Žan Medved: Privilegijev, ker sem Slovenec kot Darko Milanič, mislim, da nimam

Miha Dajčman Miha Dajčman
17.11.2020 08:00

Napadalec slovenske reprezentance do 21 let, ki ga v Bratislavi vodi nekdanji strateg Maribora, je v dresu z državnim grbom zadel proti Nemčiji in za danes napovedal zmago proti Rusiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladenič iz Cirkovc ima visoke cilje. 
Andrej Petelinsek

V četrtek je slovenska nogometna reprezentanca do 21 let na prijateljski tekmi v Eintrachtu remizirala z Nemčijo (1:1). Za Slovenijo je gol iz enajstih metrov dosegel Žan Medved, čeprav je šele septembra debitiral. Je pa dres z državnim grbom 21-letnik iz Cirkovc nosil že v selekcijah do 17 in 16 let.

"Če pogledamo rezultate Nemcev na evropskih prvenstvih, vidimo, da so v vrhu. Bili so prvaki, nazadnje podprvaki, tudi njihova članska reprezentanca je v vrhu. Odigrali smo odlično, bili disciplinirani, nismo se le branili, spustili smo žogo in poskusili igrati. Lahko bi celo zmagali, a tudi remi je super rezultat, lepa popotnica za evropsko prvenstvo, da vemo, da lahko igramo z vsako ekipo," je dejal naš napadalec. Nogometne izkušnje je nabiral pri Aluminiju in Mariboru, v prvem delu pretekle sezone igral za drugoligaški Fužinar kot posojen nogometaš Olimpije in na 19 tekmah dosegel 14 golov. Nato so ga Ljubljančani spustili na Slovaško, kjer zdaj navdušuje.

V sezoni 2019/2020 je za Slovan iz Bratislave zaigral petkrat in dosegel dva gola, v polno je meril tudi na edini tekmi za B-ekipo, uspešen je bil v pokalu in na treh tekmah vpisal dva gola. Po prihodu Darka Milaniča na trenersko klop je postal standarden član slovaških prvakov, na 13 tekmah v prvenstvu štirikrat zatresel mrežo, proti finski ekipi KuPS pa prvenec dosegel tudi v evropskih tekmovanjih. "Dobro se počutim v Bratislavi, trudim se, na trenerju pa je, da prepozna, če upoštevam njegove zahteve. Privilegijev, ker sem Slovenec kot Darko Milanič, mislim, da nimam. Vedel sem, da se bodo goli slej kot prej prišli, ni me presenetilo, da se mi je odprlo. Dobro moram delati naprej, morda kmalu naredim še korak višje," je samozavesten Štajerec, ki je pri vodilnem moštvu slovaške lige soigralec Kenana Bajrića in Alena Ožbolta.

Andrej Petelinsek

Z reprezentančnimi soigralci se je v Mariboru zadnje dni pripravljal na današnji prijateljski obračun z Rusijo v Ljudskem vrtu (ob 18. uri). "Na Ruse se pripravljamo enako kot na vsako ostalo. Ni razlik, če gre za prijateljsko tekmo ali finale, vedno smo osredotočeni," je dejal Medved, ki o selektorski menjavi Primoža Glihe z Milenkom Ačimovićem ne želi govoriti: "O preteklosti ne bi govoril, tisti, ki smo tukaj, moramo biti optimalni. Na selektorju je, da nas bo postavil, kot misli, da je najboljše. Kar se je dogaja v slačilnici, mora ostati v njej."

Da so nastanjeni v hotelu Arena pod Pohorjem, le nekaj kilometrov od Cirkovc, ga ne gane. "Isto bi bilo, če bi se pripravljali v Kopru ali Kranju. Ne bom rekel, da ni lepo blizu domačega kraja, a takšne stvari me ne zanimajo, ko pridem v reprezentanco. S ponosom nosim ta dres. Na zadnji tekmi se je videlo, da smo vsi dali od sebe 120 odstotkov, velika Nemčija si ni mogla priigrati resnih priložnosti. Ko si z glavo pri stvari, discipliniran in ne delaš napak, vidiš, da se da igrati z vsakim," je dejal Medved in za danes napovedal zmago.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta