Zakaj je med pristaši vijoličastih završalo, ko je postalo znano, kdo bo sodil večni derbi

M.D.
17.02.2023 11:00

V nedeljo ob 15. uri se bosta tretjič v sezoni pomerila Maribor in Olimpija. Glavni sodnik bo David Šmajc. Martin Milec poudarja, da se s sodnikom ne smejo ukvarjati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Statistika razkriva, da so bili vijoličasti na zadnjih sedmih tekmah, ki jih je Mariboru sodil David Šmajc, bistveno agresivnejši od tekmecev.
Andrej Petelinšek

Marsikateri navijač Maribora je privzdignil obrvi, ko je postalo jasno, da bo na večnem derbiju pravico delil David Šmajc. Zakaj? Sporna naj bi bila statistika Kranjčana na tekmah, ki jih je sodil vijoličastim in zeleno-belim.

Nogometni portal Transfermakrt beleži podatke, da je Kranjčan na 13 tekmah, ki jih je sodil Mariboru, vijoličastim pokazal tri rdeče kartone in trikrat dosodil najstrožjo kazen za nasprotnike 16-kratnih državnih prvakov, ki so bile nato izkoriščene (neizkoriščenih enajstmetrovk Tranfermarkt ne beleži). Na 16 tekmah Šmajc ni izključil nogometaša Olimpije, gola iz enajstmetrovke nasprotniki Ljubljančanov niso dosegli.

In še: Maribor je z njegove strani prejel 33 rumenih kartonov, nasprotniki 17; Olimpija 26 rumenih kartonov, nasprotniki pa 42. Na zadnjih sedmih tekmah, ki jih je Mariboru sodil Šmajc, so vijoličasti dvakrat zmagali, enkrat remizirali in bili štirikrat poraženi. Vijoličasti so bili na teh tekmah po oceni Šmajca bistveno agresivnejši: 20 rumenih kartonov in ena izključitev za Maribor ter dve enajstmetrovki v korist nasprotnikov, ki so prejeli sedem rumenih kartonov in enega rdečega.

Pred derbijem: Krznar obožuje evforijo, a ne znotraj moštva. Ljudski vrt bo znova poln

To pravi statistika, ki pa ne razkriva okoliščin, v katerih se je sodnik Šmajc odločal za kazni na tekmah nedeljskih tekmecev. Vijoličasti bodo za uspeh na derbiju morali Olimpijo premagati na igrišču in odmisliti sodnike. Tega se zaveda tudi kapetan vijoličastih Martin Milec: "Če ne bomo ohranili mirnih živcev, vemo, da smo včasih prej na tapeti za kartone. Na derbiju se pozna vsak brezvezen karton. V nogometu te publika ponese in sledijo nepravilne odločitve, prehitro skočiš in te to kaznuje. Ko si v naletu, ne razmišljaš preveč in narediš neumnost. Kot ekipa si moramo pomagati, spodbujati se moramo, da tega ne bomo počeli. Osredotočiti se moramo na pomembne stvari: na nas same, na nasprotnika, da ga poskušamo nadigrati in mu ne dovoliti, da nas premaga." Milec je priznal, da s soigralci pogledajo, kdo bo sodil in se o tem pogovarjajo, a poudarja: "Čim manj se moramo ukvarjati z njimi, bolj se moramo ukvarjati s sabo. Če bomo mi pravi, če bomo boljši od Olimpije, ne bo debate, v tem primeru nam lahko sodi tudi Grega (Wernig, fotograf NK Maribor, op. p.).

Kaj še je povedal Martin Milec pred nedeljskim derbijem, preberite v sobotnem Večeru ter na vecer.com/sport

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta