(VEČER NA EURU) Žan Karničnik pošilja lepe pozdrave Aleksandru Vučiću

Miha Dajčman Miha Dajčman
28.06.2024 12:07

Španska Marca je bočnega branilca slovenske izbrane vrste izbrala v najboljšo enajsterico skupinskega dela Eura. Niso pa bile v minulih dneh odmevne le dobre igre Korošca, pač pa tudi besede predsednika Srbije na njegov račun.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Dajčman

Slovenska izbrana vrsta je po dveh dneh manjših obremenitev po uvrstitvi v osmino finala Eura na stadionu ob živalskem vrtu v Wuppertalu znova trenirala na polno. V mislih Slovencev so zdaj Portugalci, s katerimi se bodo v ponedeljek ob 21. uri pomerili v Frankfurtu. Na petkovem dopoldanskem treningu je bilo v slovenski bazi večje število tujih novinarjev, predvsem Portugalcev. Še preden je Žan Karničnik za njih spregovoril v angleščini, je odgovarjal v slovenščini.

Miha Dajčman

Kolega z Ekipe je 29-letniku najprej pokazal grafiko najboljše enajsterice skupinskega dela Eura 2024 po izboru španske Marce. Ob Slovencu so v naj postavi še italijanski vratar Gianluigi Donnarumma, Španca Marc Cucurella in Fabian Ruiz, Portugalec Pepe, Švicarja Manuel Akanji in Dan Ndoye, Francoz N'Golo Kante, Avstrijec Marcel Sabitzer, Gruzijec Georges Mikautadze in Nemec Jamal Musiala. "Ko te priznani španski časnik uvrsti v naj enajsterico, to pomeni, da res dobro igram. Lahko sem zadovoljen ali ponosen. To fotografijo si bom verjetno doma kje shranil," se je smejalo Karničniku. 

Iskreno pa se je nasmejal tudi besedam srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Ta je pred dnevi v kritiki predstav srbske izbrane vrste med drugim dejal: "Hudo je, ko izgubljate proti Sloveniji, ker je njena ekipa trikrat manj vredna od srbske in je gol čisto sam dosegel igralec Celja s 5000 evri plače." Da je opazil, kako posnetek njegove izjave kroži po spletu, je priznal Karničnik. "Jaz ga lahko le lepo pozdravim. Verjamem, da je on malo razočaran. Očitno ve vse, tudi podatek o plači. Nimam kaj za dodati," je dejal Karničnik.

Če bo med kandidati za najboljšo postavo tudi ob koncu prvenstva, desni bočni branilec ne želi razmišljati. "Grem tekmo po tekmi. Sem v dobri formi in kažem dobre predstave na evropskem prvenstvu. Zdaj prihajajo Portugalci in mislim, da je vse mogoče," je samozavesten in navdušen nad dogajanjem. "Res je lepo prvenstvo. Lepo je videti polne stadione, kakovost igre. Ko smo se po prvem polčasu proti Danski sprostili, smo začeli igrati to, kar se od nas pričakuje. Iz tekme v tekmo smo rasli, to se je pokazalo tudi proti Angležem, ki jih vsi postavljajo v vlogo glavnih favoritov. Dokazali smo, da se lahko kosamo z vsakim."

Po odlični sezoni v Celju, ko je postal najboljši igralec lige, je dobro formo prenesel v reprezentanco. "Počutim se izjemno, tudi po dolgi sezoni. Motivira me tudi to, da smo sprovocirali vse slovenske navijače, da prihajajo v Nemčijo. Ko vidimo, kaj se dogaja pred stadioni, na stadionih, ti da dodatno energijo, dodatno motivacijo in mislim, da smo si vse to zaslužili," je dejal nekdanji član Radelj ob Dravi, Maribora, Mure ter Ludogorca, ki ga bodo Celjani težko zadržali v svojih vrstah.

Karničnik je za Slovenijo pomemben tako v obrambi kot v prehodih v napad, ko mu nasprotniki ponudijo prostor. Kako bo igral proti Portugalski? "Mislim, da lahko pričakujemo, da bosta na levi strani igrala Rafael Leao in Nuno Mendes. Vsekakor dva izjemna igralca, ampak smo pokazali tudi proti Angliji, kjer je kakovost s Kieranom Trippierjem, Philom Fodnom, Colom Palmerjem in drugimi, da ko delujemo kot ekipa, se lahko kosamo," pravi in dodaja, da Leao ni znan po tem, da bi veliko delal v obrambi, zato bi se lahko kdaj prostor sprostil v napadalni akciji sprostil zanj.

Bi si bolj želel Romune kot Portugalce v osmini finala? "Tudi Romuni so odigrali dobro prvenstvo v močni skupini z Belgijo. Konec koncev pa celo bolje izgledamo proti reprezentancam, ki so favoriti proti nam," odgovarja Karničnik in poudarja, da je tekme proti najboljšim nogometašem lepo igrati, zato komaj čaka ponedeljkov obračun. Portugalce so Slovenci marca premagali, toda Karničnik poudarja, da v ekipi vedo, da bo tokratni obračun drugačen. "Vemo, da Portugalci lahko sestavijo dve ali tri reprezentance, ki so enako močne. Vsekakor pa so v Ljubljani videli, da se z nami ne gre šaliti. Tudi oni bodo šli v to tekmo z določenim spoštovanjem," razlaga Karničnik. Na vprašanje, če meni, da ima Cristiano Ronaldo kakšne zamere do Slovenije zaradi poraza v Stožicah, pa je odgovoril: "Mislim, da ima Ronaldo zamere do celotnega prvenstva, ker še ni dosegel gola."

Korošec pravi, da si bo grafiko iz španskega časnika nalepil na steno.
Reuters

Da je pred polnimi tribunami lažje igrati, kot kdaj pred praznimi v slovenski prvi ligi, ko včasih zmanjka motivacije, je še povedal Karničnik. "To se tukaj ne more zgoditi," trdi in pričakuje, da bo imela Slovenija glasno podporo s tribun tudi v Frankfurtu. Tam bodo tudi člani njegove družine, ki so se za čas evropskega prvenstva preselili v Nemčijo, da bi Karničnika in soigralce spremljali v živo. Po uvrstitvi v osmino finala si je koroško-prekmurska ekipa Karničnikovih najbližjih vzela tri dni premora, se vrnila domov, a se že ta konec tedna bojda znova vrača v Nemčijo. "Pridejo na tekmo v Frankfurt. To je podpora iz ozadja, ki te žene naprej. Vesel sem njihove podpore," je hvaležen 29-letnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta