Žreb za Euro 2024: Tretji boben za zgodovinski preboj?

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
02.12.2023 06:15

Slovenija bo danes po 18. uri dobila nasprotnike na Euru - iz bobna 1 jo čakajo same velesile, iz bobna 2 široka paleta premagljivih reprezentanc, boben 4 pa lahko ponudi Italijo, lahko pa tudi kvalifikantko iz lige narodov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Seveda se bo na igrišču marsikaj vprašalo Kekovo četo, a o morebitnem uspehu na Euru bi lahko odločal tudi današnji žreb.
Fotorobert Balen

Malo po 18. uri bo danes znano, s kom se bo slovenska nogometna reprezentanca od sredine junija merila na evropskem prvenstvu. Plesa kroglic se bo Kekova četa udeležila v tretjem kakovostnem bobnu. Za primerjavo; ob uvrstitvi na prvo EP 2000 je bila v četrtem kakovostnem bobnu (pred svetovnimi prvenstvi pa so bobni tako ali tako razdeljeni po geografskem ključu). V obeh primerih je bila med udeleženkami žreba na 16. mestu rangiranja v bobne, a leta 2000 je bilo teh udeleženk 16, letos 24, od tod razlika v bobnih.

A ne le, da bo tokrat v skupini s Slovenijo še ena nižjerangirana reprezentanca, dodatna priložnost v širitvi prvenstva je za našo reprezentanco tudi širitev izločilnih bojev. Leta 2000 so se ti začeli s četrtfinalom, Euro 2024 pa ima tudi osmino finala. Za sodelovanje v izločilnih bojih tako ni treba biti na vsaj drugem mestu v skupini, napredovale bodo tudi najboljše štiri tretjeuvrščene reprezentance iz šestih skupin. Na zadnjem Euru 2020 je bila še zadnja, ki ji je uspelo, Ukrajina, pa čeprav je v skupini zabeležila le eno zmago in dva poraza, njena razlika v zadetkih pa je bila -1.

Tolikšno razliko v zadetkih je imela Slovenija na EP 2000, ko je zbrala dve točki – proti Jugoslaviji je bilo 3:3, proti Španiji 1:2, proti Norveški 0:0. Na SP 2002 Slovenija ni zbrala nobene točke, razlika v zadetkih je bila -5, saj so jo premagali Španija s 3:1, Južna Afrika z 1:0 in Paragvaj s 3:1. Še najbolje se je Slovenija odrezala na SP 2010, ko je ob izničeni razliki v zadetkih zbrala 4 točke – z 1:0 je padla Alžirija, proti ZDA je bilo 2:2, proti Angliji pa 0:1.

Kakšna skupina pa bi bila idealna za zgodovinski preboj v izločilne boje? Sodeč po jakostnem rangiranju reprezentanc v bobne, bi to bile vse najnižje uvrščene reprezentance v posameznih bobnih: Anglija iz bobna 1, Avstrija iz bobna 2 in dodatna kvalifikantka iz bobna 4. No, če bi sodili po jakostni lestvici Mednarodne nogometne federacije (Fifa), bi bila skupina s Slovenijo najšibkejša, če bi jo dopolnile gostiteljica Nemčija iz bobna 1 (16. reprezentanca sveta), Albanija iz bobna 2 (62.) in kvalifikantka. Možnost postati ena od zadnjih treh kvalificiranih reprezentanc (skozi ligo narodov) pa še imajo Grčija, Ukrajina, Wales, Poljska, Finska, Izrael, Luksemburg, Gruzija, Kazahstan, Islandija, Estonija ter Bosna in Hercegovina, torej reprezentance, ki v svojih kvalifikacijskih skupinah niso osvojile enega od prvih dveh mest. Komu je uspelo, bo znano 26. marca.

Pa slovenska skupina smrti? V bobnu 4 po vseh kriterijih izstopa Italija, vprašanje sta le še ekipi iz prvih dveh bobnov. Sodeč po rangiranju v bobne, sta na vrhu Portugalska, ki je v kvalifikacijah (proti Slovaški, Islandiji, Luksemburgu, Bosni in Hercegovini ter Lihtenštajnu) zabeležila same zmage, in Madžarska, ki so jo v kvalifikacijah (proti Srbiji, Črni gori, Litvi in Bolgariji) od popolnega izkupička ločili trije remiji. No, Fifina jakostna lestvica pa bi za najmočnejšo mogočo skupino s Slovenijo določila Francijo (2.), Dansko (22.) in Italijo (9.). Kogarkoli že bo Kekova četa dobila, je jasno; marsikaj se bo na igrišču vprašalo tudi njo. Lahkih nasprotnikov na Euru pa tako ali tako ne more biti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta