Tudi to je SP v nogometu. In kako veselo šele bo

Borut Planinšič ml.
21.11.2022 18:58

Da je bila tekma Anglija - Iran (6:2) igra mačke z mišjo? Še več takšnih pride čez štiri leta, ko bo na svetovnem prvenstvu že 48 reprezentanc, ne 32.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iranec Mehdi Taremi (v zraku) se bo lahko hvalil, da je zabil dva gola Angliji, Jude Bellingham (desno) je bil za mnoge najboljši igralec tekme. 
EPA

Tekma Anglija - Iran je razkrila čare nogometnih svetovnih prvenstev. Že ko sta se moštvi v prvih sekundah postavili na igrišču, je bilo jasno, kako se bo končalo. Toda Iranec Mehdi Taremi se bo vsaj lahko celo življenje hvalil, da je dal dva gola deželi nogometa. Da se je končalo s 6:2 (3:0) za Angleže, je še sijajno za Iran, glede na to, kako nebogljen je bil v prvem polčasu druge tekme turnirja, ko skupaj ni spravil niti pol poštene akcije. Nič narobe, SP mora biti tudi delna eksotika. In kako veselo bo šele na naslednjem prvenstvu, ko bo sodelovalo že 48 reprezentanc, ne več 32.

Ker bo očitno vsaka tekma Katarja 2022 vsaj eno opozorilo o kršenju človekovih pravic, niti ta ni mogla biti izjema. Sedem reprezentanc se je pred njo odreklo nameri, da njihovi kapetani v podporo skupnosti LGBTQ+ nosijo mavrični trak z napisom Ena ljubezen. Po pravilih Fife mora biti oprema enotna. In kdor tega ne bi upošteval, bi dobil rumeni karton že v prvi sekundi tekme, je Fifa na hitro dopolnila svoj pravilnik. Tega ni hotela tvegati nobena od reprezentanc, ki so bile prej odločene, da bodo pač plačale denarno kazen za kršenje pravil o opremi: Anglija, Belgija, Danska, Nemčija, Nizozemska, Švica in Wales.

Harry Kane je tako Anglijo, ki je na brezhibni katarski travi sredi puščave vendarle klečala v podporo vsem neenakostim, ne več le zatiranju temnopoltih, vodil s predpisanim trakom. Njihovi tekmeci pa so se odločili, da v znak solidarnosti s protestniki doma ne bodo peli državne himne. In kot da niso imeli dovolj težav že s tem, da se udarijo z enim od favoritov turnirja, so Iranci že v deseti minuti ostali brez prvega vratarja. Tako nesrečno se je zaletel s soigralcem, da je obležal z okrvavljenim nosom. Skušal je nadaljevati, a je bil naposled zamenjan. Prvi polčas, zaradi tega podaljšan za kar štirinajst minut, bi bil živ dolgčas, če ne bi Anglija zabila treh lepih golov, dali so jih Jude Bellingham (v 35. minuti), Bukayo Saka (43.) in Raheem Sterling (45.). V nadaljevanju so za Angleže zabili Saka (62.), Marcus Rashford (71.) in Jack Grealish (90.). Mehdi Taremi, nogometaš Porta, je njihovo prednost znižal pri rezultatu 4:0 (65.) in pri 6:1 z enajstmetrovko v trinajsti minuti podaljška drugega polčasa, kar potrjuje svarila sodnikov - tekme tega SP bodo zares dolge.

Gareth Southgate, selektor Anglije, je imel ob koncu že vsega dovolj: "Bil bi zares vesel, a na takšni tekmi ne bi smeli dobiti dveh golov. Drugi je tudi posledica rezultata, pomanjkanja koncentracije, kar 27 minut podaljška obeh polčasov smo imeli skupno, preveč je to, da bi lahko ostali osredotočeni. Saj je lepo začeti z visoko zmago, a morali bomo biti boljši. In to že v petek proti Združenim državam Amerike."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta