(VEČER NA OI) Blaž Janc: Nismo roboti, nismo mašine, toda stisnili bomo

Slovenski rokometaši so zadnjo tekmo v skupinskem delu odigrali z malce rezerve in izgubili proti Nemcem, toda proti Norvežanom v četrtfinalu spet obljubljajo pravi obraz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sicer še ne ve, kako, a Sevničan poudarja, da morajo četrtfinalno tekmo dobiti.
EPA

Slovenski rokometaši so si s petkovo zmago nad Japonci zagotovili tretje igranje v izločilnih bojih na olimpijskih turnirjih, nedeljski obračun z Nemci pa je štel le še za prvo mesto med šestimi ekipami v skupini A. Z 29:37 je bila četa selektorja Uroša Zormana precej prekratka, toda igralci niso bili preveč razočarani. Niso se metali na zobe, da bi vknjižili novi točki.

"Mi, ki smo bili na turnirju najbolj obremenjeni, smo malo počivali. Naredili smo nekaj menjav, kar nekaj fantov ima manjše poškodbe. Vseeno smo pokazali karakter, bilo je že plus deset za Nemce in smo se vrnili. Lahko gremo z dobrimi občutki v naslednjo tekmo, na katero vsi nestrpno čakamo. Ne vem še, kako, toda moramo jo dobiti," se je Blaž Janc ozrl že proti sredinemu četrtfinalu. Po tekmi ni vedel, s kom se bodo pomerili, še dve v skupini B sta odločali. "Ni pa nasprotnika v Parizu, za katerega bi rekel, da ga bomo zagotovo premagali. Vsi tu imamo enake možnosti." No, prav vsi ravno ne. "Če bi me kdo pred turnirjem vprašal, bi rekel, da nočem igrati z Danci, ker so razred zase. Drugače pa je bilo ogromno presenečenj. Kdo bi si mislil, da bo Francija v zadnji tekmi lovila četrtfinale."

Nihče ni brez bolečin

Marsikdo ni med osmerico videl Slovenije in to že eno tekmo pred koncem skupinskega dela. "Če bi mi to kdo rekel pred turnirjem, bi se mu verjetno smejal. Veliko ljudi je bilo skeptičnih, toda igrali smo odlično, pričakovanja so zrasla, tako naša kot od javnosti, kar je prav. Mislim, da ni strahu. Proti Nemcem smo izgubili, toda nekaj moči smo prihranili." In nekaj mož je dobilo več časa, da si poliže rane, tudi 27-letni Sevničan je med njimi: "V štirih tekmah sem igral po 60 minut, ritem je zelo težek. Nismo roboti, nismo mašine. Upam, da bo Mačkovšek nared, Gaber ima probleme. Nihče ni brez bolečin, ampak vsi bomo stisnili in dali vse od sebe."

Za izločilne boje sogovornik ni mogel obljubiti zmage. "Obljubljamo pa borbo. Po evforičnih tekmah tekmah proti Hrvaški, Švedski in Japonski smo se nalezli pozitivne energije od nogometašev, odbojkarjev, od vseh drugih vrhunskih slovenskih športnikov. Dali bomo vse od sebe, nikoli ne veš, kdaj spet pride četrtfinale olimpijskih iger." Ne bodo igrali le zase. "Tudi za naše družine, žene, otroke. Celo poletje smo jih pustili same, trdo smo garali in se hočemo vrniti domov s kolajno," je dejal Janc in stopil korak nazaj: "O tem je še prehitro govoriti, to so prevelike besede, naslednja je najpomembnejša."

V Lille z energijo v torbi

V nadaljevanju se ne bo spremenil le sistem tekmovanja, ampak tekmovališče. Rokometaši se bodo preselili v Lille, v Parizu pa bodo pustili spomine. "Na vsaki tekmi so nam vsi Slovenci, ki smo jih srečali, zaželeli srečo, vsi naši športniki so navijali za nas. Odbojkarji so bili na naši tekmi in številni drugi. Tudi v vasi smo se družili, šli skupaj na kosilo, na kavo. Zdaj gremo malo vstran, ampak bomo dali v torbe nekaj te pozitivne energije, ki nas nosi in nam bo zagotovo pomagala." 

Reuters

V francoski prestolnici so igrali na sejmišču, zdaj se selijo v rokometno mesto in v areno za 26 tisoč gledalcev. "Pozitivno sem presenečen nad dvorano v Parizu, na vseh tekmah je bilo polno in noro vzdušje. Veliko je bilo navijačev, ki verjetno niso največji 'fani' rokometa, a jim je bila všeč naša atraktivna igra. V Lillu bo nekaj novega, verjetno nas čaka še bolj noro vzdušje," se veseli rokometaš Barcelone in eden naših najboljših ta hip: "Že večkrat sem rekel, da naj drugi ocenjujejo mojo igro, javnost, vi, novinarji. Na vsaki tekmi dam svoj maksimum. Mislim, da je vidno, da sem v odlični formi. Vse bom dal za ta dres, za to državo, da prinesemo prvo ekipno medaljo na olimpijskih igrah." Ali pa drugo. Odbojkarski boji za kolajne bodo v soboto, rokometni na zadnji dan iger v nedeljo. A najprej bo treba čez Norveško.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta