Večer za nostalgijo: Raje o Maradoni kot o Zvezdi

Borut Planinšič Borut Planinšič
19.09.2023 06:01

Liga prvakov je nazaj in začne se s spopadom šampionov, ki ju od trofeje loči 32 let

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spomini na leto 1991 so eno, nocoj Crvena zvezda spozna kruto realnost sodobnega nogometa.
La Gazzetta dello Sport

Konec je čakanja in spominov na junijski finale lige prvakov, ko je Manchester City z golom Rodrija ugnal milanski Inter. Začne se nova sezona največjega tekmovanja nogometnih klubov. Je še hudo bogata? Seveda, čeprav angleška premier liga s televizijskimi pravicami mlati večji denar. Je še najbolj kakovostna? Zagotovo, četudi je Savdska Arabija s petrodolarji, z ležanjem na nafti, Evropi vzela kup nogometnih asov. A najboljši, najmanj odsluženi so še vedno tu, v klubih, kakršna sta Real Madrid in Manchester City, favorita, da gresta do konca, do trofeje.

Najprej razčistimo tole s savdsko ligo. Da je vodja evropske zveze klubov Naser al Khelaifi, predsednik PSG-ja, se zdi arabska prednost. Tudi zato govorice, da bi se lahko Savdijci, h katerim so že pobegnili Ronaldo, Neymar, Benzema, Kante, Mane, Mitrović ..., kmalu pridružili evropski eliti. A sam Khelaifi je to zanikal. Čeprav bo prihodnja sezona lige prvakov prva, v kateri bo klubov že 36, ne več 32.

Za nostalgike ena tekma prvega kroga pride kot naročena. Aktualni prvak Manchester City proti Crveni zvezdi, prvakinji leta 1991, ko je za mnoge nogomet bil nekaj več kot kopičenje arabskega denarja, ko so naslov osvojili Robert Prosinečki, Siniša Mihajlović, Dejan Savićević ... Današnja realnost bo Zvezdi pokazala vso krutost novodobnih finančnih razmerij. Za prikaz, kako bo to videti nocoj: Crvena zvezda je v soboto v srbski ligi izgubila s Čukaričkim, pred tem v gosteh že z Voždovcem, City ima po petih krogih angleške lige pet zmag. Ko je moral nasuti nekaj komplimentov beograjskim rdeče-belim, se je trener Cityja Josep Guardiola raje spomnil Diega Maradone. Njegovega gola leta 1982 za Barcelono. To je bil eden najlepših golov, kar jih je kdaj padlo na beograjski Marakani, Guardiola pa ga je gledal doma po televiziji. Gol, ko se je El Diego v drugem krogu pokala pokalnih prvakov sprehodil skozi obrambo Zvezde in pred 70 tisoč navijači lobal vratarja Aleksandra Stojanovića. Poteza, ki jo je s klopi videl poznejši Mariborčan Milko Đurovski, ki je v igro vstopil za tem. Dva gola je tedaj zabil Maradona, dva Bernd Schuster, ki ga je NK Maribor spoznal desetletje pozneje, v svoji uvodni evropski sezoni, ko je kot veteran igral za madridski Atletico, Maradona pa je po kokainskih aferah ravno prestopil iz Napolija v Sevillo.

Ligo prvakov začnejo tudi trije Slovenci. V skupini v družbi Cityja in Zvezde se Benjamin Šeško in Kevin Kampl z Leipzigom najprej spopadeta s švicarskim Young Boys. Jan Oblak z Atleticom sreča rimski Lazio.

Prvi krog lige prvakov - danes ob 18.45, skupina F: Milan - Newcastle; G: Young Boys - Leipzig; ob 21. uri, skupina E: Feyenoord - Celtic, Lazio - Atletico; F: PSG - Borussia Dortmund; G: Manchester City - Crvena zvezda; H: Barcelona - Antwerpen, Šahtar - Porto; jutri ob 18.45, skupina A: Galatasaray - København; C: Real Madrid - Union Berlin; ob 21. uri, skupina A: Bayern - Manchester United; B: Sevilla - Lens, Arsenal - PSV; C: Braga - Napoli; D: Real Sociedad - Inter, Benfica - Salzburg.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta