Urška Žigart: Pojoča kraljica, ki ne bo videla olimpijskih iger

Uroš Gramc Uroš Gramc
23.06.2024 16:04

Prvič v karieri je Bistričanka osvojila dvojno krono, naslov državne prvakinje v kronometru in na cestni preizkušnji, a ji selektor Gorazd Penko ni vročil vozovnice za Pariz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Moj dres bo lepše krojen, kot je bil od Tadeja," se je malce pošalila Žigartova. Lani je njen srčni izbranec osvojil dvojno krono, letos pa Pogačarja ni bilo na DP.
Uroš Gramc

V Trebnjem se kolesarji v zadnjih dneh merijo za državne naslove. V četrtek smo dobili nove prvake v posamični vožnji na čas, danes jih bomo še v cestni preizkušnji. Trenutno so na progi člani, v cilju so že tekmovalci v vseh drugih kategorijah. Pri dekletih si je prvi državni naslov na cesti po četrtem v kronometru privozila Urška Žigart in tako prvič osvojila dvojno krono. V dirki z mladinci je bila daleč pred vsemi tekmicami, za več kot deset minut je prehitela lansko prvakinjo Urško Pintar (BTC City) in Špelo Kern (Cofidis).

"Nikoli doslej še nisem imela dobrih nog in da bi se obrnilo meni v prid, tokrat pa se je. Taktično sem dobro odpeljala in v redu sem se počutila. Ves čas sem bila v ospredju z najboljšimi mladinci, tudi narekovala sem tempo. Vedela sem, da če ne bi dala vsega od sebe, bi ostala v ozadju z drugimi dekleti. Potem bi se najbrž gledale med sabo in se v sprintu ne bi končalo najboljše zame. Zelo sem vesela dvojne krone," je povedala 27 letnica iz Slovenske Bistrice, ki je po podelitvi v Trebnjem vzela še mikrofon v roke in zapela.

Urška Žigart (v sredini) je aktualna državna prvakinja, v Parizu pa bo nastopila Urška Pintar (levo).
Uroš Gramc

Tudi pri tem ji ne manjka talenta, a bo najbrž ostala pri kolesu, saj ji gre letos zelo dobro. Na petdnevni dirki Gracia na Češkem (2. kategorije) je bila tretja, ob koncu prejšnjega tedna pa je štiridnevno dirko svetovne serije po Švici končala na devetem mestu. "Forma je zelo dobra. Zadovoljna sem z napredkom, čeprav ne gre tako hitro, kot bi si želela. Dokazala sem, da se lahko kosam z najboljšimi klančarkami na svetu. Malo mi še manjka izkušenj, da bi bila zraven tudi, ko se odloča. Letos sem ogromno vložila v tehnični del treninga in mi gre na spustih že veliko boljše," je dejala članica ekipe Liv Alula Jayco.

Dobro formo bo poskušala unovčiti na dirki po Italiji, ki se začne 7. julija v Brescii. "Naša favoritinja je Mavi Garcia, ki je bolj izkušena od mene in jo bom podpirala. A nikoli ne veš, lahko se pojavi priložnost tudi zame. V obeh vlogah bom zadovoljna," je povedala Žigartova. Po tem si bo vzela počitnice in se pripravila na drugi del sezone z dirko po Romandiji in svetovnim prvenstvom v Švici, ki ji s težko konfiguracijo proge ustreza. Ne bo pa s svojo ekipo nastopila na dirki po Franciji in ne z reprezentanco Slovenije na olimpijskih igrah. "V ekipi pripravljajo posebna kolesa za Pariz in sem par dni pred dirko po Švici vprašala selektorja, kako je z mojim nastopom. Rekel je, gresta Urša (Pintar) in Eugenia (Bujak). Razočarana sem, a nič ne morem," je dejala Štajerka. 

Kolajne na DP v mlajših kategorijah, st. mladinci: 1. Jakob Ormzel (Adria Mobil), 2. Erazem Valjavec (Autozai - Contri), 3. Nejc Peterlin (Adria); 1. Maruša Tereza Šarkezi (Rajd), 2. Sara Pestotnik, 3. Zoja Ferlež (obe BTC City); ml. mladinci: 1. Vanja Kuntarič Žibert (Pogi), 2. Maj Bohak (Perutnina Ptuj), 2 Lovro Rant (Sava Kranj), 1. Eva Terpin (Rajd), 2. Meta Tancik, 3. Lina Mehle (oba BTC City). 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta