Tina Robnik zaključila kariero: Če ne bi bilo poškodb ...

Bojan Bauman Bojan Bauman
06.04.2023 18:31

Enaintridesetletna smučarka iz Luč bo na novo karierno pot krenila z osmimi zlomi kosti. Najboljši smučarski dosežek bo ostal šesto mesto na veleslalomu za zlato lisico

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tina Robnik je danes že upokojena smučarka.
Andrej Petelinsek

Po zadnjem padcu, ko je bila poškodba res huda, odločitev ni bila težka in je pričakovana, je sporočila Tina Robnik, ki se je pri 31 letih odločila končati smučarsko kariero. Največji uspeh Lučanke je 6. mesto na veleslalomu za zlato lisico v Kranjski Gori leta 2020. Pred dvema letoma je bila na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo peta v paralelnem veleslalomu.

A bi lahko bila še precej uspešnejša, če je na smučarski poti ne bi zaustavljale poškodbe. Tako si je še kot mladinka leta 2010 na treningu smuka pred mladinskim svetovnim prvenstvom hudo poškodovala hrbtenico (zdrobila si je tri vretenca). Takrat je bila njena kariera prvič pod vprašajem. V nadaljevanju se je posvetila tehničnim disciplinam, v zadnjih letih je nastopala le na veleslalomih. "Ob osmih zlomih kosti in dvakrat strganih križnih vezeh je nekaj neverjetnega, da si uspela obdržati stik s svetovnim vrhom," jo je na življenjsko pot po smučarski karieri pospremil direktor Smučarske zveze Slovenije Uroš Zupan.

"Sedaj ti želim, da se spet postaviš na noge," pa je njeno stanje opisal Miha Verdnik, vodja smučarske panoge. Robnikova je bila v prejšnji sezoni kar dvakrat poškodovana. Najprej si je septembra na treningu izpahnila ramo in poškodovala koleno. A se je ob novem letu vrnila. Pred začetkom svetovnega prvenstva je na treningu v Kranjski Gori sledila še ena poškodba kolena. Strgane vezi in polomljene kosti so bile tako hude poškodbe, da po več operacijah še danes pri hoji uporablja bergle. "Rehabilitacija bo zelo dolga. Tudi če bi se nekako želela vrniti, se niti naslednjo sezono ne bi mogla. Tudi v pogovoru z zdravniki je bilo nakazano v smer, da bi bila vrnitev na tekmovalno raven smučanja zelo slaba za koleno in bi si lahko naredila dolgoročno škodo," je odločitev pojasnila Robnikova. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta