Zadnja pariška zabava kralja peska? Nadal še ne želi zapreti vrat

Aleš Mišič Aleš Mišič
28.05.2024 15:40

Poraz Rafaela Nadala v prvem krogu Pariza ni presenečenje, kot tudi ne bi bilo, če bi se prihodnje leto tja spet vrnil. Tamara Zidanšek jutri proti Coco Gauff.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Morda zadnji pozdrav rekorderja od pariške publike
Reuters

Največji turnir na svetu na peščenih igriščih, pariški Roland Garros, prehaja v drugi krog po načrtih in željah favoritov in favoritinj. Nepričakovano je že na začetku spodrsnilo le šesti nosilki, Grkinji Marii Sakkari, ki jo je v treh nizih odpravila Francozinja Varvara Gracheva. Prvi igralec sveta in lanski zmagovalec Pariza Novak Đoković, s 24. naslovi rekorder med zmagovalci turnirjev za grand slam, bo nocoj v prvem krogu meril moči s Francozom Pierre-Huguesom Herbertom, vsi ostali nosilci pa so se že prej prebili v drugi krog.

Kralju peska, 14-kratnemu zmagovalcu odprtega prvenstva Francije, Špancu Rafaelu Nadalu, ki bo čez nekaj dni dopolnil 38 let, to ni uspelo, kar pa ni presenečenje. Kljub mojstrstvu in vsem izkušnjam, ki si jih je nabral v obdobju po debiju in prvem triumfu na Roland Garrosu leta 2005, ni bil kos Nemcu Alexandru Zverevu. To je bil šele četrti poraz sploh pred pariško publiko. Četrti nosilec in zmagovalec letošnjega mastersa v Rimu, vsakoletnem zadnjem testu pred peščenim grand slamom, je z zmago brez oddanega niza upravičil vlogo favorita proti legendarnemu Majorčanu, ki je letos prišel najvišje v Madridu z uvrstitvijo v osmino finala. Dvoboj, ki so si ga ogledali tudi Đoković, Iga Swiatek in Carlos Alcaraz, je bil morda njegov zadnji za pariški grand slam. V Pariz ga sicer še vleče, in to na olimpijske igre, kar bi lahko bila dokončno slovo in zaključek kariere.

"Nisem stoodstotno prepričan, a če je bilo zadnjič, sem se zabaval," je po dvoboju povedal Španec in ponovil, da obstaja "visok odstotek možnosti", da se ne vrne. "Upam pa, da se bom v vsakem primeru vrnil na olimpijske igre to poletje," je dodal in napovedal, da ga zelo verjetno ne bo v Wimbledonu. "Dolgo sem okreval. Zdaj sem boljši, kot sem bil pred enim mesecem. Zato na neki način ne želim stoodstotno zapreti vrat. Rad igram tenis, potujem z družino in vsi smo srečni. Dajte mi nekaj časa, morda bom čez mesec rekel, da bom končal," je rekel Nadal.

Edina slovenska predstavnica, 26-letna Tamara Zidanšek, ki se ji je uspelo uvrstiti na glavni turnir, je bila uspešna tudi v prvem krogu. Konjičanka (131. na lestvici WTA) je bila v uvodnem krogu s 6:2, 2:6 in 6:1 boljša od Belgijke Alison Van Uytvanck, ki je zaradi težav s hrbtom s 37. mesta na svetovni jakostni lestvici zdrsnila na 398. To je šesti nastop Zidanškove na Roland Garrosu, nepozabna pa bo ostala njena uvrstitev v polfinale leta 2021, ki ni le njen uspeh kariere, ampak največji dosežek slovenskega tenisa po Mimi Jaušovec. Naslednje leto, ko se je povzpela na 22. mesto na lestvici WTA, je izgubila v tretjem krogu, že uvrstitev v drugi krog pa je njena tretja najboljša uvrstitev v francoski prestolnici. Priložnost, da bilanco še izboljša, ima, vendar bo to silno težko, saj jo v drugem krogu čaka tretja nosilka in zmagovalka New Yorka, Američanka Coco Gauff.

Pred tremi leti je v Parizu blestela Tamara Zidanšek.
Reuters

Prva igralka sveta Iga Swiatek je domačo povabljenko na turnir Leolio Jeanjean ugnala s 6:1, 6:2, že v v drugem krogu pa jo čaka veliko težja naloga, nasprotnica bo Japonka Naomi Osaka. "Počutim se kot doma. Upam, da bom čim dlje tudi ostala. Zadnji turnirji so mi dali veliko, a je vsak drugačen," je po lahki zmagi dejala 22-letna Poljakinja.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta