V ruski ofenzivi ubiti tudi trije mladi ukrajinski športniki

M.R.
02.03.2022 10:10

Vojski so se ob začetku ruske ofenzive na Ukrajino pridružili številni ukrajinski športniki. Na žalost pa je vojna terjala žrtve tudi med njimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi biatlonec Jevhen Mališev je umrl v Harkovu. 
EPA

Ukrajinske oblasti so potrdile, da je v ruski ofenzivi umrl nadarjeni 19-letni biatlonec Jevhen Mališev. Ob začetku ofenzive se je odpovedal svoji karieri in se pridružil vojakom, ki branijo državo pred rusko vojsko. 

Ukrajinska biatlonska zveza je izrekla sožalje družini in prijateljem in zapisala, da bo nanj ostal "večen spomin". Mališev je bil član mladinske reprezentance, ubit pa je bil v Harkovu. Poleg njega se je ukrajinski vojski pridružil tudi biatlonec Dmitro Pidručni, ki je nastopil tudi na olimpijskih igrah v Pekingu.

V vojni sta umrla ša dva mlada ukrajinska športnika. Nogometaša, 21-letni Vitalij Sapilo in 25-letni Dmitro Martinenko. Sapilo je bil član ukrajinskega drugoligaša Karpatija iz Lvova. Umrl je v bitki za Kijev, ob njegovi smrti pa so se oglasili tudi v klubu. 

(FOTO in VIDEO) Ukrajinske sile naj bi znova prevzele nadzor nad več območji, ruska bojna letala kršila švedski zračni prostor

Amaterski nogometaš Martinenko, ki je igral za Gostomel, ta nastopa v regijski ligi, pa je z materjo umrl, ko je bomba zadela stanovanjski blok v bližini Kijeva. 

Smrt obeh nogometašev je zabeležil tudi Mednarodni sindikat nogometašev Fifpro. "Naše misli so z družinami, prijatelji, soigralci mladih ukrajinskih nogometašev," so zapisali na twitter računu sindikata in dodali, da sta to prvi žrtvi vojne med nogometaši.

V vrstah ukrajinske vojske tudi trener Sheriffa

Ukrajinski vojski se je pri obrambi domovine pridružil tudi trener moldavskega prvaka Sheriffa Jurij Vernidub. Ukrajinec je v tej sezoni iz kvalifikacij za ligo prvakov izločil zagrebški Dinamo, v svoji skupini pa zabeležil zmago proti Real Madridu. S še dvema soborcema se je fotografiral v uniformi ukrajinske vojske. 

Dejal je, da ima ženo in dva otroka, dva vnuka, brate in sestre, ki jih želi zaščititi. "Star sem 56 let. Koga naj se bojim? Svoje življenje sem že preživel ... Borim se za otroke, vnuke, ženo in celo svojo družino," je povedal Vernidub in poslal sporočilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu: "Putin je kopija Adolfa Hitlerja. Je kreten in čudak. Prav imajo vsi, ki ga pošiljajo v pekel. Zanj nimam pravih besed, le sporočilo: Putin, odje..!"

Spomnil se je tudi trenutka, ko je izvedel za rusko invazijo. "To se je zgodilo na dan tekme z Brago. Poklicali so me ob 4.30 in dejali, da so Rusi začeli napad. Bil sem šokiran. Vseeno sem ostal z ekipo, da smo odigrali tekmo, ko pa smo se vrnili v Tiraspol, sem se dogovoril za pot v Ukrajino. Srce mi je reklo, da moram to storiti. Klubu nisem niti še sporočil, da sem v vojski, danes bom govoril z njimi. Povedal sem jim le, da zaradi splošne mobilizacije nihče ne sme zapustiti države. Zmagali bomo, poglejte, kako se borimo. Ukrajinski narod se je združil in je pripravljen na boj do konca," je povedal. 

Sheriff je v zelo težki skupini v rednem delu lige prvakov zasedel tretje mesto. Zaostal je za Interjem in Realom ter bil boljši od Šahtjarja iz Donecka. Evropska tekmovanja so se za Sheriff končala v izločilnih bojih za osmino finala evropske lige, kjer je po enajstmetrovkah izpadel proti Bragi. Moldavci so namreč na prvi temi doma zmagali z 2:0, a prednosti na povratni tekmi niso uspeli zadržati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta