Victorious) oba isti čas ... 23. Matej Mohorič (Slovenija/Bahrain) +0:15.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta