(VEČER NA OI) Janja Garnbret: Pričakovala sem ga in všeč mi je francoski stil

Koroška športna plezalka je v uvodnem dnevu olimpijskega tekmovanja potrdila, da je spet - tako kot v Tokiu - prva favoritinja za zlato kolajno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Korošica je edina pomahala z vseh štirih vrhov. 
Korošica je edina pomahala z vseh štirih vrhov. 
Reuters

Še do sobote aktualna olimpijska prvakinja Janja Garnbret je odplesala čez uvodni dan tekme olimpijskih iger v športnem plezanju in na balvanih potrdila vlogo prve favoritinje tudi v Parizu. Edina je dosegla vse štiri vrhove in je pred četrtkovo drugo polovico polfinala v težavnosti v prepričljivem vodstvu. Na drugem mestu je Francozinja Oriane Bertone, ki se je mučila z zadnjo smerjo, tretja je Američanka Brooke Raboutou, ki ji je preglavice povzročala tretja. Le še Oceania Mackenzie iz Avstralije je zmogla čez tri "skale". 

"Dobro je bilo. Eno leto sem čakala na ta trenutek, od Berna lani, ko sem se kvalificirala. Zdaj sem končno tu. Ne vem, ali sem bila že pred katerokoli tekmo bolj mirna kot danes," je dejala 25-letna Korošica. Nastopila je zelo samozavestno, saj je v vrhunski formi. "Saj sem že omenila, da sem na treningih naredila vse, da ne bi moglo biti boljše. Edino, kar sem lahko naredila, je bilo, da grem ven, plezam tako, kot znam, s pravo energijo, in se imam fajn. Da sem prava Janja. To mi je tudi 'ratalo', imela sem se fajn."

Pokazala si je, kakšna mora biti vedno

Ob pogovoru z nami še ni videla rezultatov, a saj ni bilo kaj vedeti. Po vrhunski predstavi je bila sama na vrhu, niso odločale le malenkosti. "Za steno poslušam glasbo, v izolaciji se itak nič ne sliši. Pred prihodom na prvi balvan sem čutila malo nervoze, adrenalina, pozitivnih živcev. Ko sem videla publiko, pa je vse to izginilo in sem lahko res še samo uživala." Povsem gladko sicer ni šlo, a daleč od popolnosti tudi ni bilo. Na tretjem balvanu ji je zdrsnilo. "Mogoče sem si sama to zakuhala. Enkrat mi zdrsne in je že cela panika (smeh). Ampak bilo je v startu, drugo mi ni predstavljalo nekega problema. Mogoče me hrbet boli zaradi zadnjega giba, visoka desna noga," se je spet zasmejala.

Reuters

Na četrtem je morala rešiti eno zanko. "Moram vprašati Romana (Krajnika, trenerja, op. p.), kaj sem delala narobe, ker sem se na točno takšno situacijo pripravljala. Zato sem se tudi nasmehnila ob prihodu. Potem mi ni nekaj ustrezala pozicija, ampak sem našla svoj način, ki je bil tudi čisto v redu." Konec dober, vse dobro, a čeprav bi bila tudi brez tega vrha najbrž v vodstvu, je vesela, da je premislila in strla oreh. "Na tekmi vseeno ni fajn, ker imaš le štiri minute, in če ti ne gre ali se ne znajdeš, te lahko zagrabi panika in sploh ne vidiš druge rešitve. Ampak sem zelo mirno reagirala. Takšna, da me nič ne zmoti, moram ostati v četrtek in soboto," je povedala Garnbretova.

Led je prebit, odslej še lažje

Balvani se ji niso zdeli pretirano težki. "Ni bilo pretežko in ne prelahko. Na enih so bile poceni cone, rečemo mi. Lahko si nabiral točke." Strinjala se je s trenerjem Romanom Krajnikom, da so bile postavitve tipično francoske, a od tod so doma postavljavci. "Poznamo jih, oba z Romanom poznava njihov stil. Veva, kaj paše Oriani Bertone in Zelii Avezou, in potem neke take stvari pričakuješ." A tudi Korošica s francoskim stilom nima težav. "Nič nimam proti njemu. Ustreza mi. Pri njih so skoki zelo popularni, to mi gre. Mogoče mi specifične plate, kot je bila na četrtem balvanu, povzročajo malo težav, ampak bova z Romanom to že naštudirala."

Paris 2024 Olympics - Climbing - Women's Boulder & Lead, Semi Boulder - Le Bourget Sport Climbing Venue, Le Bourget, France - August 06, 2024. Janja Garnbret of Slovenia in action. REUTERS/Benoit Tessier
Benoit Tessier

Do sobote še imata nekaj časa, a prej pride polfinale v težavnosti, ki bo v četrtek. Še prej pa dan brez tekme. "Izkoristila ga bom za počitek, s fizioterapevtom bom imela tretma in v miru se moram pripraviti. Fajn je, da je pavza vmes, počela bom stvari kot doma, da se počutiš ustaljeno. Upam, da bom lahko šla še kaj pogledat," je dejala športnica iz Šmartna pri Slovenj Gradcu. In kaj pričakuje od težavnosti, v kateri disciplini je boljša? "V obeh," se je nasmejala: "Navsezadnje je kombinacija. Led je bil prebit in mislim, da bo le še lažje. V četrtek boš izvedel, kako deluje publika, kako je biti na odru. Važno je, da držim fokus. Da ne gledam ne levo ne desno, da držim svojo linijo in razmišljam s svojo glavo. Tako kot na zadnjem balvanu, da nisem paničarila," je sklenila slovenska šampionka.

Rezultati: 1. Janja Garnbret (Slovenija) 99,6 točke, 2. Oriane Bertone (Francija) 84,5, 2. Brooke Raboutou (ZDA) 83,7 … 17. Mia Krampl (Slovenija) 28,4.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta