Znan prvi finalist Davisovega pokala: Finci kot Slovenke

Uroš Gramc Uroš Gramc
24.11.2023 20:29

Avstralci prvi finalisti, jutri drugi polfinale Srbija - Italija z najboljšima tenisačema na svetu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Finci so se v polfinalu priklonili Avstralcem.
Reuters

Za konec teniške sezone v Španiji poteka turnir najboljših moških teniških reprezentanc. Davis Cup ima več kot dvakrat daljšo tradicijo od ženskega Pokala Billie Jean King, prvo tekmovanje je bilo že leta 1900. A finale v Malagi bo v primerjavi z ženskim nedaleč stran v Sevilli, kjer so naša dekleta pripravila senzacijo z uvrstitvijo v polfinale, minil brez slovenske udeležbe. Blaž Rola je v družbi mlajših igralcev ob koncu poletja igral dvoboj druge svetovne skupine v Ljubljani proti Luksemburgu, po porazu pa se bo Slovenija februarja bojevala za obstanek v drugi svetovni skupini.

V Španiji se je zbralo osem najboljših reprezentanc s štirih septembrskih turnirjev v Bologni, Manchestru, Valencii in Splitu. Sistem tekmovanja na jugovzhodni obali Andaluzije je drugačen kot v notranjosti najjužnejše španske pokrajine, ekipe so se pomerile na izpadanje. Vlogo Slovenk so tokrat odigrali Finci, ki so letos po spisku premagovali bivše zmagovalce. V kvalifikacijah Argentino, v skupinskem delu na Hrvaškem najtrofejnejšo reprezentanco tekmovanja ZDA (32 naslovov) in gostiteljico, v četrtfinalu finalnega turnirja pa še branilko naslova Kanado. Tudi brez njihove številke ena, Emil Ruusuvuori, 69. igralec sveta, se bori s poškodbo rame, je šlo Nordijcem do polfinala. Dlje pa več ne. Podobno je bilo s Kajo Juvan in Tamaro Zidanšek. Danes so se Finci v Davisovem pokalu sploh prvič udarili z Avstralijo za mesto v nedeljskem finalu in neposredno uvrstitev v jesenski del tekmovanja prihodnje leto. Moštvo Lleytona Hewitta je drugo najuspešnejše v tem tekmovanju, a na 29. lovoriko čaka že dve desetletji. Lani ji je bila s porazom šele na zadnji stopnički najbližje v tem času, letos bo poizkusila vnovič. Alexei Popyrin je poskrbel za zmago nad Ottom Virtanenom, Ruusuvuori pa se je trudil proti Alexu de Minaurju, vendar neuspešno.

Novak Đoković bo Srbiji pomagal osvojiti drugo lovoriko po letu 2010.
Reuters

Bolj zvezdniški bo jutrišnji drugi polfinale, v katerem bomo videli nadaljevanje zaključnega mastersa iz Torina. Srbija je edina četrtfinale preskočila že po posamičnih dvobojih. Miomir Kecmanović je v dveh "tie-breakih" premagal Britanca Jacka Draperja, Novak Đoković pa je neporaženost v tem tekmovanju proti Cameronu Norrieju podaljšal na 21 dvobojev. Izgubil ni že od marca 2009, leto kasneje je svoji državi pomagal osvojiti edino lovoriko. Zdaj gre po drugo. "Italija je zelo močna. Borili se bomo in vse pustili na igrišču," je dejal prvi lopar sveta. Jutri se bo v ponovitvi nedeljskega finala iz Torina srečal z Jannickom Sinnerjem, ki je Italijo drugo leto zapored popeljal do predzadnje stopničke. Po porazu Mattea Arnaldija je moral z Lorenzom Sonegom zaigrati še v parih, kjer pa nista imela težav z Nizozemcema. "Nam je šlo vse narobe že v trenutku, ko je Sinner pristal v Malagi," je priznal nizozemski kapetan Paul Haarhuis.

Polfinale: Avstralija - Finska 2:0 (Popyrin - Virtanen 7:6 (5), 6:2, de Minaur - Russuvuori 6:4, 6:3).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta