(VIDEO in FOTO) Limbušani kljub porazu v Ljudskem vrtu med navijače vrgli drese, gol Tavaresa in vrnitev Milca

Miha Dajčman Miha Dajčman
18.10.2022 21:00

V drugem krogu pokala so v lokalnem obračunu nogometaši Maribora s prevetreno postavo z 9:0 premagali ekipo Marles hiše iz Limbuša. Štiri gole dosegel Laušič, žvižgi za Ishaqa Rafiuja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marcos Tavares mlajši je dosegel prvenec za člansko ekipo Maribora.
Igor Napast

Obračun 2. kroga pokala med ekipama Maribor in Limbuš Pekre ni bil nogometna poslastica, zagotovo pa ni pustil ravnodušnih nogometnih romantikov. In srečnežev, ki so domov lahko odnesli unikatni črno-beli dres ekipe iz Limbuša. Med bolj zaželenimi je bila oprava "Mekota". Nekdo na vzhodni tribuni si je njegov dres želel tako zelo, da je ob koncu tekme v zrak visoko držal plakat po vzoru prizorov z največjih evropskih stadionih. Ne le Meko, kar nekaj Limbušanov je po tekmi sleklo drese in jih zalučalo med publiko. Nekaj otrok s črno-belimi šali je celo po kos oprave nogometašev iz četrte lige steklo na zelenico.

"Limbuš, Limbuš!" je odmevalo v Ljudskem vrtu pred prvim žvižgom sodnika Alena Borošaka iz Spodnjega Dupleka. Sodnik iz Medobčinske nogometne zveze Maribor (MNZ Maribor) vijoličastim na uradnih tekmah sicer ne more soditi. Toda ker je bilo pokalno tekmovanje pred to sezono prestrukturirano in se prvoligaši z nižjeligaši merijo vse od začetka - v uvodnih krogih pod okriljem medobčinskih nogometnih zvez -, je Borošak s pomočniki iz Maribora in Frama lahko delil pravico vijoličastim.

Zagotovo veliko bolj kot za sodnike je bil ta večer poseben za nogometaše četrtoligaša iz Limbuša. Črno-beli so imeli na tribunah, z izjemo južne tribune, kjer se je zbralo spodobno število viol, glasnejšo podporo.

Šali kopriv razprodani v 24 urah

Že pred stadionom smo lahko videli obiskovalce z navijaškimi šali Limbuša. "V 24 urah jih je pošlo vseh sto," je po tekmi razlagal trener članske ekipe in predsednik kluba Bogomir Špindler. "Prav za to tekmo smo prvič v zgodovini kluba naredili šale," je bil kljub porazu po tekmi vesel Špindler, ki ni skoparil z zahvalami za gostoljubnost aktualnih državnih prvakov. Ti so Limbušanom namenili vstopnice za tekmo - tudi te so pošle - in prostor v VIP-loži na zahodni tribuni. Na vzhodni tribuni so koprive, kot se imenujejo navijači ekipe Marles hiše, zasedli sektorja C6 in C5.

 

Hitro po začetku tekme so nekateri prisotni na zahodni tribuni Ljudskega vrta opazili, da imajo posamezni nogometaši v črno-belem - prav v tem dresu se je od aktivnega igranja nogometa poslovil tudi Zlatko Zahovič - nekoliko bolj oprijete drese. Limbušani so minuli vikend izgubili proti Pesnici in zasedajo 10. mesto v četrti ligi. Mariborčani so po porazu proti Olimpiji in padcu na peto mesto v prvi ligi nastopili v spremenjeni postavi v primerjavi z derbijem.

Viole so se na jugu prvič oglasile v 4. minuti. Navijači Limbuša so jim začeli žvižgati, kmalu za tem pa je 20-letni Izidor Jelenc ob sektorjih z navijači Limbuša najprej ukradel žogo Ishaqu Rafiuju in Nigerijca nato še preigral za navdušenje kopriv na tribunah. A veselje pristašev črno-belih ni trajalo dolgo. V 5. minuti je za 1:0 gol dosegel Marin Laušič. Upi po presenečenju so začeli pojenjati. V prvem polčasu so za Maribor gol dosegli Marko Božić (10. minuta), Ivan Brnić (12. minuta), Laušić (32. minuta) in v 38. minuti Ishaq Rafiu, ki se je prvenca v vijoličastem razveselil ter zato s tribun slišal nekaj žvižgov in negodovanja. Rafiuju je prvič v vijoličastem zaigral od prve minute, s predstavo pa kljub golu ni navdušil.

Pri aktualni državnih prvakih je bil med aktivnejšimi Brnić, ki je bil nenatančen v zaključkih, višjo prednost Maribora je z nekaj dobrimi posredovanji preprečil 20-letni vratar Dominik Drolc. V 35. minuti je z glavo po kotu poskušal Miha Kušnik, a bil nenatančen.

Celoten Limbuš v Ljudskem vrtu

Do največje priložnosti na tekmi so črno-beli prišli v 53. minuti. Drolc je podal iz kazenskega prostora na polovico Maribora, Kušnik je podaljšal do Jana Pahernika, ki pa je bil v zaključku premalo suveren. Ko so v drugem delu četi Bogomirja Špindlerja začele pojenjati moči, so Mariborčani povišali prednost po avtogolu gostov, prvencu 18-letnega Marcosa Tavaresa mlajšega za člansko moštvo Maribora ter tretjem in četrtem golu na tekmi Hrvata Laušića. Damirja Krznarja lahko veseli vrnitev dolgo poškodovanega Martina Milca na uradne tekme. Bočnemu branilcu je Hrvat namenil igranje v drugem polčasu. Po poškodbi se je vrnil tudi Max Watson in zaigral ob Svenu Šoštariču Kariću, ki bo v prvenstvu zaradi rdečega kartona na derbiju moral počivati tri tekme, v drugem delu tekme je za Maribor debitiral Altin Kryeziu.

"Vzdušje in kulisa sta bila odlična, čestitam svojim fantom za angažirano igro. Proti tako zahtevnemu nasprotniku ni bilo pričakovati nič drugega kot poraz," je bil realen Špindler. Pohvalil je Nogometno zvezo Slovenije (NZS), da je spremenila sistem pokalnega tekmovanja in manjšim klubom omogočila tekme z najmočnejšimi klubi v državi. Da je bilo ekipi Limbuš Peker v čast igrati v Ljudskem vrtu, kar se zgodi enkrat v življenju, je po tekmi dejal kapetan črno-belih Vanja Ribič in slikovito dodal: "Upali smo, da Maribor ne bo dosegel deset golov. Zadovoljni smo z igro in izkupičkom, maksimalno smo se potrudili." Še bolj pa je bil Ribič navdušen nad podporo s tribun, saj se je zdelo, da vsaj polovica prisotnih navija za goste. "Zdelo se je, kot da je celoten Limbuš v Ljudskem vrtu," je bil po visoki zmagi razposajen tudi trener Maribora Damir Krznar.

Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast
Ishaq Rafiu, za katerega so vijoličasti plačali odškodnino, je gol za Maribor dosegel le proti Limbušu.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta